maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Keittiömestari syö appelsiinin lounaaksi

Ravintolan asiakkaat Barack Obama mukaan lukien viis veisaavat kasviksista.

24.2.2011 3:00

Washington. Ylipainoinen keittiömestari Maurice Harcum kuorii ruokatauolla appelsiinia. Se näyttää pieneltä hänen isoissa kourissaan.

Olemme kuuluisassa washingtonilaisravintolassa, Ben's Chili Bowlissa.

Harcumin lihavuuden taustalla on se tavallinen tarina, joka pätee koko teollistuneeseen maailmaan.

"Muutama vuosi sitten, kun töitä oli paljon, liikkuminen jäi vähäiseksi. Samaan aikaan ruokavalio muuttui. Päädyin syömään joka aterialla lisukkeeksi ranskalaisia perunoita ja otin vielä juustoa niiden päälle. Panin sitä hampurilaisiin, hot dogeihin ja kaikkeen", hän kertoo.

Nyt hän napostelee lounaaksi appelsiinin viipaleita.

Vieressä käristyy grillin täydeltä makkaroita, mutta hän ei anna periksi. Kahdessa kuukaudessa paino on pudonnut viitisentoista kiloa.

"Syön paljon hedelmiä. Valkoisen leivän olen hylännyt kokonaan ja liikun enemmän", hän kertoo kuin lukisi ääneen hallituksen ravitsemussuositusta.

Hampurilaisilla ja hot dogeilla herkutteleva ylipainoinen seurue naureskelee vieressä: "Hallitus tekee Ben's Chili Bowlista melkein laillisen paikan, koska kaikkea saa syödä ainakin vähän."

Seurue noudattaa hallituksen ohjetta – mutta vain puoliksi, koska hedelmiä ja vihanneksia ei lautasilla näy.

Pöydässä on pieni kaalisalaatilla täytetty pahvituokkonen, mutta se on jäänyt koskemattomaksi.

Ben's Chili Bowl on sekä tavallisen kansan että julkkisten suosiossa. Kanta-asiakas, kirjailija Jack Ross, 25, pitelee kädessään talon erikoista, Chili Half-Smoke hot dogia. Hän ei ole vielä nähnyt valoa.

"Tämä on parasta sikanautamakkaraa, mitä saa", hän sanoo ja haukkaa palasen.

"Surullinen totuus on, että me amerikkalaiset syömme huonosti. Se opetetaan meille jo koulussa. Söin koulussa huonoa roskaruokaa, huonoja hampurilaisia, hot dogeja ja pizzoja, mutta täällä roskaruoka on taivaallisen hyvää", Ross sanoo.

Hänen mielestään ravitsemusasiantuntijat voivat olla oikeassa, mutta he moralisoivat, eikä hän pidä siitä.

"Ei ylipaino ole pelkästään meidän amerikkalaisten ongelma. Luin jostakin, että väki on lihavampaa jossakin pohjoismaassa kuin Amerikassa konsanaan. Mahtoiko se olla Suomessa vai Ruotsissa?" aprikoi Ross.

Kirjailija Ross on kotoisin Washingtonista, mutta asuu nykyään New Yorkissa.

"Aina kun tulen kotikonnuilleni, poikkean tänne", hän sanoo ja työntää loput Chili Half-Smokesta suuhunsa silmät nautinnosta viiruina.

Presidentti Barack Obama pistäytyi hänkin Ben's Chili Bowlissa heti valintansa jälkeen. Hän tilasi talon erikoisuuden Chili Half-Smoken. Siihen kuuluu annos ranskalaisia, joiden päälle presidentti pyysi vielä sulattamaan mikrossa juustoa.

Presidenttiä ei ole enää näkynyt. Hänen vaimonsa Michelle Obama aloitti suuren valistuskampanjan terveellisemmän kouluruuan puolesta pian miehensä hampurilaisretken jälkeen.

Helsingin Sanomat | hs.ruoka@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>