perjantai 25.4.2014 | Markku, Marko  Onnittele e-kortilla

Iskias on joka toisen tuska

Iskias on kivulias, mutta moni ei tiedä sen paranevan usein itsestään

2.11.2009 3:00

liisa takala

Hannu Taskinen (edessä) käy viikoittain selkäyhdistyksen jumpassa Kampin liikuntakeskuksessa. Selkäliiton yhdistykset järjestävät liikuntaa 33 paikkakunnalla.

Hannu Taskinen (edessä) käy viikoittain selkäyhdistyksen jumpassa Kampin liikuntakeskuksessa. Selkäliiton yhdistykset järjestävät liikuntaa 33 paikkakunnalla.

Kipu vaikutti aluksi viattomalta. Helsinkiläinen huoltoteknikko Hannu Taskinen, 42, istui päivät pitkät auton ratissa. Oli kuuma kesä ja ilmastointilaitteet päällä.

"Luulin, että kipu säären ulkosyrjällä johtui ilmastoinnista", Taskinen muistelee reilun kahden vuoden takaista aikaa.

Lopulta mies ei tahtonut päästä sängystä ylös. "Aamuisin kesti puolisen tuntia päästä vessaan. Köpötin mummoaskelin ja pidin seinistä kiinni."

Magneettikuvissa Taskisen lannerangasta löytyi välilevyn pullistuma. Se oli niin ilkeä, että mies oli vähällä joutua suoraan leikkaukseen.

"Lääkäri antoi kuvat matkaan ja evästi, että jos tulee puutumista tai halvausoireita, pitää mennä välittömästi Töölön sairaalaan."

"Sattui ihan hullun lailla. Pidin yöt kännykkää vieressä, että saatoin aamulla soittaa jonkun nostamaan, jos en päässyt sängystä ylös."

Taskinen teki töitä tervehtyäkseen. Hän kulki hoidoissa ja pani elämäntavat remonttiin. Hän aloitti selkäjumpan, jossa käy vieläkin kerran viikossa.

Iskiaksesta oli hyötyäkin. Taskinen tuntee nyt itsensä terveemmäksi kuin kaksi vuotta sitten. Kipu on pysynyt poissa. "Elämä muuttui paremmaksi."

Lähes joka toinen aikuinen kokee joskus elämässään iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa kipua, joka heijastuu selästä jalkaan ja saattaa tuikkia varpaisiin saakka. Kova kipu vie jalat alta.

Iskiaksen syy on useimmiten nikamien välilevyn pullistuma, joka puristaa ja ärsyttää selkäytimestä lähtevää hermojuurta. Välilevy voi myös haurastua puhki, jolloin siihen tulee repeämä.

"Välilevy on kuin pesusieni. Sisällä oleva hyytelömäinen aine sitoo levossa vettä, ja siksi olemme aamulla 1–2 senttiä pitempiä kuin illalla", kertoo fysiatrian erikoislääkäri, professori Jaro Karppinen Työterveyslaitoksesta.

Iskiaskipu on pahin aamulla, kun välilevy on paisunut. Liikkuminen yleensä helpottaa oloa, sillä kun lähdemme liikkeelle, välilevystä tihkuu ulos nestettä, ja paine ja kipu vähenevät.

Ensimmäisen tunnin ajan vuoteesta nousun jälkeen iskiaspotilaan pitäisi välttää kumaria asentoja eli esimerkiksi hampaiden pesua etukumarassa.

Välilevyn pullistumalla on taipumus parantua itsestään, jos vain kivulta kestää odottaa. Iskiaspotilaiden makuuttamisesta on luovuttu. Kipua hoidetaan parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeillä. Hermovauriokivun lääkkeet ovat tarpeen, jos olo on sietämätön.

Fysioterapiasta voi olla apua. Kipu lievittyy myös puudutuksella. Hermojuureen ruiskutetaan kortisonin ja puudutusaineen seosta, joka parantaa verenkiertoa ja rauhoittaa jalkaan säteilevää ärsytystä. Vaikutus kestää noin kuukauden.

Puudutuksella ja fysioterapialla päästään usein pahimman vaiheen yli, kunnes luontainen paraneminen alkaa.

Välilevyn pullistuma häipyy useimmiten itsestään 3–6 kuukaudessa.

"Iskiaspotilaat ovat hyvin kipeitä, ja monet pelkäävät halvaantumista. Heille saa selvittää pitkään ja perusteellisesti, että vaiva paranee itsestään, jos oireet saadaan hallintaan. Toki pullistumia joudutaan edelleen myös leikkaamaan", Karppinen kertoo.

Sairaalahoitoa vaativa välilevytauti on miehillä kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla. Se johtuu siitä, että miehillä välilevyt ovat isompia ja työt ja harrastuksetkin usein fyysisesti raskaampia kuin naisilla.

Tupakointi ja ylipaino altistavat kroonisille selkävaivoille.

Työterveyslaitoksen, Kansanterveyslaitoksen ja Husin yhteinen tutkimus viime vuodelta osoitti, että myös veren korkeat rasva-arvot lisäävät miesten iskiasriskiä jopa nelinkertaisesti.

Iskiasta on eniten 40–50-vuotiailla, mutta sitä todetaan kaiken ikäisillä, myös lapsilla ja nuorilla. Jaro Karppisen potilaista nuorimmat ovat olleet alle 16-vuotiaita.

Kirjallisuudessa on kuvattu välilevyn pullistuma jopa imeväisellä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>