keskiviikko 27.8.2014 | Rauli  Onnittele e-kortilla
TAUSTA

Laiminlyöty niemimaa

30.3.2012 3:00

Siinain niemimaa on geopoliittisesti merkittävä alue Afrikan mantereen puoleisen Egyptin ja Israelin välissä. Suezin kanava erottaa Siinain Afrikan mantereesta.

Israel miehitti Siinain vuoden 1967 sodassa ja vetäytyi alueelta vuonna 1982. Israelin ja Egyptin solmiman rauhansopimuksen mukaan Egypti saa pitää joukkojaan niemimaalla vain rajallisen määrän.

Valtaosa Siinain noin puolesta miljoonasta asukkaasta on beduiineja, jotka poikkeavat tavoiltaan muista egyptiläisistä.

Beduiinit ovat valittaneet pitkään syrjinnästä ja Siinain kehityksen laiminlyönnistä. Beduiineja ei ole esimerkiksi hyväksytty Egyptin poliisikouluun, eikä heillä ole ollut lupaa omistaa maata. Työpaikkojen puute ja rajaseudun läheisyys ovat ajaneet monia beduiineja salakuljettajiksi.

Pohjois-Siinain erottaa Israelista 240 kilometriä pitkä maaraja. Israel on rakentamassa rajalle aitaa.

Siinain koilliskulmassa on kiinni Israelin saartama Gazan kaistale, jota hallitsee palestiinalaisten islamistijärjestö Hamas.

Egypti on avannut Gazan raja-aseman Rafahissa, mutta raja-alueella on edelleen satoja tunneleita, joita pitkin liikkuvat aseet, rakennustarvikkeet ja ihmiset.

Siinain puolelta on tehty raketti-iskuja Israelin puolelle Eilatiin. Viime elokuussa asejoukkojen iskussa Siinailta Israelin puolelle kuoli kahdeksan israelilaista. Israel sanoi tappaneensa kahdeksan asemiestä, joiden jahtaamisen yhteydessä kuoli myös viisi egyptiläistä sotilasta.

Egypti vie Siinain kautta maakaasua Israeliin. Kaasuputki räjäytetään tuon tuosta.

Punaisenmeren rannalla sijaitseva Etelä-Siinai on suosittu kansainvälinen rantalomakohde.

Helsingin Sanomat | hs.ulkomaat@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>