Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistokorttelissa päntätään pääsykokeisiin ja herätellään hormoneita jumpalla

"Täällä on fiilistelty joskus myöhäänkin tulevaisuuden suunnitelmia", kertoo gradun tekijä.

Kaupunki
 
Liisa Takala
Liisa Takala
Personal trainer Eija Kolehmainen tarkkailee, kun Minna Hautamäki tekee liikkeitä Unisportin kuntosalilla Helsingin yliopiston päärakennuksen kellarikerroksessa.
Personal trainer Eija Kolehmainen tarkkailee, kun Minna Hautamäki tekee liikkeitä Unisportin kuntosalilla Helsingin yliopiston päärakennuksen kellarikerroksessa. Kuva: Liisa Takala

Räntäsade vihmoo suoraan silmille. On päästävä suojaan.

Kaisaniemenkadun talomuurista erottuu valtava kaariaukko, josta loistaa lämmin valo. Se imaisee sisään Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastoon.

Kaisa-kirjaston työpisteet ovat täynnä myöhäiseen iltaan.
Kaisa-kirjaston työpisteet ovat täynnä myöhäiseen iltaan.

Käytävillä viilettää nuoria ihmisiä, mutta tunnelma on rauhallinen. Tuoleilla istuskelee kirjaansa keskittyneitä lukijoita.

Kirjastokioskin tietokonetta näppäilee Veikko Lehtonen. "Eläkkeellä oleva RSO:n alttoviulun soittaja", mies esittelee itsensä. Ei tarvitse olla opiskelija viihtyäkseen yliopistolla.

Kaisa-kirjasto on Lehtosen toinen olohuone, jonne hän poikkeaa lähes päivittäin keskustassa kulkiessaan. Hän lueskelee lehtiä ja tarkistaa usein, mitä kirjoja on poistettujen hyllyssä.

Kun joku asia rupeaa kiinnostamaan, hän sukeltaa syvemmälle rakennuksen uumeniin etsimään tietoja vanhoista lehdistä. Nyt kiinnostaa väite, että Santeri Alkio olisi ollut anarkisti.

Kellarikerrokset ovat mitä erilaisimpien julkaisujen aarrearkku. Vierekkäin hyllyissä ovat Poetry ja Poliisimies– niin kuin aakkosjärjestys määrää.

"Olen minä katsellut täällä jumpparyhmänkin touhua. Ryhmä oli koottu ihan spontaanisti", Lehtonen kertoo.

Yhtä spontaanisti on syntynyt pieni ruokapöytä ylimmän kerroksen aulaan. Vuosaarelainen Robin Ahti ja herttoniemeläinen Jonne Tiili haarukoivat rasioistaan illallista.

"Kanaa, parsakaalia, pastaa ja salaattia", Tiili paljastaa reseptinsä. "Pastaa ja lihaa", Ahti kertoo omansa.

Vieressä lojuu kaksi Rikosoikeuden peruskysymyksiä– teosta, joiden sivuja kirjovat värikkäät tussiviivat.

"58 päivää jäljellä", abit ilmoittavat iloisesti. "Siis oikiksen pääsäreihin."

Nuoret miehet tankkaavat tietoa joka päivä aamusta iltaan. "Minimi on 11 tuntia. Jos vain voisi olla täällä yöhön asti, mutta kahdeksalta on lähdettävä."

Sama toive taitaa olla Mika Vikströmillä, joka ahertaa läppärin ääressä Kaisa-kirjaston seinän takana Vuorikadulla Helsinki Think Companyssa. Entisessä liikehuoneistossa on kaikille avoin Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin yrityspalvelupiste.

Vikström kertoo perustaneensa helmikuussa kavereidensa kanssa Vallgård-nimisen it-yrityksen.

"Täällä on fiilistelty joskus myöhäänkin tulevaisuuden suunnitelmia", tietojenkäsittelyopin gradua lopetteleva mies kuvaa.

Vain tätä hetkeä fiilistellään Unisportin jumppasalilla Porthaniassa, jonne pääsee kirjastosta kuivin jaloin Portaali-nimistä käytävää pitkin.

Salilla tanssii ja venyttelee päivittäin nelisensataa kuntoilijaa.

Vielä enemmän ruuhkaa on Yliopistonkadun toisella puolella hallintorakennuksen kellarissa. Personal trainerin, urheiluhieroja Eija Kolehmaisen ja hänen asiakkaansa Minna Hautamäen on vaikea löytää tilaa.

"Tämä taitaa olla Helsingin suurin kuntosali, jota voivat käyttää opiskelijoiden lisäksi myös muut halukkaat. Hinnat taitavat houkutella, koska Unisport on voittoa tavoittelematon yritys", Kolehmainen kertoo.

Juoksulaitteet ja soutulaitteet kumisevat, ja hiki haisee.

"Kun saliin leviää luonnollinen feromonin tuoksu, virtuaalielämä loppuu. Hormonit alkavat hyrrätä ja lähettää kemiallisia viestejä vastakkaiselle sukupuolelle", Kolehmainen naureskelee.

Hän tietää Unisportin yhdistäneen monta paria, ohjaajiakin.

Salien yläpuolelle on suunnitteilla lisää avointa tilaa, matalan kynnyksen tapaamispaikka kaupunkilaisille ja yliopistolaisille: työtiloja, tiedenäyttely, ravintola ja ulkoterassi. Ne avataan 2017.

Näyttää siltä, että mitä vanhemmaksi 375 vuotta täyttävä yliopisto tulee, sitä hövelimmin se avaa oviaan kaikille.

Robin Ahti ja Jonne Tiili nauttivat iltapalaa Kaisa-kirjastossa.
Robin Ahti ja Jonne Tiili nauttivat iltapalaa Kaisa-kirjastossa.
Eläkkeellä oleva alttoviulisti Veikko Lehtonen tutkii usein lehtiarkistoa Kaisa-kirjaston kellarissa.
Eläkkeellä oleva alttoviulisti Veikko Lehtonen tutkii usein lehtiarkistoa Kaisa-kirjaston kellarissa.
Mika Vikström työskentelee Helsinki Think Companyssa.
Mika Vikström työskentelee Helsinki Think Companyssa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat