Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuperko: Sivutoimeni eivät haittaa viranhoitoa

Kaupunki
 

Espoon liiketoimintajohtaja Mauri Suuperko on edustanut Raaseporissa golfkentän toiminnasta vastaavassa Nordgolf-yhtiössä valtakirjalla useita eri yhtiöitä. Mukana on muun muassa rakennusliike Lemminkäinen sekä SRV:n suuromistajan Ilpo Kokkilan sijoitusyhtiö Pontos.

HS kertoi viime viikolla, että Suuperko oli hyväksynyt 19 miljoonan euron sopimukset liikekumppaninsa Fredrik Fazerin sukuyhtiölle Oy Karl Fazer Ab:lle.

Olette edustanut Nordgolf Oy:n yhtiökokouksessa Lemminkäinen Oyj:tä. Hyväksyitte vuonna 2012 ja 2013 virassanne yhteensä kahdeksan miljoonan euron arvoiset sopimukset päällystysurakoiden teosta Lemminkäinen Infra Oy:n kanssa.
Pohditteko sopimusten teon yhteydessä, että voiko valtakirjalla edustaminen johtaa jääviystilanteeseen? Miten ajattelette asetelman vaikuttaneen riippumattomuuteenne virkamiehenä ja miltä asetelma näyttää ulospäin?
"Fredrik Fazerin [Suuperkon liikekumppani] piti edustaa Lemminkäinen Oyj:tä, mutta hän joutui lähtemään matkoille juuri yhtiökokouksen aikaan joten hän pyysi Lemminkäisen edustajaa siirtämään valtuutuksen minulle ja lähettämään valtakirjan suoraan Nordgolf Oy:lle. Samasta syystä Fredrik lähetti myös omia osakkeita koskevan valtakirjansa minulle."

"En ole ollut valtuutuksen johdosta lainkaan yhteydessä Lemminkäinen Oyj:hin. Nordgolfin yhtiökokous ja Espoon kaupungin sopimukset ovat niin kaukana toisistaan, että jääviysasetelma ei noussut edes mieleeni. Jos olisi noussut, niin olisin pyytänyt siirtämään valtakirjat jollekin muulle."

Millaisia palkkioita tai korvauksia olette saaneet valtakirjalla edustamiseen liittyen?
"En ole saanut mitään palkkioita tai korvauksia valtakirjoilla edustamisista. Kyse on harrastukseen liittyvästä golfyhtiöstä. Nordgolf ei maksa edes hallituksen jäsenille palkkioita. Se toimii vähän niin kuin asuntoyhtiö, jota osakkaat rahoittavat hoitovastikkeilla. Nordcenter on minulle harrastus- ja vapaa-ajan toimintaa, joskin hieman kallista sellaista. Olen ollut Nordcenterissä 1990-luvun alusta lähtien ja haluan omalla panoksellani avittaa Nordcenterin kehittymistä. Siellä on ainutlaatuinen miljöö, jossa on mukava viettää vapaa-aikaa."

Lemminkäisen lisäksi olette edustanut Nordgolfin yhtiökokouksessa valtakirjalla SRV:n suuromistajaa Ilpo Kokkilaa sekä hänen sijoitusyhtiötään Pontosta. Tämän lisäksi SRV:n hallituksen jäsen Olli-Pekka Kallasvuo on osakkaana Nordcenter Investmentissä, jonka suurin osakkeenomistaja te olette. Miten kuvailisitte välejänne rakennusliike SRV:hen?
"Minulla ei ole mitään 'välejä' rakennusliike SRV:hen tai Lemminkäiseen. Tunnen kyllä Kokkilan ja Kallasvuon kuten lukuisia muitakin rakennusliikkeiden ihmisiä."

Olette hakenut Espoon kaupungin teknisen toimen johtajaksi. Miten yllä kuvatut tilanteet sekä sivutoimenne hoito vaikuttavat asiaan? Onko teillä on mahdollisuus hoitaa nykyistä tehtävää tai hakemaanne uutta tehtävää ilman jääviysongelmia edellä mainittujen yhteyksien takia?
"Olen ilmoittanut sivutoimeni esimiehelleni ja myös sen että ne eivät vie työaikaa. Yhtiöt ovat passiivisia omaisuudenhoitoyhtiöitä eivätkä ne toimi päivittäismarkkinoilla. Sivutoimet eivät haittaa viranhoitoa. Eivät nyt eivätkä haettavassa tehtävässä. "

Miten aiotte suhtautua sivutoimienne ja päätoimen hoitoon tulevaisuudessa?
"Toki kun asia on saatettu epäilyjen alle, tulen vielä aikaisempaakin tarkemmin harkitsemaan kaikki viranhoitoon liittyvät toimenpiteet jääviysnäkökulmasta.

Mitä tulee ylipäätään virkamiehen päätösvaltaan, niin toimialajohtaja ei yksin vie asiaa loppuun vaan päätösten laillisuusvalvonta tehdään kaupunginhallituksessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat