Valikko
HS Ilta

Vegaaneilla on puutteita D-vitamiinin ja jodin saannissa – tutkijat kertovat, mihin ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota

Yhä useampi suomalainen ryhtyy kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Vegaanien ravitsemusta selvitettiin Suomessa ensimmäisiä kertoja.

Saavatko vegaanit riittävästi ravintoaineita vain kasviksiin perustuvasta ruokavaliostaan? – Kyllä, jos he koostavat ruokansa riittävän monipuoliseksi, kertoo Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus.

Tähän mennessä vegaanien ravitsemusta ei juuri ole Suomessa selvitetty. Uuden tutkimuksen tulokset julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä.

Yhä useampi suomalainen ryhtyy kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Vegaanit eivät syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia ruoka-aineita. Tavallisimmin taustalla ovat eettiset syyt: Vegaanit vastustavat eläinten hyväksikäyttöä. Syyt voivat olla myös ekologisia, terveydellisiä tai uskonnollisia.

Tutkimus kertoo, että osalla vegaaneista on puutteita ruokavaliossaan. Tyypillisimpiä niistä ovat proteiinilähteiden yksipuolisuus sekä vähäinen marjojen, hedelmien ja pähkinöiden käyttö.

Valtaosa tutkituista vegaaneista käytti kuitenkin suositusten mukaisesti B12-vitamiini- ja D-vitamiinilisää ja kalsiumilla täydennettyjä juomia.

Kohderyhmänä oli 22 nuorta aikuista, jotka olivat olleet vegaaneja keskimäärin kahdeksan vuotta.

Tutkituista vegaaneista 6 oli miehiä ja 16 naista. Verrokkeina oli 8 sekaruokaa syövää miestä ja 11 naista.

Molemmat ryhmät pitivät kolmen päivän ajan ruokapäiväkirjaa syömistään ruoista. Heidän ravitsemustilansa mitattiin veri- ja virtsanäytteistä.

Vegaanit käyttivät enemmän palkokasveja, tofua ja soijajauhoja kuin verrokit, mutta muita merkitseviä eroja ryhmien ruuan välillä ei ollut.

Ravintolisiä käytti 91 prosenttia vegaaneista ja 78 prosenttia verrokeista. Vegaaneista 91 prosenttia käytti B12-vitamiinilisää, 77 prosenttia D-vitamiinilisää ja useimmat joivat myös kalsiumilla täydennettyjä juomia.

Tutkijoita kiinnostivat erityisesti niiden ravintoaineiden saanti ja pitoisuus elimistössä, joita kasvisperäisissä ruoissa on niukasti tai ei lainkaan. Sellaisia ovat B12-vitamiini, D-vitamiini, seleeni, jodi ja välttämättömät rasvahapot.

He havaitsivat, että 24 prosentilla eli noin joka neljännellä vegaanilla seerumin D-vitamiinitaso oli viitearvon alapuolella. Vegaaneilla oli myös alhaisemmat elimistön beetakaroteeni-, seleeni-, jodi- ja välttämättömien rasvahappojen pitoisuudet kuin sekaruokaa käyttäneillä verrokeilla.

Sekä vegaanien että sekaruoan syöjien vuorokausivirtsaan erittyneen jodin keskimääräinen pitoisuus oli alle viitearvoalueen.

Tutkijat huomauttavatkin, että jodin saanti on laskenut Suomessa viime vuosina. Jodia saa muun muassa maidosta ja jodioidusta suolasta, jonka käyttö on vähentynyt.

Tulokset osoittivat, että vegaanien on tärkeää saada ravitsemusohjausta ja käyttää suositeltuja ravintolisiä. ”Vegaanien D-vitamiinin ja jodin saantiin on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota”, tutkijat huomauttavat.

Vegaanien tulisi syödä suositusten mukaan päivittäin monipuolisesti täysjyväviljavalmisteita, palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä proteiinin lähteinä.

Lisäksi heidän tulisi syödä kasviksia, marjoja tai hedelmiä ja tyydyttymättömiä rasvoja. Vegaanien tulisi myös juoda kalsiumilla täydennettyjä juomia ja täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia sisältävillä ravintolisillä.

Nyt julkaistu artikkeli on osa laajempaa kasvisruokatutkimusta, joka selvittää vegaanien altistumista kasvinsuojeluaineille ja nitraatille. Tutkimuksessa ovat mukana Itä-Suomen yliopisto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Helsingin yliopistollinen sairaala Hus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • jodi
 • Vegaani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää