keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla
TYYLI

Aina ihannetyttö

Barbien esikuva oli räväkkä sinkku, jota kotileikit eivät kiinnostaneet

6.3.2009 0:00

Rami Marjamäki

36-vuotiaan Mimosa Koirasen Barbie-harrastus alkoi nelisen vuotta sitten omista lapsuuden nukeista. Kokoelmalla saa leikkiä, sillä huippuarvokkaista nukeista hän ei erityisemmin pidä.

36-vuotiaan Mimosa Koirasen Barbie-harrastus alkoi nelisen vuotta sitten omista lapsuuden nukeista. Kokoelmalla saa leikkiä, sillä huippuarvokkaista nukeista hän ei erityisemmin pidä.

Tampere. Barbie-nukkeja on 50 vuoden aikana ehditty tehtailla niin käsittämättömät määrät, että keräilijät mielellään erikoistuvat. Niin kuin tamperelainen Mimosa Koiranen. Hänen kokoelmastaan löytyy Barbie-klooneja ja kloonien klooneja.

"Itse asiassa Barbiekin on klooni", Koiranen täräyttää ja näyttää kirjasta saksalaisen Lilli-nuken kuvan. Se on järkyttävän samannäköinen kuin ensimmäinen ponnari-Barbie vuodelta 1959.

Parinsadan nuken kokoelmasta löytyy toki kymmenittäin Mattelin virallisiakin nukkeja. Kuten rokkibändissä soittavat kasarinuket kammottavine olkatoppauksineen. Ja ihana Elizabeth Taylor -näköisnukke 1990-luvulta.

Koirasen suosikki-Barbiet ovat kuitenkin vintagea 1960-luvulta. Tuon ajan hiustyyleistä mieluisin on lyhyt Jackie Kennedy -tyylinen pyöreä "bubble cut" -kampaus.

1970-luvulla Barbie meni Koirasen mielestä pilalle. Vuosikymmenen puolivälissä tehtiin Super Star Barbie, ja kasvoista tuli persoonattomat.

"En tykkää perus-Barbien naamasta yhtään. Sen jälkeen meikki vain on vähän vaihtunut, mutta naama on pysynyt lähes samana."

1950–1960-luku on muutenkin kolahtanut: kodikas puutalonpuolikas on täynnä tuon ajan huonekaluja. Asukas myös pukeutuu mielellään ajan henkeen, kissalaseja myöten.

Mutta palataan Lilli-nukkeen. Siitä Koiranen tietää kaiken mahdollisen. Mitä hän ei muista, hän katsoo Silke Knaakin kirjasta. Knaak on tullut tutuksi juuri nukkeharrastuksen kautta.

Saksalainen Lilli-nukke tehtiin 1950-luvulla silloisen Bild-Zeitung-lehden täytepiirrokseksi. Siitä tuli yllättäen suosittu sarjakuva – ja sittemmin myös nukke.

"Lilli oli napakka, näpsäkkä ja itsenäinen nuori nainen, joka osasi kietoa miehet pikkusormensa ympärille."

Koska Lilli oli mieltynyt varakkaisiin herrasmiehiin, häntä joskus väitetään prostituoiduksi. Koiranen purskahtaa nauruun:

"1950-luvun Saksassa, Bild-lehdessä, ei ikinä!"

Lillillä oli kunniallinen ammatti, hän oli sihteeri. Hän toki vietti reipasta sinkkuelämää. Yhdessä kuuluisista sarjakuvista hän kertoo pitävänsä auringonnousuista niin paljon että viipyy mielellään yökerhossa aina pikkutunneille saakka.

Kokoelman arvokkain nukke lienee jaavalainen Lilli 1960-luvulta. Kalliista nukeista Koiranen ei kuitenkaan pidä, sillä hänen mielestään nukeilla pitää voida leikkiä. Myöskään Fulla-nukkea, muslimimaiden vastaiskua Barbielle, kokoelmassa ei ole – eikä tule.

Barbien pukeminen on parasta. Koiranen on koulutukseltaan tekstiiliartesaani, ompelija ja jalkinevalmistaja. Hän ei silti jaksa näprätä nukkien vaatteita alusta asti, vaan ostaa valmiita ja tuunaa niitä.

Nuket Koiranen hankkii yleensä eBay-verkkokaupasta, jossa liikkuu 10–15 suomalaista keräilijää. Melkein kaikki tuntevat toisensa. Sitten on niitä, jotka haluavat pysyä piilossa. Kuten Suomen lelumuseon näyttelyyn upean kokoelmansa lainannut keräilijä. Barbien synttäreitä vietetään museossa sunnuntaina, naistenpäivänä.

YouTube-videopalvelusta löytyy hauskaa Barbie-aineistoa vanhoista mainoksista rienaaviin kotivideoihin. Irvokkaimmat leikit lienee kuitenkin leikitty tavallisissa kodeissa: Barbie kidnapataan, Barbie hirtetään ja kaikkea muuta, mitä perhelehdessä ei sovi mainita.

Eniten Barbie lienee silti kärsinyt leikeissä, jossa menevästä uraohjuksesta on tehty pullantuoksuinen kotiäiti.


Barbie pitää pintansa! -juhlanäyttely 10. 1. 2010 saakka Suomen lelumuseossa (WeeGee-talo, Ahertajantie 5, Espoo). www.leikkilinna.fi

Helsingin Sanomat | hs.koti@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>