Junkkari    |   Blogi

Paavo Arhinmäki vertasi Juha Sipilää irakilaiseen ”Koomiseen Aliin” – mutta onko vertaukselle perusteita?

Juha Sipilä valitti kolme vuotta sitten oppositiossa ihan samasta asiasta, mistä Arhinmäki nyt syyttää Sipilää.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki otti keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa yhteen pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.

Kielenkäyttö oli kovaa.

”Pääministeri Sipilän puheesta olisi ollut ylpeä jopa legendaarinen Irakin tiedotusministeri, joka sanoi kaksi päivää ennen Bagdadin valtausta, että USA kaatuu päivänä minä hyvänsä”, Arhinmäki sanoi täysistunnossa.

Tällä Arhinmäki viittasi Irakin tiedostusministeri Muhammad Sa’id al-Sahhafiin, joka nousi kansainväliseen kuuluisuuteen keväällä 2003 Irakin sodan aikana antamalla päivittäin voitonvarmoja lausuntoja viestimille, vaikka Yhdysvaltain joukot olivat jo Bagdadin porteilla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Amerikkalaisviestimet antoivat tiedostusministerille lempinimen Koominen Ali (Comical Ali).Mitä koomista pääministeri Juha Sipilän keskiviikon puheessa sitten oli?

Sipilä korosti puheessaan talouden käännettä. Yhtenä merkkinä tästä pääministerin mukaan on se, että ”viime vuonna valtionvelkaa tuli lisää vain 2,5 miljardia euroa”.

”Se on uutinen”, Arhimäki sanoi.

Kieltämättä 2,5 miljardin lisävelka kuulostaa aika vähältä, sillä valtion budjetin alijäämä viime vuonna oli yli viisi miljardia.

Arhinmäki kertoi selvittäneensä asiaa soittamalla Valtionkonttoriin. Sieltä oli kerrottu, että koko alijäämää ei jouduttu kattamaan velalla, sillä valtion kassassa oli rahaa käytettäväksi budjetin tilkkeeksi.

”Eli, arvoisa pääministeri, juuri sopivasti ennen vaaleja: te olette syöneet valtion kassaa ja kehutte sitä täällä talouden parantamisena”, Arhinmäki sanoi.

Tämä ei välttämättä kuitenkaan ole kuitenkaan kovin koomista. Näin Valtiokonttori toimii.

Se käyttää kassaansa valtion tulojen ja menojen eriaikaisuuden tasaamiseen. Se joutuu esimerkiksi useita kertoja vuodessa uudelleenrahoittamaan erääntyviä lainoja. Kun vanha laina tulee maksettavaksi, kassassa pitää olla paljon rahaa.

Tämän vuoksi valtion kassan likvidien varojen määrä nousi esimerkiksi tammikuussa 2016 peräti 8,7 miljardiin. Nyt tammikuun lopussa valtion kassassa oli 1,4 miljardia euroa

Valtiokonttorin sivulta löytyy grafiikka valtion likvidien varojen määrästä kuukausittain. Kuvasta näkee, että vaihtelut ovat suuria.


Ehkei koomista, mutta aika hassua on kuitenkin se, että Juha Sipilä valitti kolme vuotta sitten ihan samasta asiasta kuin Arhinmäki nyt.

Tuolloin Sipilä oli oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja. Hän rökitti 8. huhtikuuta 2014 hallituksen talouspolitiikkaa ja velkaantumista täysistunnossa kovin sanoin.

”Meille on syntynyt piilovelkaa. Halot ovat loppuneet, ja huonekaluja jo poltetaan”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) esitteli kyseisessä täysistunnossa hallituksen julkisen talouden suunnitelman vuosille 2015–2018.

Sipilä sanoi puheessaan, että valtiontalouteen oli syntynyt Jyrki Kataisen hallituksen kauden aikana, vuosina 2011–2013 todellisuudessa yli 23 miljardin euron alijäämä. Vaikka valtionvelka oli samana aikana kasvanut vain reilulla 14 miljardilla.

Tämä lähes kymmenen miljardia oli Sipilän mukaan ”piilovelkaa”.

Valtio otti vähemmän velkaa kuin alijäämät osoittivat, koska se pystyi kattamaan osan budjetin alijäämästä valtion kassavaroista. Valtionkonttori pienensi vuosina 2011–2013 kassaansa noin yhdeksällä miljardilla eurolla.

Valtiovarainministeriö korosti tuolloin, että kyseessä ei ole ”piilovelka”, vaan valtion kassassa ei kannata pitää tuottamatonta pääomaa ja samaan aikaan nostaa uutta velkaa. Tässä HS:n juttu aiheesta.

Valtion kassavarojen lisäksi Jyrki Kataisen hallitus paikkasi budjetin alijäämää tulouttamalla valtion sijoitusyhtiö Solidiumista ylimääräisiä osinkoja sekä myyntituloilla.

Myös Sipilän hallitus on paikannut budjettia kertaluonteisilla tuloilla.

Arhimäen mukaan Sipilä ”syö valtion kassaa”. Sipilän mukaan edellinen hallitus ”otti piilovelkaa”. Molemmissa on kyse ihan samasta asiasta.

Mutta mitä pääministeri Sipilä tarkkaan ottaen keskiviikkona sanoi?

