Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunteiden tulkit esittelevät neljä reittiä Taiteiden yöhön

Tunnetut tunteiden tulkit esittelevät HS:n pyynnöstä hauskan, pelottavan, romanttisen ja ärsyttävän reitin Taiteiden yöhön.

Kaupunki
 
kuvitus

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan romanttinen reitti, karttagrafiikassa vaaleanpunaisella

 

A Jos mun tuttuni tulisi: verbal and bodily translations. Klo 17–19, Hallituskatu 1.

"Tämä vanha runo on Suomen parasta kansainvälistä rakkausrunoutta. Se on tavallaan karmea ja hyvin eläimellinen mutta samalla intohimoinen. Menee luihin ja ytimiin. Runosta välittyy hyvin suomalainen kuva rakkaudesta. Hauskaa nähdä, miten opiskelijat esittävät tämän!"

 

B Suklaa-bodypainting.
Klo 18–21, Mikonkatu 3.

"Suklaa, etenkin sula suklaa, on maailman eroottisin ruoka. Kun sitä läiskitään alastomien ruumiiden päälle, sehän on ihanaa, aivan ihanaa! Aistien juhlaa! Pidän itsekin suklaasta, joten idea kuulostaa herkulliselta. Vartalomaalaus on muutenkin aina kiehtonut minua. Ihmisvartalo on niin uskomattoman kaunis."

 

C Don Giovanni -erikoisnäytös. Klo 19–22.30,
Urho Kekkosen katu 1
.

"Tämä näytetään siellä isolla näytöllä. Viettelijä Don Giovanni on tässä oopperassa pahis. Hän vokottelee naiset sänkyynsä ja antaa sitten kenkää. Mutta hän on niin hurmaava! Oopperan rakkauskuva on kyyninen ja tuskallinenkin, mutta sellainen on rakkaus silloin tällöin. Musiikki on leikkisää, hurjaa ja aistillista. Se juoksee kuin puro!"

 

D Kauhua keskiyöllä – Nosferatu. Klo 23–00.30,
Salomonkatu 5 B
.

"Tätä ei tavallisesti yhdistetä romantiikkaan ja erotiikkaan. Mutta romantiikan ei aina tarvitse olla pehmeää. Kuten nykyaikaisemmasta vampyrologiasta selviää, vampyyrit ovat hyvin eroottisia olentoja. Elokuvassa vampyyri kuolee lopussa, kun hänet houkutellaan pysyttelemään naisen luona valon tuloon asti. Hän kuolee rakkaudesta."

 

Stand up -koomikko Lotta Backlundin hauska reitti, karttagrafiikassa oranssilla

 

E Slow-walk. Klo 18–18.15, Esplanadin puisto.

"Ajatus siitä, että tämän 0,09 kilometriä tunnissa suoritettavan kävelyn voisi tehdä meditatiivisesti ja hiljaa, on mahdoton. Jossain vaiheessa sitä näkee itsensä ulkopuolelta ja tajuaa, miten hölmöltä se näyttää. Sitten alkaa naurattaa!"

 

F Konstens natt på Svenskan. Klo 19–21,
Pohjoisesplanadi 2
.

"Siltä varalta, että kansalaisaloite menee eduskunnassa läpi, eikä kukaan kohta muista ruotsin kieltä, kannattaa mennä katsomaan teatteria ruotsiksi. Seitsemältä alkavassa surrealistisessa komediassa on ainakin pari hyvää näyttelijää. Lupailevat, että kyyneleet oikein valuvat tätä katsoessa."

 

G Fotomaraton. Klo 17–23, Mannerheimintie 5.

"Täällä annetaan aiheita, joita kilpailijat valokuvaavat. Oman humoristisen ja taiteellisen silmän varassa on, kuinka hauskasti aiheet saa kuvattua. Viime vuonna aiheena oli esimerkiksi pitsa. Sormet oikein syyhyävät ajatellessa, millaisia mukamas nokkelia ja näppäriä lähestymiskulmia sitä voisikaan keksiä."

 

H Korjaamon Taiteiden yö. Klo 17–24,
Töölönkatu 51 A–B.

"Keskiyöllä täällä aloittaa yhtye nimeltään Fucking magnets, how do they work? Bändin ja sen jäsenten nimet kuulostavat niin absurdeilta, että tämän on pakko olla viihdyttävää ja hauskaa! Voi myös juoda alkoholia. Kun on kokenut taideöverit illan aikana, on hyvä tyhjentää reitin päätteeksi pajatso."

 

Kauhuelokuvaohjaaja Antti-Jussi Annilan pelottava reitti, karttagrafiikassa sinisellä

 

E Slow-walk. Klo 18–18.15, Esplanadin puisto.

"Nykyään kuvitellaan, että hitaus on laiskottelua. Ei uskalleta ottaa hitaasti. Itsellekin tulee huono omatunto, jos otan hitaammin. Vielä pelottavampaa on se, kun tajuaa, ettei ole ottanut pitkään aikaan hitaasti! Tässä pitäisi myös uskaltaa olla hiljaa ihmisten seurassa. Se voi olla sosiaalisesti pelottavaa."

 

I Miltä todellisuus tuntuu?
Klo 17–21, Kalevankatu 16
.

"Pitää antautua jonkun toisen vietäväksi, kun toinen ohjaa tässä piirustusperformanssissa kättäsi. Antautuminen jollekin toiselle pelottaa. Pelottavaa voi olla myös se, jos annat kätesi liikkua tiedostamatta paperilla. Millaisia kuvioita syntyy? Meidät on opetettu pitämään alitajuntamme portteja kiinni, mutta välillä siellä olevia asioita on hyvä katsoa silmiin vaikkapa tällä tavalla."

 

J Ihmissilppuri. Klo 17–21, Oksasenkatu 11.

"Kaunista, että annetaan jokin taakka taiteilijalle, ja hän konkreettisesti murskaa sen esineenä. Siihen liittyy irti päästämisen pelko. Se on niin lopullista. Meillä kaikilla on asioita, joista emme uskalla päästää irti, vaikka ne vetäisivät meitä pinnan alle kuin kivi. Pelottavinta on varmasti kertoa taakkansa taiteilijalle. Kun taiteilija sitten murskaa sen asian, se ei ole enää pelottavaa. Se on puhdistavaa, kuten kauhu parhaimmillaan on."

 

D Kauhua keskiyöllä – Nosferatu. Klo 23–00.30,
Salomonkatu 5 B
.

"Takana on ollut henkilökohtainen ja sitä kautta pelottava päivä ja ilta. Tämä on pehmeä lasku. Hyvä elokuva, jossa ei välttämättä ole mitään sen henkilökohtaisempaa."

 

Liimanarina-yhtyeen Olli Paukkeen ärsyttävä reitti, karttagrafiikassa violetilla

 

K Jonas Mekas: Lost lost lost. Klo 17–20,
Mannerheiminaukio 2.

"Tapasin kerran avantgarde-ohjaaja Jonas Mekasin. Minulle sanottiin, ettei mieheltä saa kysyä mitään hänen tuntemistaan kuuluisuuksista, kuten Bob Dylanista tai Andy Warholista. Olisi suuttunut muuten. Keskustelimme siis lähinnä säästä. Ärsyttävää. Taidanpa skipata tämän leffan, jottei tuo ärsyttävä muisto palaa taas mieleen!"

 

L Open Stage. Klo 17–23, Alvar Aallon kuja 1.

"Mainoksessa lukee, että sana on vapaa ja mitä vaan voi tapahtua. Toivottavasti! Itsensä munaamisessa ja myötähäpeässä ei ole mitään pahaa, kunhan jotain sitten oikeasti tapahtuu."

 

M Suvilahden Taiteiden yö. Klo 17–22, Kaasutehtaankatu 1 / Sörnäisten Rantatie 22.

"Tarjolla on kokeellista teatteria, musiikkia ja kuvataidetta, kertoo esite. Suhtaudun kokeellinen-sanaan äärimmäisellä epäluulolla. Usein se tarkoittaa sitä, ettei taide avaudu muille kuin taiteilijalle, jos hänellekään."

 

N YouTube Contest 2013.
Klo 20.30–23.30,
Nihtikuja, Sompasaari.

"Tarjolla pitäisi olla muun muassa hauskimmat YouTube-videot valkokankaalla. Pelkään, että oikeasti tarjolla on samaa typerää sontaa, jota enemmistö pitää hauskana ja joka loukkaa älyllisyyden rippeitäni."

 

Lisää ohjelmaa seuraavalla sivulla ja osoitteessa hs.fi

Mervi Vuorela
Olli Pauke
Olli Pauke
Leena Koskela
Virpi Hämeen-Anttila
Virpi Hämeen-Anttila
Jussi Helttunen
Lotta Backlund
Lotta Backlund
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Antti-Jussi Annila
Antti-Jussi Annila
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat