keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Joka päivä on hyvä hetki rentoutua

Jo viisi minuuttia riittää rentoutumiseen. Hetki löytyy, kun muuttaa lounaan tai odottamisen meditaatioharjoitukseksi. Viikonloppuna on pitemmän rentoutumisen aika.

1.2.2010 3:00

Susanna Kekkonen

Mielen happihyppely onnistuu julkisissa liikennevälineissäkin.

Mielen happihyppely onnistuu julkisissa liikennevälineissäkin.

MAANANTAI: Mielen happihyppely

Pyörittele ja vetkuttele hetki kehoasi vetreämmäksi. Aseta kännykän herätyskello 5–10 minuutin päähän.

Ota hyvä istuma-asento. Kohdista katse tiettyyn paikkaan tai sulje silmät. Aisti jalat lattiassa.

Vie huomio hengitykseesi, mutta älä pakota itseäsi hengittämään "oikein". Usein hengitys muuttuu rauhoittumisen myötä itsekseen. Jos hengitykseen on vaikea keskittyä, voit viedä huomiosi pakaroihin.

Anna painon laskeutua pakaroillesi, mutta älä lysähdä. Ajatus saattaa lähteä harhailemaan. Palauta tällöin huomiosi lempeästi hengitykseen. Lopeta harjoitus rauhassa, avaa silmäsi.

ONNISTUU TÖISSÄ, BUSSISSA TAI VESSASSA.

 

TIISTAI: Hiljainen lounas

Lähde yksin lounaalle. Lähtiessäsi sammuta tietokone. Syödessäsi keskity ruuan ulkonäköön ja makuun. Syö rauhassa ja lopeta, kun tunnet itsesi kylläiseksi.

Kun palaat työpisteelle, tee vielä lyhyt hengitysharjoitus (ks. maanantai) samalla kun tietokoneesi käynnistyy. Jo minuutissa ehdit hyvin hengitellä ja tuntea kehosi läsnäolon.

LOUNASTUNNILLE.

 

KESKIVIIKKO: Tuulimylly

Seiso hartioiden levyisessä asennossa, jalkaterät eteenpäin. Jousta hieman polvista.

Anna lantiosi kiertyä puolelta toiselle sekä rentojen käsien ja pään seurata liikettä. Tunnetko jännitystä tai kireyttä? Vaeltavatko ajatuksesi? Hengitä rauhallisesti, keskittyminen syvenee. Jatka muutama minuutti tai kunnes tunnet mielen ja kehon rauhoittuneen. Harjoitus kehittää kehon ja mielen tasapainoa.

LYHYT AAMU- TAI ILTAHARJOITUS.

 

TORSTAI: Arjen konsertti

Ota seisoma- tai istuma-asento, jossa voit olla liikkumatta 5–10 minuuttia. Paikka voi olla melkein mikä vain. Luo silmäys ympärillesi, sulje sitten silmät. Anna kehon ja mielen tyyntyä.

Kuuntele ääniä ympärilläsi. Älä analysoi, riittää että kuulet äänet. Kuuntele kokonaisuutta kuin kuuntelisit orkesteria. Jos huomaat kuuntelevasi vain yhtä ääntä, ota tietoisesti myös muut äänet mukaan. Jatka tätä hetken aikaa. Ole häiriintymättä läsnä juuri tässä tilanteessa. Istu tai seiso edelleenkin hetki liikkumatta, kun avaat silmäsi ja katsot taas ympärillesi.

RENTOUTTAVA ODOTUSHETKI.

 

PERJANTAI: Isännänasento

Istu tuolisi etuosassa, jalat haara-asennossa, kyynärvarret reisiin nojaten. Anna selän olla pitkänä.

Rentouta kasvot ja niska, anna pään roikkua. Ala hieroa päätä kaksin käsin. Karkailevat ajatukset voi jälleen palauttaa hengitykseen, jalkapohjiin tai pakaroihin.

KAHVITAUOLLE.

 

LAUANTAI: Täydellinen lepohetki

Varaa 10–30 minuuttia aikaa. Ota hyvä makuuasento sängyllä, jumppa-alustalla tai matolla.

Käy vartalo läpi jäsen jäseneltä varpaista aloittaen. Puhu mielessäsi rauhallisesti: "Rentouta oikean jalan varpaat. Rentouta vasemman jalan varpaat, päkiät, jalkapohjat, kantapäät..." Käy läpi koko kehosi silmäkuoppia ja päälakea myöten.

Rentoutuneet osat muuttuvat raskaiksi tai lämpimiksi. Voit samalla puhua itsellesi lempeästi: "Juuri nyt minun ei tarvitse huolehtia mistään."

Tämä harjoitus voi auttaa myös nukahtamisessa. Jos et halua nukahtaa, pane herätyskello soimaan, valitse kovempi alusta tai pidä valot päällä.

RENTOUDU UNTEN MAILLE.

 

SUNNUNTAI: Kävelymeditaatio

Luonnossa kävellessäsi voit kokeilla kävelymeditaatiota. Kävele hitaasti ja toista lausetta, esimerkiksi "tässä nyt" tai "kaikki hyvin". Yhdellä jalalla astuessa lausu "tässä" ja toisella jalalla "nyt".

Rauhallisesti kävellessäsi voit myös nostaa kätesi alavatsan päälle ja painaa hyvin kevyesti. Se auttaa rauhoittumaan.

ULKOILMAAN NAUTTIMAAN.


Harjoitusohjelman teossa ovat auttaneet kehopsykoterapeutti, mindfulness-kouluttaja ja joogaopettaja Leena Pennanen, jooga- ja meditaatio-opettaja Agnidhara Skandinaavisesta jooga- ja meditaatiokoulusta sekä kouluttaja Jaana Schirmer Create Amove -hyvinvointigalleriasta. Lisäksi tietoa on haettu jooga- ja meditaatiokirjallisuudesta.

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>