tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Nukke pääsi mukaan Viipurin evakkojunaan

7.2.2010 3:00

Liisa Takala

Maija-Liisa-nukke on kulkenut Julia Taajaman mukana aina. Taajamaa teki työuraansa muun muassa virkailijana Helsingin yliopistossa.

Maija-Liisa-nukke on kulkenut Julia Taajaman mukana aina. Taajamaa teki työuraansa muun muassa virkailijana Helsingin yliopistossa.

"Maija-Liisa on yhtä vanha kuin minäkin", sanoo 85-vuotias Julia Taajamaa. Äiti osti pullean tyttönuken tyttärelleen kaupparatsulta 1920-luvulla Viipurissa.

Talvisodan syttyessä moni tavara sai jäädä, mutta Maija-Liisa mahtui evakkojunaan, joka vei parikymppisen Taajamaan vanhempineen Kuopioon. Siitä lähtien Maija-Liisa on kulkenut mukana aina.

Kymmenen viime vuotta tyttönukke on viettänyt Taajamaan huoneen sängyllä Kustaankartanon vanhainkodissa Helsingin Oulunkylässä.

Seinällä on siistissä rivissä ristipistotyö, asukkaan omia maalauksia ja krusifiksi. "Kristuksen ruumis ristillä on rukouksemme tärkein asia", roomalaiskatolinen Taajamaa sanoo.

Tärkeitä tavaroita Taajamaalle huoneessa ovat "kaikki salaisuudet" sisältävä lukittu kaappi, cd-soitin äänikirjojen kuuntelua varten ja pieni pianotuoli.

Elämä kulkee Kustaankartanossa omalla painollaan. "Hoitajat antavat olla miten tahdon. Tulen ja menen, kuinka voin."

Erityisesti Taajamaa pitää vanhainkodin neljä kertaa kuussa järjestämistä aamukahviretkistä kahvila Ursulaan Kaivopuistoon.

Välillä Taajamaan luona käy pieniä vieraita. "Lastenlastenlasteni äiti sanoo, että he eivät saa koskea Maija-Liisaan."

Sen verran tytön pää retkottaakin, että nukkevanhus on parasta jättää rauhaan.

"Toivottavasti se pysyy kasassa yhtä kauan kuin minäkin."

Helsingin Sanomat | hs.asunto@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>