lauantai 19.4.2014 | Pilvi, Pälvi  Onnittele e-kortilla

Voiko syömällä parantua?

Ruokavaliota muuttamalla voi parantua, moni väittää. Silti lääkärit määräävät lääkkeitä. Miksi?

14.6.2010 3:00

Susanna Kekkonen

Monika Dahl-Partonen myös luennoi elävästä ravinnosta. "Ennen haki apua vaivoihinsa vanhempi väki, nyt on myös nuorta ympäristötietoista yleisöä."

Monika Dahl-Partonen myös luennoi elävästä ravinnosta. "Ennen haki apua vaivoihinsa vanhempi väki, nyt on myös nuorta ympäristötietoista yleisöä."

Sairastut ja marssit lääkäriin. Odotat lääkereseptiä, mutta lääkäri käskee syödä toisin. Miltä kuulostaa?

No, asiaa ei kannata juuri pohtia, sillä lääkäri määrää joka tapauksessa niitä lääkkeitä.

Emeritusprofessori Osmo Hänninen tietää syynkin: Suomessa lääkäreille ei juuri opeteta ravitsemustiedettä. "Nyt on niin muotia puhua geeneistä, ja paljon muutakin opiskeltavaa on", hän sanoo.

Hännisen mukaan länsimaisen lääketieteen isän Hippokrateen ajoista lähtien on tiedetty, että jos ravinto on väärää, ihminen sairastuu. Tätä tietoa ei vain käytetä.

Ruuan vaikutuksista terveyteen puhutaan tavallisten ihmisten keskuudessa paljon.

Mutta mitä sanoo esimerkiksi oheisesta Mirva Partasen kertomuksesta naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Kauko? Hän on tutkinut Partasen sairastamaa, naisilla yleistä endometrioosia eli kohdun sirottumatautia.

"Sairaus ei parane ruokavalion muutoksella", Kauko toteaa. Hänen mukaansa se paranee, kun estrogeenin eritys vaihdevuosina lakkaa. "Mutta oireisiin elämäntapojen muutos voi vaikuttaa."

Reumaliiton terveyspäällikkö Tita Ström puolestaan kuuntelee kiinnostuneena Monika Dahl-Partosen kokemuksia. Hän sanoo ennenkin kuulleensa, että joillekin reumasairaille sopii elävä ravinto, muunlainen kasvisravinto tai sianlihan poisjättäminen.

Strömin mukaan paaston aikana moni voi hyvin, mutta oireet palaavat pian sen jälkeen. "Tieteellisiä todisteitahan ei ole, mutta jos ihminen haluaa kokeilla, hän voi niin tehdä."

Ravitsemuksen voimaan uskovat voivat tukeutua toisiinsa netissä. Esimerkiksi Elävän ravinnon yhdistyksen sivuilla ihmiset kertovat löytäneensä ruokavaliota muuttamalla apua verenpaineeseen, vaihdevuosioireisiin, migreeniin, hiivasyndroomaan ja rytmihäiriöihin.

Neurologi Mikko Laaksonen Ms-liitosta kuuntelee kiinnostuneena verkossa pikkujulkkikseksi nousseen Olli Postin kertomusta ms-taudista paranemisesta.

Laaksonen ei kuitenkaan itse suosittelisi potilailleen koskaan ruokavalioon luottamista. "Osa varmaan suuttuisikin sellaisesta. Eivätkä yksittäistapaukset riitä minulle todisteeksi, tietoa pitää olla."

Laaksonen ei usko, että ms-tauti paranee, mutta korostaa, että ihminen sairastaa vain oireitaan.

"Jos oireet paranevat elintapojen muutoksella, sehän on hienoa! Ei minulla ole mitään tarvetta kumota ihmisten kokemusta."

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>