Esittelypuheenvuorossaan Sipilä sanoi näin:

”Usean vuoden talouden syöksykierre on saatu oikenemaan. Käänne on nyt tapahtunut. Erityisesti loppuvuoden työllisyyskehitys oli vahvaa. Valtionvelkaa tuli viime vuonna lisää vain 2,5 miljardia euroa. Tähän on omat erityissyynsä, mutta fakta on, että alustavien tietojen mukaan valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei kasvanut lainkaan.”

Sipilän viimeinen lause pitää paikkaansa – ainakin jos on uskominen valtiovarainministeriötä. Sen tammikuussa julkaiseman budjettikatsauksen mukaan valtionvelka suhteessa bkt:hen oli vuonna 2015 47,7 prosenttia. Suhdeluku oli täsmälleen sama vuonna 2016.

Velkaa on otettu lisää, mutta talouskasvun myötä suhdeluku pysyi viime vuonna edellisvuoden tasalla.

Velkaantuminen ei kuitenkaan ole pysähtynyt. Sipilä jätti mainitsematta, että samaisessa valtiovarainministeriön katsauksessa velkasuhteen arvioidaan nousevan tänä vuonna 49,2 prosenttiin.

Kun Arhinmäki ihmetteli Sipilän esittämää 2,5 miljardin lukua, pääministeri vastasi sanoneensa, että siihen liittyvät ”omat erityissyynsä”. Sipilä avasi täysistunnossa näitä erityissyitä näin:

”Kassa on pienentynyt 1,3 miljardia. Siellä on tullut kertaluonteisia tuloja noin 700 miljoonaa. Joitakin tuloja on siirtynyt ensi vuodelle, mikä on pienentänyt menoja, mutta myöskin valtiontalous on vahvistunut. Tämä on aina totta kai kokonaisuus, mutta fakta on se, että velkaa on tullut lisää vain 2,5 miljardia euroa viime vuonna”, Sipilä sanoi.

Mutta onko se fakta? Tuliko nettovelkaa viime vuonna vain 2,5 miljardia?

Valtiokonttorista kerrotaan, että vuonna 2016 Suomen valtion bruttolainanotto oli 16,717 miljardia euroa. Nettolainanotto oli 2,229 miljardia.

Bruttolainanotto tarkoittaa sitä rahaa, jonka Suomi on kaikkiaan lainannut. Valtaosa tästä menee vanhojen lainojen uudelleenrahoittamiseen. Nettolainanotto tarkoittaa vain uutta lainaa.

2,229 miljardin nettovelka on siis itseasiassa vähemmän, mitä Juha Sipilä eduskunnassa sanoi.

Mutta katsotaanpa vielä tilastoista.


Velkatilaston mukaan vuoden 2016 lopussa Suomella oli euromääräistä velkaa 102,35 miljardia. Vuoden 2015 lopussa sitä oli 99,81 miljardia.

Näin ollen lisävelkaa olisikin tullut viime vuonna 2,54 miljardia – eli enemmän kuin nettovelka.

Selityksenä on se, että 2,54 miljardissa ovat mukana valtion kiinteistöjä hallinnoivan liikelaitos Senaatti-kiinteistöjen ottamat lainat.

Sipilän 2,5 miljardia on siis fakta.

Kyseinen luku ei kuitenkaan ole paras mahdollinen tunnusluku perustelemaan talouden käännettä.

Se ei ole puhdasta propagandaa – sellaista mitä Koominen Ali harjoitti. Se on pikemminkin poliitikon puhetta. Kuten se

Sipilän vuoden 2014 piilovelkakin. Tai Sipilän vertaaminen Koomiseen Aliin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä
 • Valtiontalous
Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 3. 3

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 4. 4

  Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

 5. 5

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 6. 6

  Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

 7. 7

  Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

 8. 8

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 9. 9

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 10. 10

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 2. 2

  Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

 3. 3

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 4. 4

  Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

 5. 5

  Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

 6. 6

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 7. 7

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 8. 8

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 9. 9

  25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

 10. 10

  ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 5. 5

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 6. 6

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 7. 7

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 8. 8

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 9. 9

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 10. 10

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat - Politiikka
 1. 1

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 2. 2

  Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

 3. 3

  Kun ei sano mitään, ei munaa mitään – Touko Aalto sortuu varmisteluun, ja sellainen taktiikka ei toimi pitkään

 4. 4

  Kansanedustaja Tom Packalén näki puukotuksen jälkitilanteen: ”Kaveri oli hoidettavana ambulanssissa”

 5. 5

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 2. 2

  Verotus kevenee ja palkat nousevat, mutta kaikki eivät välttämättä voita – HS:n laskuri kertoo, kuinka muutokset tuntuvat kukkarossasi

 3. 3

  Kun ei sano mitään, ei munaa mitään – Touko Aalto sortuu varmisteluun, ja sellainen taktiikka ei toimi pitkään

 4. 4

  Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

 5. 5

  Ahvenanmaan Britt Lundberg kääntää kelkkansa – aikookin äänestää suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 2. 2

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 3. 3

  Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

 4. 4

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 5. 5

  Suomalaisten rahat eivät aina riitä edes terveydenhoitoon: ulosottoon meni viime vuonna 400 000 maksua – tutkijan mielestä taustalla on poliittisia päätöksiä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää