HS Ilta

Tuoreet kuvat näyttävät, millaista on arki Guantánamon vankileirillä

Vankileirille päästettiin kuvaajia Obaman Kuuban-valtiovierailun aikaan. 15 vuoden jälkeenkään yhtään vankia ei ole tuomittu.

Samaan aikaan kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama oli historiallisella viime viikolla valtiovierailulla Kuuban pääkaupungissa Havannassa, saarivaltion toisella laidalla Guantánamon vankileirillä terrorismista epäillyt jatkoivat tarkoin vartioitua elämäänsä piikkilanka-aitojen takana.

Amerikkalaisille kuuluvassa Guantánamossa pidetään edelleen 91 vankia. Kaikkiaan leirille on viety 780 vankia, joista 647 on lähetetty joko takaisin kotimaihinsa tai kolmansiin maihin. Ketään epäillyistä ei ole tuomittu, eikä valtaosa vangeista ole saanut edes syytettä mistään.

Guantánamon vankien olot ja oikeusturvan puute ovatkin herättäneet kiivasta vastustusta. Myös Obama lupasi heti presidentiksi tultuaan, että Guantánamo tullaan sulkemaan.

Sulkeminen ei näytä kovinkaan todennäköiseltä ainakaan enää Obaman presidenttikaudella, vaikka viimeksi helmikuussa hän vetosi asiansa puolesta kongressiin.

”Jo vuosia on ollut selvää, ettei Guantánamo edistä turvallisuuttamme, vaan heikentää sitä. 15 vuoden jälkeenkin puolustamme yhä vankileiriä, vaikkei yhtään tuomiota ole annettu. Ei siis yhtä ainoaa”, Obama sanoi luovuttaessaan sulkemissuunnitelman kongressille.

Vankileiri sai alkunsa, kun syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001 presidentti George W. Bush perusti Guantánamoon terrorismista epäiltyjen vankilan. Hänen tulkintansa mukaan vankien kohtelussa ei tarvinnut noudattaa lakeja tai kansainvälisiä sopimuksia, koska vankila ei ollut Yhdysvaltain maaperällä vaan laivastotukikohdassa Kuubassa.

Vankila avattiin tammikuussa 2002 ja sinne alettiin rahdata jihadisteja ja sellaiseksi epäiltyjä. Terrori-iskun jälkeisessä paniikissa Guantánamoon rahdattiin alaikäisiä, vanhuksia ja syyttömiä miehiä hatarien vihjeiden ja olemattomien todisteiden perusteella. Guantánamon vankeja myös kidutettiin osana ”kovennettua kuulusteluohjelmaa”.

Islamisteille vankileiri on ollut hyödyllinen, koska he ovat voineet käyttää sitä terroristisessa propagandassaan.

Obaman vierailun aikaan Yhdysvallat päästi kuvaajia rajoitetusti katsomaan, miltä Guantánamossa nyt näyttää, 15 vuotta vankileirin perustamisen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guantanamon vankileiri
 • Terrorismi
 • USA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää