sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla
SEURAAVA ASEMA Seuraava asema Kamppi 2/17 25-vuotiaan metron kunniaksi sarjassa pysähdytään jokaisella metroasemalla ja kerrotaan parhaat matkailuvinkit.

Tennispalatsin takaa Nevski Prospektille

Eteläinen Rautatiekatu on epävirallinen Pietarinterminaali

7.6.2007 0:00

mika ranta / hs

Timo Härkönen hyvästeli vaimonsa Natalia Härkösen, joka lähti saattamaan heidän tytärtään Pietariin hammaslääkärikäynnille.

Timo Härkönen hyvästeli vaimonsa Natalia Härkösen, joka lähti saattamaan heidän tytärtään Pietariin hammaslääkärikäynnille.

 Ranskalainen ala-asteen opettaja Jérôme Lemaistre katselee huolestuneen näköisenä kelloaan Eteläisen Rautatiekadun ja Jaakonkadun kulmassa. Asfaltilla on täyteen pakattu matkalaukku, ja sen päällä ruusu muovipaketissa.

Kello lähentelee yhtätoista sunnuntaina aamupäivällä, eikä matkatoveria näy missään.

"Sankt Peterburg?"

Selän takana häärivällä venäläisnaisella on kysyvä ilme kasvoillaan. Hän yrittää saada pikkubussin täyteen, ennen kuin matka kohti Pietaria alkaa.

"Asun täällä Helsingissä. Ystäväni houkutteli minut Pietariin viikoksi lomalle. Odotan häntä", Lemaistre kertoo ja vilkaisee ihmisvilinään.

Eteläinen Rautatiekatu muuttuu joka päivä aamukymmenen ja puolenpäivän välillä epäviralliseksi Pietarin-bussiterminaaliksi. Nytkin Tennispalatsin ja Presidentti-hotellin välille on kadun varteen pysäköity puolentusinaa pikkubussia ja pari isoa turistibussia.

Tavaroita pakataan jo autoihin ja ystäviä halataan.

Uutterat venäläisnaiset kiertävät Sankt Peterburg -kylttien kanssa kysymässä, josko ohikulkijoilla olisi asiaa Pietariin. Voi sitä jäädä pois Viipurissakin. Autot ovat tuoneet Helsinkiin edellisenä yönä bussilastillisen ihmisiä ja he etsivät nyt väkeä paluumatkalle.

Matkalaisten kokemusten perusteella hinta on 10–15 euroa suuntaan. Pikkubusseilla matka voi taittua kuudessakin tunnissa. Isoilla menee pari kolme tuntia kauemmin. Ne kun pysähtyvät ostoksia varten ennen itärajaa esimerkiksi Bauhausiin, Biltemaan, Lidliin tai Vaalimaan Rajamarkettiin.

Timo Härkönen on juuri saatellut vaimonsa ja tyttärensä bussiin. Tytär on menossa hammaslääkäriin.

"Nyt laitetaan sellainen rauta. Hän aloitti täällä oikomishoidon, mutta jatkohoito on Pietarissa", Härkönen kertoo.

Siellä toimenpide maksaa kolmanneksen siitä, mitä Suomessa, hän arvioi.

Venäläisbussit ovat kulkeneet Pietarin ja Helsingin väliä aina siitä lähtien, kun Neuvostoliitto hajosi.

Suurin osa matkustajista on venäläisiä. Moni kulkee Pietarin ja Helsingin väliä sukulaisissa tai tulee ostoksille.

Pietarilaisen pöytätennisjoukkueen valmentaja Emma Agajan ja pelaaja Diana Atajan ovat palaamassa Helsinki Openista. "Emme ole aikaisemmin juuri nähneet Helsinkiä. Päätimme jäädä viikoksi kisojen jälkeen", valmentaja Agajan kertoo.

Samaan bussiin on menossa myös pietarilainen Mihail Kolodin. Mies kertoo kierrelleensä Helsingin museoita ja puhuneensa pelkkää esperantoa, kieliharrastaja kun on.

"Haluan istua tuossa, siellä tulee kuitenkin kuuma", hän ilmoittaa matkanjohtajan virkaa toimittavalle naiselle.

Bussit lähtevät Pietarista Suomeen joka ilta kello 21–22 maissa Nevski Prospektin liepeiltä, Ploštšad Vosstanija -aukiolta hotelli Oktjabrskajan edestä.

Toiminta ei aina ole aivan Suomen lakipykälien mukaista. Poliisi on joskus ratsannut venäläisbusseja lupien vuoksi. Liikenneministeriön mukaan ne ovat tilausbusseja, eivätkä saisi poimia uusia matkustajia Helsingistä. Ylimääräiset matkustajat on komennettu ratsioissa ulos.

Pysäköinninvalvojatkaan eivät ole erityisen innoissaan kadunvartta terminaalina käyttävistä busseista. He käyvät jakamassa siirtokehotuksia itänaapureille.

"Niitä busseja vaan tulee niin älytön määrä", johtava pysäköinnintarkastaja Marjo Jumpponen huokaa.

Suomalaiset Pietarin-reittibussit lähtevät aivan vierestä, Kampin terminaalista. Kun kello lyö kaksitoista, Turusta aamulla lähtenyt vuoro sukeltaa terminaalin tunnelista Eteläiselle Rautatiekadulle. Hinta on Helsingistä 35 euroa suuntaan.

"Tuolla hän on", opettaja Lemaistre huudahtaa ja ryhtyy retuuttamaan matkalaukkuaan venäläisbussiin.

Päätepysäkki on Nevski Prospekt.

Helsingin Sanomat | hs.kaupunki@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>