perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Soraääni saameksi ja suomeksi

7.3.2009 8:37

Mitä yhteistä on tavallisella suomalaisella tallaajalla ja Inarin Nellimin saamelaisella poromiehellä?

Molemmilta on viety metsät.

Nellimin poromiehelle asia on konkreettisempi. Heidän karjansa laiduntaa valtion vanhoissa metsissä, joita Metsähallitus eli Suomen valtio on hakannut poroille kelpaamattomiksi. Puut on myyty paperitehtaalle.

Selkoset ovat alkuperäiskansalle vieläpä pyhiä. Vertailun vuoksi: kuvittele petäjiä napsiva metsäkone jyräämässä Hietaniemen hautuumaalla.

Iisalmelainen ohjaaja Hannu Hyvönen on tehnyt Nellimin metsäkiistasta televisioelokuvan Viimeinen joiku Saamenmaan metsissä?. Teos on reippaasti saamelaisten ja luontojärjestö Greenpeacen puolella. Pahiksina esiintyvät Metsähallitus, Stora Enso, hallitus, metsurit ja Supo.

Metsureiden käytös Nellimin kiistan kuumimmassa vaiheessa vuonna 2005 on pöyristyttävää katsottavaa.

Hyvösen harmiksi elokuva ei ole kelvannut esitettäväksi televisiossa. Ylen Dokumenttiprojektin tuottajan Iikka Vehkalahden mukaan dokumenttia pitäisi muokata, sen tulisi olla "reportaasin sijasta elokuva sekä viiltävämpi ja terävämpi". Onko näin? Katso netistä ja päätä itse.

Tavallinen suomalainen ei metsien menetystä näe, koska vanhat metsät ovat asutuimmilta seuduilta eli etelästä ja taajamien läheltä hakattu ajat sitten.

Tilalle kasvaneesta puupellosta on tullut Suomen yleisin luontotyyppi. Valtion ja paperiyhtiöiden vuosikymmeniä jatkunut propaganda avohakkuiden puolesta vaientaa soraäänet. Hannu Hyvösen Nellim-reportaasissa ne onneksi vielä kuuluvat, saameksi ja suomeksi.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>