HS Ilta

Miksi munat pyörivät pääsiäispöydissä? Pääsiäismunan koko historia telkistä Mignoniin

Ei ole sattumaa, että lapset laitetaan pääsiäisenä etsimään munan muotoon valettua suklaata.

Suklaamunien etsintä on lasten hauska pääsiäisleikki. Mutta miksi niin tehdään? Ja miksi suklaa on valettu juuri munan muotoon?

Silloin, kun ruokaa ei lennätetty ympäri maailmaa ja kaikki muukin oli toisin, kevääseen liittyivät huvenneet ruokavarastot. Seuraavaan satokauteen olisi pitkä aika, oli säännösteltävä ja ehkäpä pientä paastoakin pidettiin.

Mikäpä ihanampaa kuin löytää villilintujen munia syötäväksi! Elämä jatkui ravinteikkaita munia popsien.

Joka ensiksi herää, on hänen mentävä takaperin ja silmät ummessa navettaan. Siellä on mentävä takaperin ja etsittävä sonni ja koeteltava sen munia, että keväällä löytää linnunpesiä.

Tätä kevättaikuutta on harjoitettu Suomessa laajalti. Oheinen lainaus on Mäntyharjulla vuonna 1936 taltioitua kansanperinnettä.

”Ja ainakin saaristoalueilla on ollut tapana tehdä tekolinnunpesiä, joihin on pistetty kiviä muniksi”, kertoo folkloristi ja tutkija John Björkman Varsinais-Suomen maakuntamuseosta.

Tekolinnunpesä piilotettiin ulos luontoon.

”Joka sen löysi, sai parhaan munanlöytämisonnen”, Björkman tietää.

Etsintäleikkeihin liitettiin siis maagisia merkityksiä.

Koska kanojenpito alkoi Suomessa yleistyä vasta vähitellen 1800-luvun mittaan, munat tosiaankin etsittiin luonnosta ja se oli usein lasten tehtävä.

Munien sattumanvarainen löytäminen ei riittänyt. Keksittiin uuttu, linnunpöntön varhaisversio. Tarkoituksena oli saada luonnonkoloissa pesivät linnut munimaan uuttuun, josta munia sitten ryövättiin.

”Pohjoisessa koskeloihin kuuluva uivelo on ollut tärkeä munitettava laji, etelässä telkkä oli tärkeämpi”, kertoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomi -yhdistyksestä.

Kaikkein aikaisimpia munijoita ovat kesykyyhky, varpunen, käpylinnut, merikotka, kotka, useat pöllölajit, kuukkeli, pähkinähakki, korppi ja viherpeippo. Niiden muninta voi alkaa jo maaliskuun puolella.

Poikkeuksellisesti aikaisiin munijoihin voi lukeutua myös sinisorsa. Telkän haudonta alkaa yleensä vasta huhtikuun alkupuolella. Koloihin myöhemmin pesivien lintujen munat olivat kuitenkin helpommin saavutettavissa. Ja kookkaampia kuin vaikka varpusen.

Vesilinnuilla onkin erityisen merkittävä rooli suomensukuisten kansanuskomuksissa. Sotkan eli telkän rikkoutuneesta munasta kerrotaan maailmankaikkeuden syntyneen. Merkittävyyden syy saattaa piillä munien ravintoarvossa, joka takasi elämän jatkuvuutta.

Germaanien muinaisessa kevätpäiväntasauksen juhlassa kerrotaan uhratun villilintujen munia ja jäniksiä Ostara-jumalattarelle hyvän sadon toivossa. Munien antaminen syntymäpäivä- ja uudenvuodenlahjoiksi oli vähävaraisten tapa Juudeassa jo kauan ennen Jeesuksen syntymää.

”Afrikasta on löydetty koristeltuja munia, jotka on päivitetty 60 000 vuotta vanhoiksi. Niitä on esimerkiksi laitettu Egyptissä hautoihin”, kertoo folkloristi, tutkija Björkman.

Lintujen munat ovat ikiaikaisia symboleja. Niihin on helppo liittää ajatuksia hedelmällisyydestä, elämän alusta ja keväisestä uudelleensyntymisestä.

Kristinusko ei syntynyt tyhjästä. Jo valmiiksi merkityksillä ladatuista linnunmunista tuli ylösnousemuksen symboli.

Kristillisessä tarinaperinteessä on useita versioita siitä, miten Maria Magdalena lahjoitti pääsiäismunan joko Rooman keisari Tiberiukselle tai sotilaille. Muna oli värjätty punaiseksi, tai se muuttui sellaiseksi Tiberiuksen epäiltyä naisen kertomusta kuolleista heränneestä Jeesuksesta. Punainen kuvastaa verta.

Ortodoksien pääsiäismunia koristaa usein kirjanpari XB eli HV, mikä on lyhennys slaavinkielen sanoista Hristos Voskrese – Kristus nousi kuolleista.

Kun kirkko asetti 40 päivän paaston, joka päättyisi pääsiäiseen, muniakaan ei saanut syödä. Jos talossa oli kanoja ja kevään valoa jo niin paljon, että kanat munivat, pyörylöitä oli kertynyt pääsiäiseen mennessä jo melkoinen varasto. Niitä riitti jopa lasten leikkeihin asti.

Keski- ja Itä-Euroopassa pääsiäismunien koristelusta kehittyi oma kansantaiteen lajinsa.

Lasi- ja posliinimunien valmistus aloitettiin Euroopassa tiettävästi 1600-luvulla.

Loisteliaimmat ja tunnetuimmat pääsiäismunat ovat varmasti Carl Fabergén kultasepänliikkeen valmistamat. Yllätyksiä sisäänsä kätkeneet munat tehtiin korkealla ammattitaidolla jalometalleista ja jalokivistä. Niitä tilasi vuosittain muun muassa Venäjän keisariperhe aina vallankumoukseen 1917 saakka.

Suomalaisittain vanhimpiin teollisiin pääsiäisherkkuihin lukeutuu Fazerin Mignon-munat, jotka valmistetaan aitoihin kananmunankuoriin. Paljon matkustanut, suomalaisen makeisteollisuuden pioneeri Karl Fazer toi tuoteidean Suomeen työmatkaltaan Saksasta.

Ensimmäiset Mignon-munat valmistettiin vuonna 1896. Sokerista, kaakaomassasta, mantelista, hasselpähkinästä ja kaakaomassasta valmistettu tuote viettää siten 120-vuotisjuhlaansa. Tämän vuoden pääsiäistä varten munia tehtiin Vantaalla noin 1,6 miljoonaa kappaletta ja ne myydään käytännössä kaikki Suomen markkinoilla.

Löytyypä suuhun joko yllätyksen tai lisää kaloreita sisäänsä kätkenyt pääsiäisherkku, voimme syödessä muistella vaikkapa luonnonantimien varassa eläneiden kaukaisten sukulaistemme kovaa elämää.

Lähteenä on käytetty Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkon ja Fazer Groupin Liisa Eerolan haastattelun lisäksi muun muassa kirjoja Pääsiäismuna, ylösnousemuksen symboli (Piispa Arseni) sekä Pääsiäinen, juhlien juhla (Flinckenberg-Gluschkoff, Heikkilä-Palo)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suklaamunat
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  5. 5

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  6. 6

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  7. 7

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää