Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorisotoimenjohtaja: Taustalla eriarvoistuminen

Nuorisojengi pahoinpitelee nuoria Alppipuistossa, Heurekan luona ja Espoossa

Kaupunki
 
Helsingin asematunnelissa nuoret tuomitsevat hakkaajajengin touhut
Helsingin asematunnelissa nuoret tuomitsevat hakkaajajengin touhut
Helsingin asematunnelissa haastatellut Alex Arakivi, Amanda Kuoppala ja Iida Hyyrynen tuomitsevat kovasanaisesti toisia nuoria pahoinpitelevän jengin. ”Ihan sairasta touhua, mikä niitä vaivaa”, kysyy Kuoppala.

Nuorisosta koostuva katujengi pahoinpitelee ja ryöstää lapsia ja nuoria pääkaupunkiseudulla. Tapauksia on ollut yhteensä jo noin 70.

Ylikomisario Tuomo Lotan mukaan kiinniotettuja on ollut noin parikymmentä,  vangittuna on ollut neljä nuorta.

"Ja tänään tiistaina poliisi on vaatinut vangittavaksi vielä kolmea 1517-vuotiasta nuorta viime viikonlopun tapahtumien vuoksi."

Jengi koostuu 1318-vuotiaista, erilaisiin pienempiin ryhmiin kuuluvista nuorista.

Väkivallantekoja ja omaisuusrikoksia on sattunut loppukesästä alkaen siellä, missä nuoria on kokoontunut, ainakin Alppipuistossa, Heurekan alueella ja Espoossa.

Länsiväylän mukaan Espoon hyökkäykset olisivat tapahtuneet Kauklahdessa. Helsingissä hyökkäyksiä on ollut MTV:n uutisten mukaan myös Itä-Helsingissä sekä Länsiväylän mukaan Hietaniemen uimarannalla.

Väkivallan uhrit ovat olleet sivullisia, kaikki nuoria.

Lotan mukaan jengillä on ollut myös aseita, esimerkiksi puukkoja ja kuula-ase. Uhrit ovat saaneet pahojakin vammoja.

Lotan mukaan ei ole olemassa mitään selvää syytä siihen, miksi jengi tekojaan tekee.

"Jonkun päässä tällainen ajatus vain on syntynyt. Nämä teot kumpuavat huono-osaisuudesta. Todennäköisesti he elävät rankkaa arkea."

Osa jengin teoista on saatu jo selvitettyä, mutta osa tapauksista on vielä tutkinnassa. Asian parissa työskentelee myös joukko sosiaalitoimen ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Tuomo Lotan mukaan saattaa silti kestää ennen kuin väkivallanteot saadaan kokonaan loppumaan.

"Olemme nyt päässeet kiinni ongelman ytimeen. Tiedämme, mistä kenkä puristaa. Silti osa jengistä ei tahdo millään lopettaa pahantekoaan."

Helsingin asematunnelissa haastatellut nuoret pitävät jengin hyökkäyksiä epäreiluina ja typerinä.

”Mitä siinä voi tehdä, jos kymmenen tuntematonta hyökkää kimppuun. Ei siinä voi kuin yrittää pakoon. Kyllä se ajatuksena on epämiellyttävä”, sanoo Helsingissä asuva Alex Arakivi (18).

”Ulkomaillahan on näitä netissä jaettavia videoita, joissa tuntematonta vastaantulijaa lyödään ja katsotaan putoaako hän ensimmäisellä lyönnillä maahan. Onkohan tässä nyt kyse samasta touhusta, ihan sairasta, en ymmärrä”, sanoo Amanda Kuoppala (17).

”Olen joskus nähnyt ihan kunnon tappeluita, mutta ei niissä ikinä ole noin nuoria ollut mukana”, jatkaa Iida Hyyrynen (16).

Kuoppalan mukaan nuorilta löytyy nykyisin jonkin verran aseita.

”Jonkin verran löytyy veitsiä ja nyrkkirautoja. Useimmiten niillä ei tehdä mitään, otetaan korkeintaan esiin ja uhkaillaan”, kertoo Kuoppala.

Helsingin nuorisotoimenjohtajan Tommi Laition mukaan väkivalta-aallon taustalla on eriarvoistuminen, jossa vaikeimmassa tilanteessa ovat varsinkin muunkieliset nuoret.

"Itse ilmiötä ei maahanmuuttajuus selitä, vaan syyt ovat taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä", Laitio korostaa.

Nuorisotoimi yrittää osaltaan helpottaa tilannetta tarjoamalla nuorille järkevää tekemistä maksutta tai ainakin erittän halvalla. Samoin yritetään parantaa kaupungin palveluita niin, että nuoret pääsisivät töihin ja saisivat koulutusta.

Lisäksi ennalta ehkäisevää työtä tehdään esimerkiksi jalkautumalla nuorten pariin.

"Sitä työtä tekee Aseman lapset, kaupungin tuella. Nyt meillä on alkanut Aseman lasten kanssa myös yhteinen katuväkivaltaprojekti Mellunmäessä", Laitio kertoo.

Väkivaltaisesta nuorisojengistä uutisoi ensin MTV.

Oikaisu 7.10. kello 18.34: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että vangittavaksi esitetyt nuoret olisivat olleet 13–17-vuotiaita. Todellisuudessa he ovat 15–17-vuotiaita.

Christian Westerback / HS
Nuorisojengi on pahoinpidellyt uhrejaan muun muassa Alppipuistossa, joka on nuorison suosima kokoontumispaikka Helsingissä.
Nuorisojengi on pahoinpidellyt uhrejaan muun muassa Alppipuistossa, joka on nuorison suosima kokoontumispaikka Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat