Valikko
HS Ilta

Eläkeläisistä tuli vantaalaisen kosmetologin pelastus Algarvessa

Hannele Vanne vaihtoi alaa ja alkoi hoitaa kauneutta keskellä Portugalin lamaa.

PORTIMÃO. Yrittäjäksi ryhtyminen vieraassa, lamasta kärsivässä maassa vaikuttaa rämäpäiseltä suunnitelmalta.

Vantaalaista Hannele Vannetta, 52, ei jarruttanut se, että Portugali rypi velkakriisissä. Hän päätti toteuttaa unelmansa ja avasi kauneushoitolan Algarvessa pian neljä vuotta sitten. Lastentarhanopettajan työt jäivät Suomessa.

Alku etelässä ei ollut helppo vastavalmistuneelle kosmetologille. Yrittäjyydestäkään hänellä ei ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta.

”Pari ensimmäistä vuotta jäivät miinukselle. Tämä oli alkuun aika kallis harrastus. Jouduin alentamaan hoitojen hintoja, sillä monet kilpailijat myivät ja myyvät edelleen palveluksiaan polkuhinnoin”, hän hymähtää työpaikallaan aurinkorannoista tunnetussa Portimãon kaupungissa.

Onneksi säästöt kannattelivat yrittäjää vaikeimman yli. Hannele Vanne ja hänen aviopuolisonsa Juhani Vanne olivat hankkiutuneet eroon omaisuudestaan muuton alla.

”Myimme Suomessa kaiken, mikä myytävissä oli – kuten auton ja asunnon”, Juhani Vanne, 52, kertoo. Vain aikuiset tyttäret jäivät entiseen kotimaahan.

Mutta nyt kauneudenhoidosta saadut tulot ovat nousseet voiton puolelle.

Kulunut talvi oli ensimmäistä kertaa kesää vilkkaampi, sillä asiakkaiksi on ilmaantunut aina vain uusia suomalaiseläkeläisiä. Suomalaisten yhteydenpitokanavana toimii Suomi–Algarve-seura, jonka jäsenmäärässäkin on ylittynyt tuhannen rajapyykki.

”Tänne muuttaneet suomalaiset ovat pelastaneet minut! En voi enää valittaa. Talvi oli oikein hyvä”, yrittäjä kiittelee.

Suomalaisten ja skandinaavien lisäksi Vanne hoitaa usein brittejä. Britit löysivät Algarven lämmön jo vuosikymmeniä sitten, ja heitä elää Etelä-Portugalissa iso yhteisö.

”Loma-aikoina luonani käy myös yllättävästi portugalilaisia, mutta vain sellaisia, jotka asuvat ulkomailla. Kaikki puhuvat englantia kanssani, joten en ole oppinut portugalia.”

Aviomies pärjää kielessä sen sijaan niin hyvin, että on alkanut antaa alkeistunteja paikallisille suomalaisille. Juhani Vanne myös hoitaa kotona äitiään, joka sairastaa alzheimeria.

Yllyke muuttoon tulikin alun perin opettajana työskennelleeltä Juhani Vanteelta. ”Löytöretket ja Portugalin historiaan liittyvät muut tapahtumat kiinnostavat minua kovasti”, hän perustelee.

Perhe eli vuosituhannen alussa lasten kanssa vuorotteluvapaalla läheisessä Lagosissa. Ainakin historiallisen menneisyyden suhteen valinta oli täysosuma.

Vanha merenkävijöiden keskus oli yksi löytöretkeilijöiden tyyssijoista, jossa viritettiin myös orjakauppaa Eurooppaan 1400-luvulla. Lagosin hulppeat huvilat vetävät nykyisin puoleensa vaurasta varttunutta väkeä maailmalta.

Vanteet vakuuttavat pärjäävänsä niukalla toimeentulolla. Arkielämän kulut ovat suomalaisia selvästi pienemmät. He miettivät silti usein, miten portugalilaiset selviävät vaatimattomilla palkoillaan – jos töitä edes on.

Moni kauneushoitolan naapuruston putiikki ja baari on kadonnut yksi toisensa perään. Viimeksi vararikon teki kebab-kuppila, joka sinnitteli samalla kadulla puolitoista vuotta.

Juhani Vanne toteaa satojentuhansien portugalilaisten lähteneen vierastyöläisiksi.

”Vähän niin kuin Suomesta mentiin Ruotsiin 1970-luvulla. Meidän kodin vieressä on Portimãon korkein kerrostalo. Siinä on toistasataa huoneistoa, mutta iltaisin taitaa palaa enää viitisen valoa”, hän rinnastaa.

Viime vuonna Portugalin kansantalous sentään kasvoi 1,5 prosenttia. Huolestuttavana pidetään edelleen sitä, että euromaiden kolmanneksi raskain valtion velkataakka suhteessa kokonaistuotantoon ei osoita kevenemisen merkkejä.

Kun Paul Betcke, 77, astuu Hannele Vanteen salonkiin keveään kasvohoitoon, puhe kääntyy tietysti eläkeläisten nollaverotukseen. Suomi neuvottelee Portugalin valtiovarainministeriön kanssa verosopimuksen muuttamisesta. Jos Suomi ei saa verottaa kaikkia Portugaliin eläköityviä kansalaisiaan, näkyvissä lienee sopimuksen yksipuolinen purku.

Betcke muutti toista vuotta sitten Portimãoon ja odottelee omaa päätöstään vapautuksesta. ”Verottaja on arvaamaton”, hän pohtii. Hän on ostanut Portimãosta asunnon ja uskoo jäävänsä ”tekipä Suomi mitä vaan”.

Hannele Vanne alkaa hieroa Betcken kasvoja. Kosmetologi ei pelkää, että asiakkaat karkaavat takaisin Suomeen, vaikka verotus muuttuisi. Moni on mieltynyt etelän valoon ja leutoon ilmastoon liikaa, hän arvelee.

Sitten yrittäjä paljastaa, ettei hänkään ole toistaiseksi maksanut veroa Portugalissa. Tulot ovat olleet liian pienet. Alle kymmenentuhannen euron vuosituloilla elävät portugalilaiset kotitaloudet eivät maksa veroja. Mutta viimeisimmät tilastot vuodelta 2014 ovat historialliset. Tuloveroa maksoi ensimmäistä kertaa yli puolet kotitalouksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • kosmetologi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  3. 3

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  4. 4

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  5. 5

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  6. 6

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Ranskan Marine Le Penin peli ei ole pelattu – viisi syytä, miksi EU-lemmikki Macronin hymy voi vielä hyytyä

  9. 9

   Esikoisensa synnytyksen käynnistymistä odottava pariskunta Kätilöopistolla: ”Ollaan just siinä päädyssä, mikä on läpimätä”

  10. 10

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  5. 5

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  10. 10

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää