Valikko
HS Ilta    |   HS-analyysi

Suomen talous on putoamassa muiden Pohjoismaiden vauhdista – Pitääkö talouttamme ruveta pian vertaamaan Viroon?

HS vertaili Kansainvälisen valuuttarahaston tilastoja talouskasvusta ja tulokset olivat ravisuttavia. Suomella voi pian olla edessään kiusallinen identiteettikriisi.

Miten me suomalaiset oikein pärjäämme? Onko Suomesta mihinkään?

Suomalaisten vastaukset näihin kysymyksiin ovat aina lähteneet vertailusta muihin Pohjoismaihin. Oli kyse urheilusta tai kulttuurista, vertailukohtamme on ensisijaisesti Ruotsi ja sen jälkeen muut Pohjoismaat. Talouden osalta vertailua tavataan tehdä Pohjoismaiden lisäksi myös Saksaan.

Suomen talouden syvät ongelmat ovat muuttamassa asetelmaa. HS vertaili Kansainvälisen valuuttarahaston tilastoja talouskasvusta ja tulokset olivat ravisuttavia. Suomella voi pian olla edessään kiusallinen identiteettikriisi.

Oheisessa grafiikassa esitetään talouden kasvulukujen ja ennusteiden perusteella, miten Suomen asema muuttuu. Suomen talousennuste on esitetty vaakatasossa kulkevana viivana. Vertailumaiden käyrät kertovat siitä, kuinka monta prosenttia suurempi tai pienempi niiden talous asukasta kohti on Suomeen verrattuna.

Neljän vuoden päähän ulottuvalla ennustejaksolla Suomi on putoamassa muiden Pohjoismaiden ja Itä-Euroopan nousukkaiden välimaastoon. Jos trendi jatkuisi, Suomen talouden koko olisi jo ensi vuosikymmenellä lähempänä itäblokkia kuin pohjolaa.

Pitääkö tässä ruveta vaihtamaan vertailuryhmää?

”Ennenaikaista”, sanoo valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Markus Sovala.

On monia syitä, jotka puolustavat Suomen asemaa läntisten talouksien joukossa.

Yksi: Talousvertailut eivät ole aukottomia. Oheisessa vertailussa on käytetty Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta asukasta kohti.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan kyseinen mittari on ”kelvollinen ensimmäinen approksimaatio” hyvinvoinnin vertailussa. Talouden koko asukasta kohti kertoo lähtökohtaisesti siitä, kuinka hyvän elämän jokin valtio keskimäärin kansalaisilleen pystyy tarjoamaan.

”Tässä Suomella on nyt selvä ongelma. Suhdannehuipussa 2008 pääsimme aika lähelle Ruotsia, mutta nyt ero on revähtänyt ja kasvaa edelleen tänä ja ensi vuonna”, Vihriälä sanoo.

Kyseinen mittari kuitenkin yliarvioi sellaisia maita, kuten Irlanti, joissa menee paljon nettotuotannontekijöitä ulkomaille. Esimerkiksi Irlannin lukua vääristävät maassa päämajaansa verosyistä pitävät kansainväliset suuryritykset, jotka todellisuudessa jättävät Irlannin talouteen vähemmän hyvää kuin numeroista voisi luulla.

Paremmin ihmisten elintasoa mittaa esimerkiksi OECD:n tilasto kotitalouksien käytettävissä olevasta tulosta. Siitä ei ole kuitenkaan saatavilla yhtä kattavia vertailuja tai ennusteita.

Kaksi: Sovala arvelee, että Suomen ja muiden Pohjoismaiden ero ei välttämättä kasva niin suureksi kuin IMF:n luvut ennustavat. Pitkän aikavälin ennusteissa korostuvat väkisinkin lyhyen aikavälin ennusteet, jotka ovat muualla Euroopassa Suomea toiveikkaampia.

Sovala ei usko Suomen ihmenousuun edes usean vuoden aikajänteellä, mutta hän uskoo, että IMF:n ennusteissa muiden maiden osalta voi olla liikaa optimismia. Viime aikojen käänteet tukevat Sovalan näkemystä. Esimerkiksi OECD korjasi ennustettaan Euroopan talouskasvusta selvästi alaspäin.

Kolme: Itä-Euroopan maiden talouksien kuuluukin kasvaa Suomea nopeammin. Koska Itä-Eurooppa on vielä Suomea ja Länsi-Eurooppaa kehittymättömämpi, sillä on suurempi potentiaali kasvuun. Esimerkiksi Viron taloudella on vielä ”helppoa” kiinniotettavaa Suomeen nähden, mutta eron kurominen umpeen käy sitä vaikeammaksi, mitä pienemmäksi ero kutistuu. Toistaiseksi Viron kuuluukin kasvaa nopeammin kuin Suomen.

Vertailussa kannattaa myös muistaa, että talous ei ole urheilua. Ei ole väliä, olemmeko Ruotsin edellä vai sitä jäljessä. Samoin on yhdentekevää, vaikka Viro hengittäisi Suomen niskaan kansantalousvertailussa. Päinvastoin, on Suomelle vain eduksi, jos naapureilla menee hyvin.

Mutta itsessään Suomen talouden hidas kasvuvauhti aiheuttaa ongelmia.

Yksi ongelma on se, että työllisyyden ylläpitäminen vaatii talousteorian mukaan talouden kasvua. Historiallisesti talouden jumiutuminen on johtanut työttömyyden lisääntymiseen. Työttömyys puolestaan aiheuttaa yhteiskunnassa monia kertaantuvia ongelmia.

Toinen keskeinen ongelma on julkisen talouden kustannusten kattaminen. Kansantuote kuvastaa sitä pottia, josta julkisen talouden menot, kuten koulut ja terveydenhoito, voidaan rahoittaa. Nykyisellään Suomen menot on mitoitettu suunnilleen Ruotsin tasoon mutta tuloja voidaan kerätä selvästi pienemmästä potista. Jos makuhermot ovat tottuneet samppanjaan, mutta tulot riittäisivät vain keskikaljaan, luvassa on ongelmia.

Vihriälä ja Sovala ovat samaa mieltä siitä, millä Suomen talous nousisi nihkeältä kasvu-uralta. Se vaatii ehdottomasti viennin ja työllisyyden elpymistä. Näitä puolestaan avittaisivat talouden rakenneuudistukset ja suomalaisten yritysten hintakilpailukyvyn parantaminen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää