Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hautausmaan täyttää jouluaattona elämä

Kaupunki
 

Jouluaatto 2004. Espoon tuomiokirkon hautausmaa hohkaa sineä talviaamun hämärässä. Olen matkalla sytyttämään kynttilöitä kauan sitten pois nukkuneille, kuten joka joulu.

Parkkipaikalla puhelin soi. Isä kertoo vaarin, oman isänsä, kuolleen edellisenä yönä. Sairaus vei elämän kehosta, kuoleman näki tulevan jo kuukausia sitten.

Ennen kuin itku ottaa vallan, mielen valtaa hetkeksi epäusko. Kuulen rakkaan kuolemasta ollessani yksin hautausmaalla, lumipyryn ruoskiessa naamaa ja sormien jäätyessä tulitikkurasian ympärille.

Tämä on hieman liikaa.

Pudistan tutut, vanhat haudat lumesta huolella, jotta ne eivät näyttäisi unohdetuilta, kun äitini tuo kynttilän vanhempiensa haudalle.

Näiden kauan sitten kuolleiden ääntä tai kasvoja en mielestäni enää löydä, mutta vaarin nauru tai tapa napata leikkimielisesti kiinni niskasta ei ole kadonnut mihinkään.

Kirkon pihamaa kuhisee kynttilöitä ja omia muistojaan kantavia ihmisiä, pienet liekit herättävät hautausmaan eloon.

Kirkon edessä on paikka kynttilöille, jotka voi sytyttää niille, joiden hauta on jossain muualla. Kynttilä toisensa jälkeen lasketaan kasvattamaan liekkimerta, ja hartaus häivähtää monilla kasvoilla. Yksi pikkulapsi kuitenkin itkee naama punaisena: varmaankin nälkää, väsyä ja sitä, että eihän sen joulun tällainen pitänyt olla. Ei pitänyt, ei.

Sytytän vaarille kynttilän ja lasken sen satojen samanlaisten joukkoon.

Kynttilämeri tuo haikean lohdun: jokainen näistä kynttilöistä on sytytetty rakkaalle. Kuinka paljon niissä onkaan elämää, muistoja, kaipausta ja rakkautta!

Tänäänkin tuhannet ja tuhannet kynttilät valtaavat hautausmaat. Ne välittävät kiitoksen niistä rakkaista, jotka joskus olivat.

Eikä kynttilöitä katsellessa voi olla kaipaamatta niiden luokse, jotka vielä ovat.

Päivi Punkka HS paivi.punkka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat