Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin pommituksista 70 vuotta – kuvat ennen ja jälkeen näyttävät tuhot

Neuvostoliiton suurpommitus yllätti Helsingin asukkaat 70 vuotta sitten. Viisivuotias Heikki Tirkkola kulki yöllä kotiinsa läpi palavan kaupungin.

Kaupunki
 
Heikki Tirkkola kulki läpi pommitetun Helsingin
Heikki Tirkkola kulki läpi pommitetun Helsingin
Heikki Tirkkola oli viisivuotias, kun Neuvostoliitto teki ensimmäisen suurhyökkäyksen Helsinkiä vastaan helmikuussa 1944. Pommitusiltana hän oli äitinsä kanssa vierailemassa Katajanokalla. Toimittaja: Juhani Saarinen. Kuvaus: Terhi Liimu

Päivälleen 70 vuotta sitten viisivuotias Heikki Tirkkola kömpi keskellä yötä kellarista kadulle Katajanokalla ja katseli ympärilleen.

Räjähdykset olivat lennättäneet kadulle tiiliä ja lasia, ja ilmassa haisi savu. Talojen ikkunat olivat pimeinä, mutta lieskat ja valonheittimet valaisivat kaupunkia.

”Joka puolella paloi”, Tirkkola muistelee.

Neuvostoliiton pommikoneet olivat tehneet ensimmäisen suurhyökkäyksen pääkaupunkia vastaan. Helsinki näytti olevan tulessa.
Muutamaa tuntia aiemmin Tirkkola oli juhlinut Lutikkalinnana tunnetussa talossa.

Kalliossa asunut Tirkkola oli tullut äitinsä Hilkka Tirkkolan kanssa pikkuserkkunsa ristiäisiin. Isä oli kuollut talvisodan viimeisinä päivinä.
Tirkkola muistelee nähneensä talon eteläpäädyn ikkunoista lähestyviä koneita. Juhlaseurue hätistettiin suojaan kellariin.

”Kun oli juostu portaat alas, Katajanokka tärisi”, hän kertoo.
Suurpommitus helmikuussa 1944 järkytti helsinkiläisiä.

Rintama oli juuttunut asemasotaan, ja pääkaupunki oli säästynyt laajoilta pommituksilta. Kaupunkiin oli ennen vuotta 1944 pudonnut runsaat 600 pommia, ja hyökkäyksissä oli kuollut noin 200 ihmistä.

Saksan ja Neuvostoliiton sota oli kääntynyt vuoden 1943 aikana yhä selvemmin Neuvostoliiton eduksi. Stalin halusi lopettaa sodan myös Suomen kanssa, mutta Suomen johto ei voinut hyväksyä tiukkoja rauhanehtoja.
Stalin päätti painostaa Suomen rauhaan kolmella valtavalla ilmahyökkäyksellä pääkaupunkiin.

Kun ilmahälytys numero 396 raikui Helsingin kaduilla 6. helmikuuta vuonna 1944 kello 18.51, ihmiset eivät pitäneet kiirettä. Helsinkiläiset olivat turhautuneet aiheettomiin hälytyksiin.

Tällä kertaa uhka oli todellinen: sadat neuvostopommittajat lähestyivät kaupunkia. Ensimmäisenä yönä kaukotoimintailmavoimien koneisiin oli lastattu liki 7 000 pommia.

Ilmatorjunta toimi tehokkaasti uusien tutkien avulla ja esti suurinta osaa pommittajista pääsemästä Helsingin ylle. Kaupunkiin putosi silti 280 pommia.
Surmansa sai ensimmäisenä yönä 105 ihmistä, ja aineelliset tuhot olivat huomattavia. Esimerkiksi Etu-Töölössä kahdessa ensimmäisessä hyökkäyksessä rikkoutui 42 641 ikkunaruutua.

Suurpommitusten pahin tuho syntyi Lutikkalinnan naapurissa Katajanokalla, kun ainakin 21 ihmistä kuoli Kruunuvuorenkadulla pommien osuttua ensimmäisenä yönä väestönsuojaan.

Myös Lutikkalinna sai täysosuman.

Kaikki työikäiset komennettiin kellarista auttamaan, ja Tirkkola jäi pimeään ilman äitiään. Sammutusvesi lainehti kellarissa, ja vasta tuntien kuluttua hän pääsi ulos.

Tirkkola muistaa, kuinka kauniilta hänen äitinsä liekkien valossa näytti, kun vesipisarat olivat jäätyneet kimalteleviksi timanteiksi häälahjaksi saatuun turkkiin. Äiti ja poika lähtivät potkukelkalla kohti kotia Kalliossa.

”Oli hirveä kiire päästä kotiin, koska ei tiedetty, oliko koti olemassa.”

Räjähdykset olivat rikkoneet myös Katajanokan vankilan muuria. Tirkkola ihmetteli äidilleen, lähtevätkö vangit pakoon.

Vangit oli otettu avuksi sammutustöihin, ja kun heidät myöhemmin laskettiin, kahdeksan puuttui.

Kaupunki oli tulipaloja lukuun ottamatta pimeänä, ja kaduilla liikkui lähinnä palokuntia.

”Kaduilla oli valtavia tiili- ja lasikasoja, joiden yli piti kömpiä.”

Liisankadun ja Kaisaniemenkadun risteyksen talo oli saanut osuman, eikä Tirkkoloita päästetty Pitkällesillalle.

Lopulta he pääsivät kotiinsa Neljännelle linjalle. Kotitalo oli pysynyt ehjänä.
Ensimmäisen pommitusyön jälkeen pääkaupungin tyhjentämistä kiirehdittiin. Tirkkolakin lähetettiin jälleen isovanhempiensa luokse Forssaan turvaan.

Kevääseen mennessä kaupungin jättäneiden lukumäärä nousisi 120 000:een. Sitä ennen kaupunki joutuisi kestämään vielä kaksi suurhyökkäystä.

Korjaus kello 9.50: Jääkärinkatu 4 muutettu Jääkärinkatu 3:ksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat