Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulla vuosituhannen ensimmäinen maanjäristys

Kaupunki
 
helsingin yliopiston seismologinen instituutti
Kirkkonummen, Nurmijärven, Porvoon ja Sysmän seismografiasemien rekisteröintejä Espoon sunnuntaisesta maanjäristyksestä.
Kirkkonummen, Nurmijärven, Porvoon ja Sysmän seismografiasemien rekisteröintejä Espoon sunnuntaisesta maanjäristyksestä. Kuva: helsingin yliopiston seismologinen instituutti

Maa on järissyt pääkaupunkiseudulla ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella.

Järistyksiä tuli kaksi: ensimmäisen kerran maa vavahteli Espoossa sunnuntai-iltapäivänä ennen kello neljää. Toinen järistys sattui Espoossa varhain maanantaiaamuna kello kolmen jälkeen.

Helsingin yliopiston seismologian instituutti mittasi ensimmäisen järistyksen voimakkuudeksi 1.7 magnitudiasteikolla, jälkimmäisen 1.0.

Voimakkaamman järistyksen keskus eli episentri oli Laajalahdessa, heikomman jossain lähistöllä.

Instituutti sai ensimmäisestä järistyksestä parikymmentä ilmoitusta, jotka tulivat muun muassa Otaniemestä, Tapiolasta, Etelä-Haagasta ja Pitäjänmäeltä.

"Moni on kuullut matalaa jyrinää", sanoo seismologi Marja Uski.

"Siellä räjäytellään metrotyömailla, mutta moni on kuvaillut järistyksen ääntä matalammaksi kuin räjäytykset."

Erään ilmoittajan mukaan järistys tuntui siltä kuin naapurissa olisi kaatunut painava kirjahylly tai piano.

Uskin mukaan järistykset ovat olleet noin kilometrin syvyydessä. Järistysten syy voi löytyä läheltä tai kaukaa: joko alueen louhintatyömaista tai Atlantin keskiselänteen leviämisestä.

"Mannerlaattojen liikkeet aiheuttavat jännitystä maan kuoreen, ja me olemme aika kaukana laattojen rajoista. On katsottu, että jännitys Suomen kallioperässä aiheutuu Atlantin keskiselänteestä, jossa maan kuori leviää ja repeytyy", Uski sanoo.

"Louhintatyömaiden räjäytyksetkin ovat voineet vaikuttaa jännityskenttään. Sitä ei voi sulkea pois."

Espoon järistykset olivat Uskin mukaan hyvin vaimeita.

"Jos jonkun koti olisi suoraan tapahtumapaikalla, kirjahyllyt ja lasit olisivat helisseet, mutta tuskin mitään vaurioita olisi syntynyt", seismologi sanoo.

Japanin tsunamiin johtanut maanjäristys vuonna 2011 oli voimakkuudeltaan 9.0.

Edellisen kerran pääkaupunkiseudulla järisi mahdollisesti 24. helmikuuta vuonna 1923.

Silloin ruotsinkielinen insinööri G. E. Sandström teki ilmoituksen, jonka mukaan yhtäkkiset järistykset tärisyttivät hänen sänkyään Helsingin Kulosaaressa. Ilmoitus on varustettu kysymysmerkillä, sillä kyseessä saattoi olla myös esimerkiksi pakkasen aiheuttama tärinä, Uski sanoo.

Jos kyseessä oli maanjäristys, Uski arvelee sen olleen suurin piirtein yhtä raju kuin Espoon voimakkaampi järistys.

Marja Uskin mukaan edellinen Espooseen päivätty maanjäristysmerkintä on 1800-luvulta. Suomen julkisia sanomia -lehden mukaan 29. lokakuuta 1861 "kuuluu Tuusulan, Nurmijärven ja Espoon tienoilla ollut sangen ankara maanjäristys".

Vaikka edellisestä maanjäristyksestä on aikaa, Mäntsälässä 19. maaliskuuta vuonna 2011 sattunut järistys tuntui pääkaupunkiseudulla asti. Sen voimakkuus oli 2.6.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat