keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla
KOTI

Lamput kehittyneet jopa vuodessa

4.12.2011 3:00

Energiansäästölamput kestävät noin 10 kertaa hehkulamppuja pidempään. 60-wattisen hehkulampun korvaa 15- wattinen energiansäästölamppu, ja se kuluttaa noin 75 prosenttia vähemmän sähköä. Pienloistelamput sopivat parhaiten tiloihin, joissa valot ovat päällä pitkään. Jatkuva sytyttely ja sammuttelu lyhentää polttoikää. Eivät yleensä himmene.

Ekohalogeenilamput kuluttavat noin 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin vanhat halogeenit. Ne soveltuvat parhaiten kohdevalaistukseen sekä tiloihin, joissa valoa tarvitaan lyhyen aikaa kerrallaan. Halogeenit kuumenevat voimakkaasti. Polttoikä on muita lampputyyppejä lyhyempi, mutta puolet pidempi kuin hehkulampuissa. Vanhoihin halogeenispotteihin kannattaa vaihtaa ekolamput tai ledit. Voidaan himmentää.

LED-lamput ovat energiatehokkaita. 60 watin hehkulampun korvaa 12-wattinen led-lamppu, jonka kesto on jopa 25-kertainen hehkulamppuun verrattuna. Lämpö vähentää polttoikää, joten vielä niitä ei suositella saunaan. Laadukkaissa led-lampuissa värilämpötilan ja tunnelman saa muutettua kääntämällä kantaa toiseen asentoon. Pitkä polttoikä.

Helsingin Sanomat | hs.asunto@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>