Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Peltomäkeä epäillään jättiveloista

Krp on kuulustellut Vantaan päättäjiä eronneen kaupunginjohtajan velkasuhteesta Forma-Futuraan

Kaupunki
 
Ville Männikkö
Jukka Peltomäki aloitti maankäytön apulaiskaupunginjohtajana vuonna 2007. Hän osallistui tuon vuoden syyskuussa valtuuston kokoukseen.
Jukka Peltomäki aloitti maankäytön apulaiskaupunginjohtajana vuonna 2007. Hän osallistui tuon vuoden syyskuussa valtuuston kokoukseen. Kuva: Ville Männikkö

Keskusrikospoliisi (krp) epäilee, että Vantaan eronnut kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd) on saanut arkkitehtitoimisto Forma-Futuralta (F-F) satojatuhansia euroja.

Asiasta kertoi tiistaina ensin Vantaan Sanomat.

Fakta

Epäilyttäviä kaavoja

 Jukka Peltomäki (sd) esitteli vuosina 2007–2011 yhdeksän projektia, joissa Forma-Futura oli kaavasuunnittelijana.

 Vuokra-asuntoyhtiö VVO: kaavamuutos Malminniittyyn, Veromiehen Aerolaan, Hakkilan Satomäkeen ja Korsoon.

 Rakennusyhtiö NCC: kaavamuutos Plazan toimistotaloon Veromieheen.

 Rakennusyhtiö YIT: kaavamuutos Veromieheen.

 Citycon: kaavamuutos Martinlaakson ostarille.

 Louhelan liiketalo: kaavamuutos ostoskeskukseen.

 Vantaan Moottorirata: kaavamuutos Lavankoon.

Velat olisivat HS:nkin tiedon mukaan vakuudettomia, korottomia eikä niitä olisi lyhennetty.

HS:n soittokierros paljasti, että krp on kuulustellut useita Vantaan poliitikkoja, virkamiehiä ja elinkeinoelämän edustajia Peltomäen ja F-F:n suhteista.

"Oikeussuojani kannalta en kommentoi juttua. Poliisit eivät ole olleet yhteyksissä minuun yli vuoteen", Peltomäki totesi.

Vantaan maankäyttöjohtajan Juha-Veikko Nikulaisen (kok) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen (kok) mukaan kaupungin virkamiehiä ei toistaiseksi epäillä rikoksesta.

Sekä Nikulaista että Mäkistä on kuulusteltu tammikuussa.

Krp:n tutkinnanjohtaja Veli Matti Räsänen vahvisti, ettei Peltomäen lähipiiriä eli eläköitynyttä kaupunkisuunnittelujohtajaa Jukka Kullbergia, yrityspalvelujohtaja Leea Markkula-Heilamoa, projektinjohtaja Reijo Sandbergia tai elinkeinopäällikkö Jari Sainiota (sd) epäillä.

Aiemmin on selvinnyt, että krp:llä on jutussa muitakin epäiltyjä kuin Peltomäki ja F-F:n omistaja Leila Tuominen.

Kaksikon läheiset välit ulottuvat 1980-luvulle. Peltomäki oli yksi Vantaan vaikutusvaltaisimpia poliitikkoja, kunnes pakeni velkoja Portugaliin vuonna 1992.

Vuosina 1992–2003 Peltomäki oli F-F:ssä projektitehtävissä, lakimiehenä, projektinkehitysjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Krp:tä on HS:n tiedon mukaan kiinnostanut erityisesti jääviys kaavapäätöksissä: olisiko Peltomäki maankäyttöjohtajana voinut vuosina 2007–2011 toimia kaavojen esittelijänä kaupunginhallituksessa, jos läheinen suhde F-F:aan olisi ollut tiedossa?

Viime viikolla kuulusteltavana oli kaupunkisuunnittelulautakunnan juuri väistynyt puheenjohtaja Timo Karén (kok): "Käytiin läpi tapauksia, joissa Peltomäki ei jäävännyt itseään, vaikka olisi pitänyt."

Tapauksia on Karénin mukaan alle kymmenen: "Ne eivät olleet pikkuasioita."

Karénin lausunto täsmää tämän jutun ohessa olevaan luetteloon, joka oli esillä 2011 asianajotoimisto Bützowin raportissa.

Krp:tä on kiinnostanut, että Vantaa edellyttää rakennusliikkeiden palkkaavan kaavasuunnittelijan. Koska F-F oli valittu ennen poliittista päätöksentekoa, järjestely häivytti Peltomäen mahdollisen esteellisyyden.

"Jos tämä pitää paikkansa, hän on käyttänyt luottamusta väärin ja ollut valmistelemassa asioita, joista hänen olisi tullut jäävätä itsensä", Mäkinen sanoo.

Jos epäillyt lainat ovat pitkäaikaisia, ne ovat mahdollisesti ajalta ennen maankäyttöjohtajuutta. Peltomäellä ei verottajan mukaan ollut tuloja lähes lainkaan vuosina 1992–95.

HS:n tiedon mukaan krp on kuulustellut tapauksessa myös vuokra-asuntoyhtiö VVO:n johtajaa Eero Saastamoista, Vantaan Sandbergia, Sdp:n valtuutettua Markku J. Jääskeläistä ja Vantaan aiempaa maankäyttöjohtajaa Olavi Honkoa (kok).

"Selostin, miten rakennuttajille on varattu tontteja pyynnöstä ja miten ne ovat palkanneet kaavakonsultteja", Honko totesi.

Myös valtuuston puheenjohtajaa Antti Lindtmania (sd) on kuulusteltu: "Jos tiedot ovat tosia, asia on vakava. Sdp:ssä ei hyväksytä mitään talouskytkyjä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat