Junkkari    |   Blogi

Saako hallitus kolme uutta ministeriä vai kaatuuko salkkujako puolueiden kiistoihin? HS:n Marko Junkkari arvioi, ketkä voivat nousta hallitukseen

Hallitus saattaa kasvaa kolmella ministerillä. Kokoomus ei ole kuitenkaan valmis jakamaan opetus- ja kulttuuriministerin salkkua, kirjoittaa Marko Junkkari.


Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi keskiviikkona olevansa valmis lisäämään hallituksen ministereiden määrää.

Sipilä sanoi STT:lle, että kaikki kolme hallituspuoluetta voivat halutessaan jakaa yhdistelmäsalkkunsa. Näin ollen uusia ministereitä tulisi 1–3.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että uusia ministereitä tulee kolme.

Periaatteessa yksikään puolue ei jätä käyttämättä mahdollisuutta lisäministerin saamiseksi. Ministerit näkyvät julkisuudessa ja heitä tarvitaan tähdittämään puolueiden vaalikampanjoita. Mitä enemmän heitä on, sen parempi, puolueissa tuumataan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ministereiden määrä vaikuttaa myös hallituksen voimasuhteisiin. Nyt keskustalla on kuusi sekä perussuomalaisilla ja kokoomuksella neljä salkkua. Jos yksi puolue ottaa lisäministerin, kaksi muuta tekevät vääjäämättä saman.

Tai sitten uusia ministereitä ei tule lainkaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi torstaina, että kokoomuksella ei ole halua jakaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen salkkua.Orpon viesti on tavallaan yllättävä.

Viime kesänähän vastavalittuna kokoomuksen puheenjohtajana Petteri Orpo nimenomaan toivoi, että hallituksen salkkumäärää lisättäisiin. Onko mieli siis muuttunut?

Ei.

Pääministeri Sipilä kertoi STT:n haastattelussa keskiviikkona, että hän oli esittänyt jo syyskuussa hallituskumppaneille mallia, jossa jokainen puolue voi halutessaan jakaa omat yhdistelmäsalkkunsa. Keskustelut eivät silloin edenneet.

Eivätkä ne edenneet myöskään tammikuussa, jolloin ministerimäärää käsiteltiin jälleen hallituksen sisällä.

Kokoomusta hiertää tapa, jolla ministerimäärää ollaan nostamassa. Syykin on yksinkertainen: kokoomuksen ministereillä ei ole yhdistelmäsalkkuja samaan tapaan kuin hallituskumppaneilla keskustalla ja perussuomalaisilla.

Valtiovarainministeri Orpon ja sisäministeri Paula Risikon salkut ovat selkeitä yhden ministeriön kokonaisuuksia. Jaettavaa voisi olla lähinnä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen salkussa sekä Grahn-Laasosen opetus- ja kulttuuriministeriössä – mutta näihin kumpaankaan kokoomus ei haluaisi koskea.

Kokoomuslaiset toistelevat, että pelkkä pilkkominen ”ei tuo lisäarvoa”.


Se haluaisi, että salkkuja kierrätettäisiin laajemminkin hallituspuolueiden välillä. Etenkin kokoomus himoitsee oikeusministerin salkkua perussuomalaisilta.

Siihen se voisi nimittää kovassa nosteessa olevan kansanedustaja Antti Häkkäsen. Häkkänen on koulutukseltaan juristi.

Oikeusministerein salkku on kuitenkin keskeinen osa perussuomalaisen ministeripeliä.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kokoomus haikailisi myös asuntoministerin salkkua keskustalta. Asuntoasiat kuuluvat nyt ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

Timo Soinin luopuessa perussuomalaisten puheenjohtajuudesta puolue tarvitsee salkun hänen seuraajalleen. Soini itse haluaa jatkaa ulkoministerinä.

Näin ollen Jari Lindströmin hoitama – hyvin poikkeuksellinen – työ- ja oikeusministerin yhdistelmä olisi helpointa jakaa kahtia. Ehtihän Lindström alkuviikosta jo kertoa Uutissuomalaisen haastattelussa olevansa uupunut.

”En halua valittaa, mutta omat rajallisuuteni on pakko tunnustaa, en vaan pysty”, Lindström sanoi.


Lindström jatkaisi todennäköisesti työministerinä ja oikeusministeriksi voitaisiin nimittää perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja – ainakin siinä tapauksessa, että kyseinen henkilö on Sampo Terho.

Koska Terho on ilmoittanut haluavansa ”merkittävän salkun”, oikeusministerin salkkua voidaan ryydittää esimerkiksi lisäämällä siihen eurooppaministerin tehtävät ulkoministerin salkusta.

Jos Jussi Halla-aho valitaan, perussuomalaisten ei tarvitse pohtia salkkujaan sen kummemmin – sillä puolue ei välttämättä jatka enää hallituksessa. Ainakaan Timo Soini ei siinä tapauksessa jatka ulkoministerinä.

Miten keskusta jakaisi yhdistelmäsalkkujaan?

Periaatteessa se voisi jakaa Anne Bernerin liikenne- ja viestintäministerin salkun kahtia. Useissa aiemmissa hallituksissa on ollut erillinen viestintäministeri. Myös Anu Vehviläisen kunta- ja uudistusministerin salkun saattaisi pystyä pilkkomaan – jos vain jollekulle selviäisi, mitä se uudistusministeri tekee.

Selkein kohde olisi kuitenkin Kimmo Tiilikainen, joka johtaa sekä ympäristö- että maa- ja metsätalousministeriötä. Tiilikaisen salkun pilkkominen ei sekään ole ihan läpihuutojuttu.

Keskusta on pitkään haaveillut siitä, että nämä kaksi ministeriötä yhdistettäisiin ja tehtäisiin niistä niin sanottu luonnonvaraministeriö. Se, että yksi keskustalainen ministeri vastaa molemmista, on askel tähän suuntaan. Siksi keskustalaiset eivät lähtökohtaisesti haluaisi jakaa yhdistelmää.

Mutta:

Kimmo Tiilikainen suututti viime kesänä keskustan eduskuntaryhmän pistämällä Esa Härmälän sivuun metsähallituksen johdosta. Ryhmä antoi Tiilikaiselle jopa kirjallisen varoituksen, mikä on erittäin erikoinen ja poikkeuksellinen toimi. Tiilikaista on kritisoitu myös siitä, että hän on liian ympäristömyönteinen.

Osa keskustan kansanedustaja onkin sitä mieltä, että Tiilikainen pitäisi heittää kokonaan ulos hallituksesta. Näin ollen samat ihmiset suhtautuvat myönteisesti myös kaikkiin toimiin, joissa Tiilikaisen salkkua pienennetään.

Pitäisi vain päättää, että kumpi puoli Tiilikaiselle jätetään.

Keskustalaisille maa- ja metsätalousministeriö on äärimmäisen tärkeä. Sitä salkkua himoitsee moni keskustan kansanedustaja, etunenässä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä. Leppä on jo viidennen kauden kansanedustaja, mutta ei ole päässyt ministeriksi.

Leppä ei kuitenkaan välttämättä pääse ministeriauton kyytiin tälläkään kerralla. Hän on samasta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kuin Tiilikainen.

Anne Kalmari on toinen vahva vaihtoehto maa- ja metsätalousministeriksi. Vaalipiirikin olisi sopiva eli Keski-Suomi. Arpa ei taida silti osua Kalmariinkaan.

Jos salkku pilkottaisiin, todennäköisesti maa- ja metsätalousministerinä jatkaisi Tiilikainen. Jotkut keskustalaiset pelkäävät, että jos Tiilikainen jäisi pelkäksi ympäristöministeriksi, hänellä on liikaakin energiaa ympäristöasioihin.

Kuka sitten ryhtyisi ympäristöministeriksi?

Toisen kauden kansanedustaja Markus Lohi tuntuu nykyisin olevan mukana kaikissa keskustan ministeri­spekulaatioissa.

Keskustan ministeriryhmässä on nyt neljä miestä ja kaksi naista. Sukupuolijakauma kuitenkin tasautuu, kun Annika Saarikko korvaa jossain vaiheessa tänä vuonna Juha Rehulan peruspalveluministerinä.

Yksi vaihtoehto on se, että ympäristöministeriöstä irrotetaan asuntoasiat omaksi salkukseen.

Ehkä todennäköisin vaihtoehto ympäristö- tai asuntoministeriksi olisi keskustan eduskuntaryhmän vetäjä Antti Kaikkonen.

Mutta palataan sitten takaisin realismiin.

Hallituksen salkkujako on poliittisesti äärimmäisen arka asia. Ennen kun siihen voidaan ryhtyä, hallituskumppaneiden kesken pitäisi olla täysi sopu ja yhteisymmärrys.

Jos omien salkkujen pilkkominen ei käy kokoomukselle, asia ei etene. Ainakin päätellen siitä, miten selkeästi pääministeri Sipilä torjui STT:n haastattelussa salkkujen kierrättämisen puolueiden välillä.

”Meillä on niin paljon uudistuksia ja paljon tekemistä, että meidän on turha tämmöiseen käyttää aikaa. Mutta suoraviivainen ratkaisu on minulle kyllä käynyt koko ajan”, Sipilä sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Kokoomus
 • Keskusta
 • Perussuomalaiset
 • Timo Soini
 • Juha Sipilä
Luetuimmat
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

 3. 3

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 4. 4

  Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 5. 5

  Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

 6. 6

  Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

 7. 7

  ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

 8. 8

  Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

 9. 9

  Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

 10. 10

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 3. 3

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 4. 4

  Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

 5. 5

  Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

 6. 6

  Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

 7. 7

  Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

 8. 8

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 9. 9

  Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

 10. 10

  ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

 5. 5

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 6. 6

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 7. 7

  ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

 8. 8

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 9. 9

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 10. 10

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat - Politiikka
 1. 1

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 2. 2

  Valtiovarain­ministeriön arvio: Hallituksen budjetti leikkaa pienituloisimmilta 37 euroa vuodessa, antaa rikkaimmille lisää noin 400 euroa

 3. 3

  Eduskunnan viinakeskustelussa prosenttirajojen nostaminen sai enemmistön tuomion – kannattajia oli lähinnä kokoomuksessa ja sinisissä

 4. 4

  Kaikkien peruskoululaisten ei ole enää pakko opiskella ruotsia – hallitukselta esitys kiistellystä kieli­kokeilusta

 5. 5

  Palkkaverot kevenevät, mutta elämä kallistuu – katso HS:n pahelaskurista, kuinka paljon enemmän maksat alkoholista ja tupakasta ensi vuonna

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 2. 2

  Valtiovarain­ministeriön arvio: Hallituksen budjetti leikkaa pienituloisimmilta 37 euroa vuodessa, antaa rikkaimmille lisää noin 400 euroa

 3. 3

  Eduskunnan viinakeskustelussa prosenttirajojen nostaminen sai enemmistön tuomion – kannattajia oli lähinnä kokoomuksessa ja sinisissä

 4. 4

  Nelosoluen tulo ruokakauppoihin vastatuulessa: Ratkaisijan asemassa oleva Sdp ei kannata prosenttirajan nostamista, valiokunnastakin on tulossa pakit

 5. 5

  Maria Lohela ei salli eduskunnassa puheenjohtaja-nimitystä – ”Eduskunnassa ollaan puhemiehiä, kuten perustuslaki määrää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaisten rahat eivät aina riitä edes terveydenhoitoon: ulosottoon meni viime vuonna 400 000 maksua – tutkijan mielestä taustalla on poliittisia päätöksiä

 2. 2

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 3. 3

  Kokoomuksen kansanedustajia lähti vastustamaan omaa ministeriä korkea­koulujen pääsykoe­uudistuksessa – ”On saatu palautetta, että uhkaa tulla paljon väliin­putoajia”

 4. 4

  Vapaavuori lietsoo isoja kaupunkeja yhteen rintamaan ajamaan etujaan – ”Nykyinen hallitus ei ymmärrä, mihin tämä maailma on menossa”

 5. 5

  Maria Lohela ei salli eduskunnassa puheenjohtaja-nimitystä – ”Eduskunnassa ollaan puhemiehiä, kuten perustuslaki määrää”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  3. 3

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  4. 4

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  7. 7

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  8. 8

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää