Valikko
HS Ilta

Vegaaneilla on puutteita D-vitamiinin ja jodin saannissa – tutkijat kertovat, mihin ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota

Yhä useampi suomalainen ryhtyy kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Vegaanien ravitsemusta selvitettiin Suomessa ensimmäisiä kertoja.

Saavatko vegaanit riittävästi ravintoaineita vain kasviksiin perustuvasta ruokavaliostaan? – Kyllä, jos he koostavat ruokansa riittävän monipuoliseksi, kertoo Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus.

Tähän mennessä vegaanien ravitsemusta ei juuri ole Suomessa selvitetty. Uuden tutkimuksen tulokset julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä.

Yhä useampi suomalainen ryhtyy kasvissyöjäksi tai vegaaniksi. Vegaanit eivät syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia ruoka-aineita. Tavallisimmin taustalla ovat eettiset syyt: Vegaanit vastustavat eläinten hyväksikäyttöä. Syyt voivat olla myös ekologisia, terveydellisiä tai uskonnollisia.

Tutkimus kertoo, että osalla vegaaneista on puutteita ruokavaliossaan. Tyypillisimpiä niistä ovat proteiinilähteiden yksipuolisuus sekä vähäinen marjojen, hedelmien ja pähkinöiden käyttö.

Valtaosa tutkituista vegaaneista käytti kuitenkin suositusten mukaisesti B12-vitamiini- ja D-vitamiinilisää ja kalsiumilla täydennettyjä juomia.

Kohderyhmänä oli 22 nuorta aikuista, jotka olivat olleet vegaaneja keskimäärin kahdeksan vuotta.

Tutkituista vegaaneista 6 oli miehiä ja 16 naista. Verrokkeina oli 8 sekaruokaa syövää miestä ja 11 naista.

Molemmat ryhmät pitivät kolmen päivän ajan ruokapäiväkirjaa syömistään ruoista. Heidän ravitsemustilansa mitattiin veri- ja virtsanäytteistä.

Vegaanit käyttivät enemmän palkokasveja, tofua ja soijajauhoja kuin verrokit, mutta muita merkitseviä eroja ryhmien ruuan välillä ei ollut.

Ravintolisiä käytti 91 prosenttia vegaaneista ja 78 prosenttia verrokeista. Vegaaneista 91 prosenttia käytti B12-vitamiinilisää, 77 prosenttia D-vitamiinilisää ja useimmat joivat myös kalsiumilla täydennettyjä juomia.

Tutkijoita kiinnostivat erityisesti niiden ravintoaineiden saanti ja pitoisuus elimistössä, joita kasvisperäisissä ruoissa on niukasti tai ei lainkaan. Sellaisia ovat B12-vitamiini, D-vitamiini, seleeni, jodi ja välttämättömät rasvahapot.

He havaitsivat, että 24 prosentilla eli noin joka neljännellä vegaanilla seerumin D-vitamiinitaso oli viitearvon alapuolella. Vegaaneilla oli myös alhaisemmat elimistön beetakaroteeni-, seleeni-, jodi- ja välttämättömien rasvahappojen pitoisuudet kuin sekaruokaa käyttäneillä verrokeilla.

Sekä vegaanien että sekaruoan syöjien vuorokausivirtsaan erittyneen jodin keskimääräinen pitoisuus oli alle viitearvoalueen.

Tutkijat huomauttavatkin, että jodin saanti on laskenut Suomessa viime vuosina. Jodia saa muun muassa maidosta ja jodioidusta suolasta, jonka käyttö on vähentynyt.

Tulokset osoittivat, että vegaanien on tärkeää saada ravitsemusohjausta ja käyttää suositeltuja ravintolisiä. ”Vegaanien D-vitamiinin ja jodin saantiin on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota”, tutkijat huomauttavat.

Vegaanien tulisi syödä suositusten mukaan päivittäin monipuolisesti täysjyväviljavalmisteita, palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä proteiinin lähteinä.

Lisäksi heidän tulisi syödä kasviksia, marjoja tai hedelmiä ja tyydyttymättömiä rasvoja. Vegaanien tulisi myös juoda kalsiumilla täydennettyjä juomia ja täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia sisältävillä ravintolisillä.

Nyt julkaistu artikkeli on osa laajempaa kasvisruokatutkimusta, joka selvittää vegaanien altistumista kasvinsuojeluaineille ja nitraatille. Tutkimuksessa ovat mukana Itä-Suomen yliopisto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Helsingin yliopistollinen sairaala Hus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • jodi
 • Vegaani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  3. 3

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  4. 4

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  5. 5

   Lehti: Teini-ikäiset ampuivat maassa makaavaa nuorta kuulapyssyllä kasvoihin Sipoossa – pahoinpitelijät kuvasivat kaiken

  6. 6

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  7. 7

   Putin laski karkeaa pilaa Trump-väitteistä – ”Miksi hänen edes tarvitsisi palkata prostituoituja?”

  8. 8

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  9. 9

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  10. 10

   Patrik Laine pokkasi kaksi palkintoa – isälle tarkat ohjeet kiitospuheesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  5. 5

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  6. 6

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  8. 8

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  9. 9

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  10. 10

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää