Valikko
HS Ilta

Miksi munat pyörivät pääsiäispöydissä? Pääsiäismunan koko historia telkistä Mignoniin

Ei ole sattumaa, että lapset laitetaan pääsiäisenä etsimään munan muotoon valettua suklaata.

Suklaamunien etsintä on lasten hauska pääsiäisleikki. Mutta miksi niin tehdään? Ja miksi suklaa on valettu juuri munan muotoon?

Silloin, kun ruokaa ei lennätetty ympäri maailmaa ja kaikki muukin oli toisin, kevääseen liittyivät huvenneet ruokavarastot. Seuraavaan satokauteen olisi pitkä aika, oli säännösteltävä ja ehkäpä pientä paastoakin pidettiin.

Mikäpä ihanampaa kuin löytää villilintujen munia syötäväksi! Elämä jatkui ravinteikkaita munia popsien.

Joka ensiksi herää, on hänen mentävä takaperin ja silmät ummessa navettaan. Siellä on mentävä takaperin ja etsittävä sonni ja koeteltava sen munia, että keväällä löytää linnunpesiä.

Tätä kevättaikuutta on harjoitettu Suomessa laajalti. Oheinen lainaus on Mäntyharjulla vuonna 1936 taltioitua kansanperinnettä.

”Ja ainakin saaristoalueilla on ollut tapana tehdä tekolinnunpesiä, joihin on pistetty kiviä muniksi”, kertoo folkloristi ja tutkija John Björkman Varsinais-Suomen maakuntamuseosta.

Tekolinnunpesä piilotettiin ulos luontoon.

”Joka sen löysi, sai parhaan munanlöytämisonnen”, Björkman tietää.

Etsintäleikkeihin liitettiin siis maagisia merkityksiä.

Koska kanojenpito alkoi Suomessa yleistyä vasta vähitellen 1800-luvun mittaan, munat tosiaankin etsittiin luonnosta ja se oli usein lasten tehtävä.

Munien sattumanvarainen löytäminen ei riittänyt. Keksittiin uuttu, linnunpöntön varhaisversio. Tarkoituksena oli saada luonnonkoloissa pesivät linnut munimaan uuttuun, josta munia sitten ryövättiin.

”Pohjoisessa koskeloihin kuuluva uivelo on ollut tärkeä munitettava laji, etelässä telkkä oli tärkeämpi”, kertoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomi -yhdistyksestä.

Kaikkein aikaisimpia munijoita ovat kesykyyhky, varpunen, käpylinnut, merikotka, kotka, useat pöllölajit, kuukkeli, pähkinähakki, korppi ja viherpeippo. Niiden muninta voi alkaa jo maaliskuun puolella.

Poikkeuksellisesti aikaisiin munijoihin voi lukeutua myös sinisorsa. Telkän haudonta alkaa yleensä vasta huhtikuun alkupuolella. Koloihin myöhemmin pesivien lintujen munat olivat kuitenkin helpommin saavutettavissa. Ja kookkaampia kuin vaikka varpusen.

Vesilinnuilla onkin erityisen merkittävä rooli suomensukuisten kansanuskomuksissa. Sotkan eli telkän rikkoutuneesta munasta kerrotaan maailmankaikkeuden syntyneen. Merkittävyyden syy saattaa piillä munien ravintoarvossa, joka takasi elämän jatkuvuutta.

Germaanien muinaisessa kevätpäiväntasauksen juhlassa kerrotaan uhratun villilintujen munia ja jäniksiä Ostara-jumalattarelle hyvän sadon toivossa. Munien antaminen syntymäpäivä- ja uudenvuodenlahjoiksi oli vähävaraisten tapa Juudeassa jo kauan ennen Jeesuksen syntymää.

”Afrikasta on löydetty koristeltuja munia, jotka on päivitetty 60 000 vuotta vanhoiksi. Niitä on esimerkiksi laitettu Egyptissä hautoihin”, kertoo folkloristi, tutkija Björkman.

Lintujen munat ovat ikiaikaisia symboleja. Niihin on helppo liittää ajatuksia hedelmällisyydestä, elämän alusta ja keväisestä uudelleensyntymisestä.

Kristinusko ei syntynyt tyhjästä. Jo valmiiksi merkityksillä ladatuista linnunmunista tuli ylösnousemuksen symboli.

Kristillisessä tarinaperinteessä on useita versioita siitä, miten Maria Magdalena lahjoitti pääsiäismunan joko Rooman keisari Tiberiukselle tai sotilaille. Muna oli värjätty punaiseksi, tai se muuttui sellaiseksi Tiberiuksen epäiltyä naisen kertomusta kuolleista heränneestä Jeesuksesta. Punainen kuvastaa verta.

Ortodoksien pääsiäismunia koristaa usein kirjanpari XB eli HV, mikä on lyhennys slaavinkielen sanoista Hristos Voskrese – Kristus nousi kuolleista.

Kun kirkko asetti 40 päivän paaston, joka päättyisi pääsiäiseen, muniakaan ei saanut syödä. Jos talossa oli kanoja ja kevään valoa jo niin paljon, että kanat munivat, pyörylöitä oli kertynyt pääsiäiseen mennessä jo melkoinen varasto. Niitä riitti jopa lasten leikkeihin asti.

Keski- ja Itä-Euroopassa pääsiäismunien koristelusta kehittyi oma kansantaiteen lajinsa.

Lasi- ja posliinimunien valmistus aloitettiin Euroopassa tiettävästi 1600-luvulla.

Loisteliaimmat ja tunnetuimmat pääsiäismunat ovat varmasti Carl Fabergén kultasepänliikkeen valmistamat. Yllätyksiä sisäänsä kätkeneet munat tehtiin korkealla ammattitaidolla jalometalleista ja jalokivistä. Niitä tilasi vuosittain muun muassa Venäjän keisariperhe aina vallankumoukseen 1917 saakka.

Suomalaisittain vanhimpiin teollisiin pääsiäisherkkuihin lukeutuu Fazerin Mignon-munat, jotka valmistetaan aitoihin kananmunankuoriin. Paljon matkustanut, suomalaisen makeisteollisuuden pioneeri Karl Fazer toi tuoteidean Suomeen työmatkaltaan Saksasta.

Ensimmäiset Mignon-munat valmistettiin vuonna 1896. Sokerista, kaakaomassasta, mantelista, hasselpähkinästä ja kaakaomassasta valmistettu tuote viettää siten 120-vuotisjuhlaansa. Tämän vuoden pääsiäistä varten munia tehtiin Vantaalla noin 1,6 miljoonaa kappaletta ja ne myydään käytännössä kaikki Suomen markkinoilla.

Löytyypä suuhun joko yllätyksen tai lisää kaloreita sisäänsä kätkenyt pääsiäisherkku, voimme syödessä muistella vaikkapa luonnonantimien varassa eläneiden kaukaisten sukulaistemme kovaa elämää.

Lähteenä on käytetty Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkon ja Fazer Groupin Liisa Eerolan haastattelun lisäksi muun muassa kirjoja Pääsiäismuna, ylösnousemuksen symboli (Piispa Arseni) sekä Pääsiäinen, juhlien juhla (Flinckenberg-Gluschkoff, Heikkilä-Palo)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • pääsiäinen
 • suklaamunat
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  2. 2

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  5. 5

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  6. 6

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  7. 7

   HS selvitti pääkaupunkiseudun pahimmat parkkisakkorysät – katso, paljonko sakkoja määrätään kotikadullasi

  8. 8

   Theresa May valottaa viimeinkin brexit-tavoitteita: Britannia on jättämässä EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton, mutta haluaa pysyä ystävänä ja liittolaisena – ja käydä kauppaa

  9. 9

   Raskauden riskit kasvavat luultua nuoremmilla – mutta minkään ikäistä naista ei voi leimata riskisynnyttäjäksi, sanoo tutkija

  10. 10

   Olympiastadion, Eduskuntatalo, länsimetro, kehärata – Miksi suurten hankkeiden budjetti pettää?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  5. 5

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  6. 6

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  7. 7

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää