keskiviikko 23.4.2014 | Yrjö, Jyrki  Onnittele e-kortilla
TAUSTA

Terveellinen on kallista

19.1.2009 0:00

teppo johansson

 Ruokatottumukset ovat menneet Suomessa hyvään suuntaan. Rasvan käyttö alkaa olla hallinnassa, ja suolan syönti on vähentynyt terveelliselle tasolle.

Henkseleiden paukutteluun ei kuitenkaan ole syytä. Kansa napostelee myös rasvaisia ja makeita välipaloja, mikä nakertaa pohjaa suosituksilta.

Yhdysvaltalainen tutkija Adam Drewnowski selvitti, kuinka ruuan hinta ohjaa valintoja. Hän vertaili hintoja suhteutettuna saatavaan energiamäärään.

Keksejä ja perunalastuja sai dollarilla 1 200 kilokalorin verran, porkkanoita vain 250 kilokaloria.

Kahden vuoden seuranta-aikana runsaasti energiaa sisältävän ruuan hinta pysyi samalla tasolla. Vähän energiaa sisältävät, mutta ravitsevat vihannekset ja hedelmät kallistuivat viidenneksen.

Elintarvikkeiden hintakehitys onkin luonut Drewnowskin mukaan Yhdysvaltoihin ylipainosta ja diabeteksesta kärsivien alaluokan.

Maailman terveysjärjestö WHO on myös huolissaan hintakehityksestä.

Ensimmäisenä ruokavaliosta jäävät pois hedelmät, vihannekset ja laadukkaat proteiinin lähteet. Vähän ravintoa sisältävät tuotteet täyttävät halvimmalla nälkäiset vatsat", pääjohtaja Margaret Chan toteaa.

Suomalainen ruuanhankkija kohtaa marketissa saman ongelman. Lisäksi voi olla vaikeaa löytää ja tunnistaa terveelliset vaihtoehdot satojen houkuttelevien tuotteiden joukosta?

Suomalaiset syövät tutkijoiden mukaan jo keskimäärin monipuolisesti. Yksilölliset ja väestöryhmien erot ovat kuitenkin yhä suuria.

Kasvisöljyistä ja kalasta saatavia hyviä rasvahappoja saisi olla enemmän.

Aterioilla voisi olla myös useammin ruisleipää, kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä maitovalmisteita.

Suomalaisilta puuttuu myös D-vitamiinia, jota saa auringosta, kasvisrasvoista ja kalasta.

Nuorison vihannesten ja hedelmien syömistä koetetaan kääntää nousuun jopa EU-kampanjalla, joka alkaa tänä vuonna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa myös, että perheissä kannattaa panostaa monipuoliseen ruokailuun, jotta nuoret omaksuisivat hyvät ruokailutottumukset.

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>