tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Kotivaate suojaa pahalta

15.11.2010 1:14

Abiverkkarit! Pyjamahousut!

Selailin kotihousublogia ja hihittelin itsekseni. Kuvien ihmiset esittelivät asuja, joissa hengailevat kotioloissa, ja kuvailivat salattuja kotilookejaan: "Oman elämäni vintage on ainoa, mitä kelpuutan päälleni."

Jokin kuvissa herkisti. Muistin oranssin neulepaitani.

Siskoni osti 1990-luvun alussa tamperelaisen tavaratalon nuoriso-osastolta oranssi-ruskearaitaisen neuleen, joka oli tehty hengittämättömästä tekokuidusta. Minulle se päätyi muutamaa vuotta myöhemmin, kun sisko pakkasi muodista menneitä vaatteitaan kierrätykseen.

Jotenkin me kasvoimme yhteen, paita ja minä. Paita tuntui sopivan jokaiseen asukokonaisuuteen ja tilanteeseen. Tämä ei johtunut harvinaisen onnistuneesta kaavoituksesta, eikä taatusti materiaalin miellyttävyydestä.

Rakkauteni paitaan kumpusi maagisesta itsetuntoa kohottavasta vaikutuksesta, joka sillä minuun oli. Se oli kuin panssari kaikkea uhkaavaa vastaan.

Raitaneule päälläni itkin pahimmat sydänsuruni ensimmäisessä omassa kodissani. Viilenevinä kesäiltoina puin sen kukkahameen seuraksi ja kävelin pitkin hiljaisia katuja ja pohdin, halusinko olla aikuinen vai sittenkin vielä pikkutyttö.

Vuosituhannen taitteessa pidin paitaa valehtelematta ainakin puolet jokaisesta viikosta. Vielä kyynärpäistä korjaus- ja käyttökelvottomaksi puhjenneenakin sen poisheittäminen oli kova paikka.

Kotivaate on äärimmäisen lohdullinen vaate – sellainen kuin oranssi neuleeni.

Neljän seinän sisään tarkoitetussa vaatteessa ihminen on haavoittuvaisimmillaan. Siksi sen pitää lämmittää, mutta se ei saa tukahduttaa. Se päällä ei epäile itseään silloinkaan kun on epävarma tai pettynyt.

Samalla kotivaatteet tuovat mieleen jouluaaton, muuton, entisen rakkaan – muistot, joista haluaa pitää tiukasti kiinni.


hs.tyyli@hs.fi Kirjoittaja on Regina-yhtyeen laulaja.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>