Valikko
HS Ilta

Miksi munat pyörivät pääsiäispöydissä? Pääsiäismunan koko historia telkistä Mignoniin

Ei ole sattumaa, että lapset laitetaan pääsiäisenä etsimään munan muotoon valettua suklaata.

Suklaamunien etsintä on lasten hauska pääsiäisleikki. Mutta miksi niin tehdään? Ja miksi suklaa on valettu juuri munan muotoon?

Silloin, kun ruokaa ei lennätetty ympäri maailmaa ja kaikki muukin oli toisin, kevääseen liittyivät huvenneet ruokavarastot. Seuraavaan satokauteen olisi pitkä aika, oli säännösteltävä ja ehkäpä pientä paastoakin pidettiin.

Mikäpä ihanampaa kuin löytää villilintujen munia syötäväksi! Elämä jatkui ravinteikkaita munia popsien.

Joka ensiksi herää, on hänen mentävä takaperin ja silmät ummessa navettaan. Siellä on mentävä takaperin ja etsittävä sonni ja koeteltava sen munia, että keväällä löytää linnunpesiä.

Tätä kevättaikuutta on harjoitettu Suomessa laajalti. Oheinen lainaus on Mäntyharjulla vuonna 1936 taltioitua kansanperinnettä.

”Ja ainakin saaristoalueilla on ollut tapana tehdä tekolinnunpesiä, joihin on pistetty kiviä muniksi”, kertoo folkloristi ja tutkija John Björkman Varsinais-Suomen maakuntamuseosta.

Tekolinnunpesä piilotettiin ulos luontoon.

”Joka sen löysi, sai parhaan munanlöytämisonnen”, Björkman tietää.

Etsintäleikkeihin liitettiin siis maagisia merkityksiä.

Koska kanojenpito alkoi Suomessa yleistyä vasta vähitellen 1800-luvun mittaan, munat tosiaankin etsittiin luonnosta ja se oli usein lasten tehtävä.

Munien sattumanvarainen löytäminen ei riittänyt. Keksittiin uuttu, linnunpöntön varhaisversio. Tarkoituksena oli saada luonnonkoloissa pesivät linnut munimaan uuttuun, josta munia sitten ryövättiin.

”Pohjoisessa koskeloihin kuuluva uivelo on ollut tärkeä munitettava laji, etelässä telkkä oli tärkeämpi”, kertoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomi -yhdistyksestä.

Kaikkein aikaisimpia munijoita ovat kesykyyhky, varpunen, käpylinnut, merikotka, kotka, useat pöllölajit, kuukkeli, pähkinähakki, korppi ja viherpeippo. Niiden muninta voi alkaa jo maaliskuun puolella.

Poikkeuksellisesti aikaisiin munijoihin voi lukeutua myös sinisorsa. Telkän haudonta alkaa yleensä vasta huhtikuun alkupuolella. Koloihin myöhemmin pesivien lintujen munat olivat kuitenkin helpommin saavutettavissa. Ja kookkaampia kuin vaikka varpusen.

Vesilinnuilla onkin erityisen merkittävä rooli suomensukuisten kansanuskomuksissa. Sotkan eli telkän rikkoutuneesta munasta kerrotaan maailmankaikkeuden syntyneen. Merkittävyyden syy saattaa piillä munien ravintoarvossa, joka takasi elämän jatkuvuutta.

Germaanien muinaisessa kevätpäiväntasauksen juhlassa kerrotaan uhratun villilintujen munia ja jäniksiä Ostara-jumalattarelle hyvän sadon toivossa. Munien antaminen syntymäpäivä- ja uudenvuodenlahjoiksi oli vähävaraisten tapa Juudeassa jo kauan ennen Jeesuksen syntymää.

”Afrikasta on löydetty koristeltuja munia, jotka on päivitetty 60 000 vuotta vanhoiksi. Niitä on esimerkiksi laitettu Egyptissä hautoihin”, kertoo folkloristi, tutkija Björkman.

Lintujen munat ovat ikiaikaisia symboleja. Niihin on helppo liittää ajatuksia hedelmällisyydestä, elämän alusta ja keväisestä uudelleensyntymisestä.

Kristinusko ei syntynyt tyhjästä. Jo valmiiksi merkityksillä ladatuista linnunmunista tuli ylösnousemuksen symboli.

Kristillisessä tarinaperinteessä on useita versioita siitä, miten Maria Magdalena lahjoitti pääsiäismunan joko Rooman keisari Tiberiukselle tai sotilaille. Muna oli värjätty punaiseksi, tai se muuttui sellaiseksi Tiberiuksen epäiltyä naisen kertomusta kuolleista heränneestä Jeesuksesta. Punainen kuvastaa verta.

Ortodoksien pääsiäismunia koristaa usein kirjanpari XB eli HV, mikä on lyhennys slaavinkielen sanoista Hristos Voskrese – Kristus nousi kuolleista.

Kun kirkko asetti 40 päivän paaston, joka päättyisi pääsiäiseen, muniakaan ei saanut syödä. Jos talossa oli kanoja ja kevään valoa jo niin paljon, että kanat munivat, pyörylöitä oli kertynyt pääsiäiseen mennessä jo melkoinen varasto. Niitä riitti jopa lasten leikkeihin asti.

Keski- ja Itä-Euroopassa pääsiäismunien koristelusta kehittyi oma kansantaiteen lajinsa.

Lasi- ja posliinimunien valmistus aloitettiin Euroopassa tiettävästi 1600-luvulla.

Loisteliaimmat ja tunnetuimmat pääsiäismunat ovat varmasti Carl Fabergén kultasepänliikkeen valmistamat. Yllätyksiä sisäänsä kätkeneet munat tehtiin korkealla ammattitaidolla jalometalleista ja jalokivistä. Niitä tilasi vuosittain muun muassa Venäjän keisariperhe aina vallankumoukseen 1917 saakka.

Suomalaisittain vanhimpiin teollisiin pääsiäisherkkuihin lukeutuu Fazerin Mignon-munat, jotka valmistetaan aitoihin kananmunankuoriin. Paljon matkustanut, suomalaisen makeisteollisuuden pioneeri Karl Fazer toi tuoteidean Suomeen työmatkaltaan Saksasta.

Ensimmäiset Mignon-munat valmistettiin vuonna 1896. Sokerista, kaakaomassasta, mantelista, hasselpähkinästä ja kaakaomassasta valmistettu tuote viettää siten 120-vuotisjuhlaansa. Tämän vuoden pääsiäistä varten munia tehtiin Vantaalla noin 1,6 miljoonaa kappaletta ja ne myydään käytännössä kaikki Suomen markkinoilla.

Löytyypä suuhun joko yllätyksen tai lisää kaloreita sisäänsä kätkenyt pääsiäisherkku, voimme syödessä muistella vaikkapa luonnonantimien varassa eläneiden kaukaisten sukulaistemme kovaa elämää.

Lähteenä on käytetty Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkon ja Fazer Groupin Liisa Eerolan haastattelun lisäksi muun muassa kirjoja Pääsiäismuna, ylösnousemuksen symboli (Piispa Arseni) sekä Pääsiäinen, juhlien juhla (Flinckenberg-Gluschkoff, Heikkilä-Palo)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääsiäinen
 • Suklaamunat
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  3. 3

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Saako lapsi juoda simaa, vaikka siinä on alkoholia? Sima ei vahingoita lasta, mutta joskus täyskielto voi kannattaa, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  7. 7

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  8. 8

   Amerikkalainen unelma on rikki – 1984 syntyneet eivät enää välttämättä pääse vanhempiensa tulotasolle

  9. 9

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  10. 10

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  7. 7

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää