Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa riisti nimen virolaismunkkien kylätieltä – mutta elämä sen varrella jatkuu

Keskiajan maantie luikertelee nyt metropolin laidalla

Kaupunki
 
1. Takapihan sienimetsästä tulee tulee kauppakeskus.Jukka Salonen ehti asua parikymmentä vuotta sankassa kuusikossa, ennen kuin muutos alkoi. Nyt talo tärisee ja takapihan sivuitse kolkkaa kivirekka. Kivistön uuden aseman, tuhansien uusien naapureiden ja kauppakeskuksen erottaa Salosen omakotitontista enää pari harsuista runkoa. Meinattiin laittaa kuusiaitaa", katsastusmies Salonen sanoo tyynesti.
1. Takapihan sienimetsästä tulee tulee kauppakeskus.Jukka Salonen ehti asua parikymmentä vuotta sankassa kuusikossa, ennen kuin muutos alkoi. Nyt talo tärisee ja takapihan sivuitse kolkkaa kivirekka. Kivistön uuden aseman, tuhansien uusien naapureiden ja kauppakeskuksen erottaa Salosen omakotitontista enää pari harsuista runkoa. Meinattiin laittaa kuusiaitaa", katsastusmies Salonen sanoo tyynesti.

Kivistö/Piispankylä/Vantaanlaakso. Varaosamyyjä Mika Lehesranta ajaa joka päivä vartin matkan Nurmijärveltä Vantaanpuistoon. Kotona odottaa sauna ja palju, Vantaanpuistossa työpaikka. Juuri tässä, kahdeksankerroksisen kerrostalon ja ratsutallin välissä, maaseutu muuttuu kaupungiksi.

Lehesranta ajaa tietä, joka vielä viime vuonna oli nimeltään Vanha Nurmijärventie. Myöhäiskeskiajalla sama tie yhdisti ruotsalaiskylät ja toi Viron munkit Vantaankoskelle lohestamaan. Nyt vuosisataisella väylällä on pelkästään Kivistön eteläpuolella kuusi eri nimeä ja sen pohjoispuolella vielä pari lisää. Nimenmuutosten jälkeen Vanhaa Nurmijärventietä on jäljellä puolitoista kilometriä.

Kivistössä entinen Vanha Nurmijärventie tie risteytyy ensi kesänä avautuvaan kehärataan, jonka voi ajatella piirtävän uusiksi metropolin ulkorajan. Radan sisäpuolella riittää vielä pitkälti peltoa ja metsää.

2. Ratsastuskoulu paisuu lentomelussa.Leena Mäenpää tekee päivät tietokonehommia Helsingissä, hoitaa illat hevosia ja remontoi muut ajat 1800-luvun keltaista taloa Vantaanjoen mutkassa. Silmät näkevät maalaisidyllin, mutta korvat kuulevat lentokoneiden ja moottoriteiden jylyn. Kasvavalla tienoolla ratsastuskoulun kysyntä tuntuu vain kasvavan. "Homma alkaa paisua ihan totaalisesti", Mäenpää sanoo.
2. Ratsastuskoulu paisuu lentomelussa.
Leena Mäenpää tekee päivät tietokonehommia Helsingissä, hoitaa illat hevosia ja remontoi muut ajat 1800-luvun keltaista taloa Vantaanjoen mutkassa. Silmät näkevät maalaisidyllin, mutta korvat kuulevat lentokoneiden ja moottoriteiden jylyn. Kasvavalla tienoolla ratsastuskoulun kysyntä tuntuu vain kasvavan. "Homma alkaa paisua ihan totaalisesti", Mäenpää sanoo.

Seurasimme metropolin muutosta kehäradan Kivistön asemalta etelään, maalta kaupunkiin, entistä Vanhaa Nurmijärventietä tietä pitkin.

Mika Lehesrannan perheelle muutosta tietää uusi Kivistön keskus: "Emännältä loppuu työt, kun ne pistää Keimolan huoltoasemat matalaksi."

3. Varaosakaupat hävisivät.Mika Lehesranta myy Vantaanpuistossa autojen varaosia. "Kymmenessä vuodessa Etelä-Suomesta hävisivät lähes kaikki varaosaliikkeet paitsi Motonet ja vastaavat."
3. Varaosakaupat hävisivät.
Mika Lehesranta myy Vantaanpuistossa autojen varaosia. "Kymmenessä vuodessa Etelä-Suomesta hävisivät lähes kaikki varaosaliikkeet paitsi Motonet ja vastaavat."
4. Kantapeikot saavat entistä parempaa ruokaa.Ola Salo ja Timo Pekkola lounastavat päivittäin entisessä apteekissa, kreikkalaisen kuuloisessa ravintola Limosissa, jossa turkkilaistaustainen kokki tarjoaa kanta-asiakkaiden toivomuksesta suomalaista kotiruokaa. Salo laskee, että kehäradan työmaa ja muut työpaikat ovat tuoneet viime vuosina parin kilometrin säteelle kymmenkunta erilaista ruokapaikkaa.
4. Kantapeikot saavat entistä parempaa ruokaa.
Ola Salo ja Timo Pekkola lounastavat päivittäin entisessä apteekissa, kreikkalaisen kuuloisessa ravintola Limosissa, jossa turkkilaistaustainen kokki tarjoaa kanta-asiakkaiden toivomuksesta suomalaista kotiruokaa. Salo laskee, että kehäradan työmaa ja muut työpaikat ovat tuoneet viime vuosina parin kilometrin säteelle kymmenkunta erilaista ruokapaikkaa.
5. Naapuriin muuttaa uusia kavereita.Jeff Söderströmin isoisoäidin isä osti 1930-luvulla Vantaalta kaksi maatilaa: Gussin ja Åbyn. Yhdeksänvuotias Söderström kulkee kavereineen kouluun Gussin noin 160-vuotiaasta päärakennuksesta, ja kohta kavereita saattaa tulla lisää: tilan ikiaikaisille maille on noussut vuosien varrella moni-ilmeinen rypäs taloja, joista uusimpia saattaisi tyylin puolesta erehtyä luulemaan vanhoiksi. Pari tonttia on nytkin myytävänä, kertoo äiti Nina Söderström.
5. Naapuriin muuttaa uusia kavereita.
Jeff Söderströmin isoisoäidin isä osti 1930-luvulla Vantaalta kaksi maatilaa: Gussin ja Åbyn. Yhdeksänvuotias Söderström kulkee kavereineen kouluun Gussin noin 160-vuotiaasta päärakennuksesta, ja kohta kavereita saattaa tulla lisää: tilan ikiaikaisille maille on noussut vuosien varrella moni-ilmeinen rypäs taloja, joista uusimpia saattaisi tyylin puolesta erehtyä luulemaan vanhoiksi. Pari tonttia on nytkin myytävänä, kertoo äiti Nina Söderström.
6. Rivitalokodissa ui nyt monneja.Marjo ja Juuso Hiltunen järjestävät olohuonetta uusiksi, sillä viime viikolla kotiin tuli akvaario ja maanantaina siihen ilmestyi monneja. Muutaman vuoden aikana kotiin on tullut myös terassiaita – näköesteeksi, vaikka ulkona liikkuu hämmentävän vähän ihmisiä. "Välillä ihmettelen, onko täällä ketään", Marjo Hiltunen sanoo.
6. Rivitalokodissa ui nyt monneja.
Marjo ja Juuso Hiltunen järjestävät olohuonetta uusiksi, sillä viime viikolla kotiin tuli akvaario ja maanantaina siihen ilmestyi monneja. Muutaman vuoden aikana kotiin on tullut myös terassiaita – näköesteeksi, vaikka ulkona liikkuu hämmentävän vähän ihmisiä. "Välillä ihmettelen, onko täällä ketään", Marjo Hiltunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat