Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti, keitä ovat ääniä läheltä rohmunneet Uudenmaan "kyläpäälliköt"

Jotkut poliitikot keräävät äänensä pieneltä alueelta.

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Espoon Ymmerstan koululaisten asiat saivat Sanna Lauslahden lähtemään paikallispolitiikkaan. Sunnuntaina hänet valittiin kolmannelle kaudelleen eduskuntaan.
Espoon Ymmerstan koululaisten asiat saivat Sanna Lauslahden lähtemään paikallispolitiikkaan. Sunnuntaina hänet valittiin kolmannelle kaudelleen eduskuntaan. Kuva: Benjamin Suomela

Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti viittoo ympärilleen Ymmerstanmäellä. Tuolla asuu Kati, tuolla Kirsi ja vähän tuonnempana Timo. Monet Lauslahden vaalikampanjan tukiryhmäläisistä asuvat melkein hänen naapurissaan täällä keskellä Espoota.

Samaa voi sanoa Lauslahden äänestäjistä.

Lauslahti selvisi sunnuntaina kolmannelle kaudelleen eduskuntaan pääasiassa espoolaisilla äänillä. Hän keräsi 71 prosenttia kannatuksestaan Espoosta. Omalla Kuurinniitty-Ymmerstan äänestysalueellaan Lauslahti jäi vain kolmen äänen päähän kokoomuksen puheenjohtajasta ja Espoon ääniharavasta Alexander Stubbista.

"Ihmiset tykkäävät äänestää ehdokasta, joka asuu kohtuullisen lähellä. Monet kysyvätkin: 'Mikä on paikkakuntasi?' Se on hirveän tärkeää monille", Lauslahti sanoo.

"Voi sanoa, että naapurit ovat työnantajiani", Lauslahti hymyilee.

Fakta

Yhden kunnan kansanedustajat

Seuraavat Uudenmaan vaalipiiristä läpi päässeet ehdokkaat keräsivät vaaleissa yli 60 prosenttia kannatuksestaan yhdestä kunnasta:

 Joona Räsänen, Sdp, Lohja 83,3 %

 Sanna Lauslahti, kok, Espoo 71,2 %

 Kai Mykkänen, kok, Espoo 70,3 %

 Antti Lindtman, Sdp, Vantaa, 64,2 %

 Elina Lepomäki, kok, Espoo 61,2 %

Espoo on suuren äänestäjäkuntansa ja viiden kaupunkikeskuksen takia jakautunut alueisiin, joilla on omat suosikkinsa.

Tapiola äänesti uudeksi kansanedustajaksi Kai Mykkäsen (kok). Mykkänen nousi Tapiolassa ja sitä ympäröivillä äänestysalueilla kakkoseksi heti Stubbin jälkeen.

Haukilahden, Westendin ja Nuottaniemen alue äänesti sankoin joukoin Elina Lepomäkeä (kok).

Vantaalla puolestaan ylivoimaiseksi äänikuninkaaksi nousi Antti Lindtman (sd) – Timo Soinin (ps) ja Stubbin edelle.

Yhdeltä alueelta ison osan kannatuksestaan kerääviä ehdokkaita kutsutaan vaalislangissa kyläpäälliköiksi.

Kyläpäälliköiden vastakohtia ovat valtakunnanjulkkikset. Esimerkiksi toimittaja Timo Harakka keräsi läpimenoon riittävät äänet tasaisesti Uudeltamaalta.

Lauslahti nousi oman alueensa edustajaksi, kun hän kiinnostui lasten koulunkäynnin kautta paikallispolitiikasta. Koulusäästöjä vastustaneelle Lauslahdelle on syntynyt hyvä kannattajakunta pelkästään lasten koulutoverien vanhemmista.

Paikallispolitiikasta ponnistavat ehdokkaat ymmärtävät Lauslahden mukaan kuntapalveluiden toiminnan usein paremmin kuin valtakunnallisemmat ehdokkaat. Kotikunnan kansanedustajat ovat myös tarkemmassa syynissä, kun monet äänestäjät asuvat heidän kotikonnuillaan ja tulevat vastaan kaduilla ja kaupoissa.

"Täällä ei pääse vastuuta karkuun", Lauslahti nauraa.

Kaikkein paikallisin läpimenijä Uudeltamaalta oli lohjalainen sosiaalidemokraatti Joona Räsänen. Räsänen keräsi Lohjan vaalipiiristä 4 182 ääntä. Samankokoisesta Hyvinkään piiristä niitä tuli 18.

Vasta 28-vuotiaalle Räsäselle aukesi mahdollisuus eduskuntaan, kun lohjalainen kansanedustaja Matti Saarinen jättäytyi pois eduskunnasta. Lohjan demarit päättivät, että Arkadianmäelle pitää saada Saarisen tilalle lohjalainen, ja tuki keskitettiin Räsäsen taakse.

Räsänen myöntää, että valituksi tuleminen oli koko ajan yhden kortin varassa.

"Se oli mahdollista vain ja ainoastaan niin, että lohjalaiset luottavat", Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan oman seudun ehdokkaiden suosiminen on luontevaa, koska eduskunnan päätöksissä on usein paikallinen ulottuvuus. Hän aikoo edistää läntisen Uudenmaan asioita esimerkiksi teollisuuden rakennemuutoksen ja tulevien rataratkaisujen osalta.

Kaisa Rautaheimo HS
Tuomas Rantanen kuvattiin kotikulmillaan Roihuvuoressa.
Tuomas Rantanen kuvattiin kotikulmillaan Roihuvuoressa.

Roihuvuorelainen Voima-lehden kustantaja Tuomas Rantanen (vihr) painotti kampanjassaan Itä-Helsingin ja lähiöiden asiaa ja keskitti kampanjansa sinne.

Se oli riskialtis strategia – ja huonosti kävi.

"Keskeinen huono juttu kampanjassa oli, että viime kädessä se ei tuottanut ääniä", sanoo Rantanen, 49.

"Alusta asti oli selvää, että kampanja joko menestyy suuresti tai kaatuu sillä, kuvitteleeko jengi minun ajavan vain Roihuvuoren asiaa", sanoo Rantanen.

Rantanen sai vihreiden listalla 1 067 ääntä. Se on suunnilleen saman verran kuin Rantasen kannatus kunnallisvaaleissa. Tavoitteena oli 2 500 ääntä, joka olisi tukenut kunnallispoliitikon uraa. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä, kun palaute vaalityöstä oli niin positiivista.

"Kampanja oli itseeni nähden uskottava, minun näköiseni ja erottui vihreiden listalla muista", sanoo Rantanen. Kaduilla ja toreilla palaute oli hyvää ja materiaalia kiiteltiin, mutta "selkääntaputukset ja tsemppaukset eivät ole sama asia kuin äänen antaminen".

Noin 13 000 euroa maksaneen kampanjan aikana kentältä "ei tullut varoittavia signaaleja", joiden perusteella kampanjan kärkeä olisi voinut muuttaa.

Neljännen kauden kaupunginvaltuutetun Rantasen mielestä esimerkiksi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymykset ovat yleistettävissä lähiöistä koko maan asioiksi, kuten myös rakennetun ympäristön ja luonnon vastakkainasettelu. Lähiöt ovat Rantasen mukaan Suomi pienoiskoossa.

"Kuvittelin että äänestäjät ymmärtäisivät, että olen valtakunnallisten teemojen kanssa aivan yhtä valtakunnallinen kuin kaikki muutkin. Itse sen eron tuntee, mutta kampanjan tasolla se ei selvästikään välittynyt", sanoo Rantanen.

Rantanen arvioi myös, että lähiöteema saattoi karkottaa esikaupunkien ihmisiä, jotka olisivat muuten voineet äänestää häntä.

"Voi olla, että moni ei koe lähiökäsitettä omakseen, vaikka asuisi esikaupungissa."

Todisteeksi Rantanen tarjoaa Roihuvuoren viereistä Tammisaloa, josta hän sai neljä ääntä.

Jos Rantanen saisi nyt päättää, hylkäisi hän alueellisen lähestymistavan.

"Tulos mitataan, ei tolppalaukauksia."

Kunnallispolitiikassa Rantanen jatkaa normaaliin tapaan, vaikka edes vaalien minimitavoite eli suosion kasvattaminen kunnallisvaaleista ei toteutunut.

"Ehkä olin tällä kertaa liian vanha aktivistiksi, mutta toisaalta liian aktivisti vanhemmalle väelle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat