Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosialistisen työn sankari matkustaa Moskovan metrossa ilmaiseksi – HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, keitä liikenteessä suositaan

Ilmaismatkat lastenvaunujen kanssa liikkuvalle ovat maailmalla lähes tuntematon asia

Kaupunki
 
kari pullinen
Neuvostoliiton, Venäjän federaation ja sosialistisen työn sankarit sekä monet muut erityisryhmät matkustavat ilmaiseksi Moskovan metrossa.
Neuvostoliiton, Venäjän federaation ja sosialistisen työn sankarit sekä monet muut erityisryhmät matkustavat ilmaiseksi Moskovan metrossa. Kuva: kari pullinen

Kuka saa tulevaisuudessa matkustaa joukkoliikenteessä ilmaiseksi tai alennuksella? Pääkaupunkiseudulla tästä on keskusteltu tänä keväänä paljon.

Helsingin seudun liikenne on suunnitellut ilmais- ja alennuslippujen karsimista esimerkiksi sokeilta, pyörätuolin käyttäjiltä, eläkeläisiltä ja lastenvaunuja työntäviltä. Varsinaisen päätöksen tekee kesäkuussa HSL:n hallitus, mutta nyt toukokuussa näyttäisi siltä, että esitys kaatuu.

Artikkeliin liittyvät

Sekä Helsinki että Espoo asettuivat aiemmissa lausunnoissaan vastustamaan karsimista. Myös Vantaan kaupunginhallitus lausui maanantaina, että erityisryhmien oikeus alennus- ja vapaalippuihin tulee säilyttää nykyisellään.

Lippujen karsimista on perusteltu esimerkiksi sillä, että HSL:n nykyinen järjestelmä olisi monimutkainen ja sekava. Siksi HS:n kirjeenvaihtajat selvittivät, miten matkustaminen sujuu maailmalla.

Ikä tai vamma on alennuksen syy myös monessa muussa maassa. Sen sijaan lastenvaunujen kanssa pääsee harvassa paikassa ilmaiseksi.

Lastenvaunut eivät auta Berliinissä

Berliinin kaupunkiliikenteessä aikuisen kuukausilippu maksaa noin 80 euroa. Hinta riippuu hieman vyöhykkeistä, joilla matkustaa. Sekä kuukauden että yhden matkan lippu on Suomen mittapuulla vanhanaikainen paperilappu, jossa on voimassaoloajan leima.

Metrolla, bussilla ja S-Bahn-junilla matkustavat halvemmalla 6–14-vuotiaat. Alle kuusivuotiaat pääsevät ilmaiseksi, ellei heitä ole kolmea enempää. Lastenvaunut matkustavat ilman lisämaksua, mutta ilmaislippuun ne eivät oikeuta.

Berliinissä kannattaa aina olla leimattu lippu mukana, sillä siviiliasuiset lipuntarkastajat ovat usein liikenteessä eikä turisteilta hyväksytä selityksiä.

Aikuisen kertalippu maksaa 2,70 euroa. Koululaisten lippu on 1,70 euroa. Ostamalla kuukausilipun yli 65-vuotiaat säästävät hinnasta 35 prosenttia.

Vammaiskortilla voi matkustaa ilmaiseksi ja yleensä myös ottaa saattajan tai opaskoiran mukaan ilmaiseksi.

Berliinin liikennelaitoksella on paljon erityyppisiä ryhmälippuja ja alennuslippuja.

Tiina Rajamäki HS, Berliini

Russell Boyce Reuters
Matkustajia Lontoon metrossa.
Matkustajia Lontoon metrossa.

Matkakortti auttaa Lontoossa

Lontoossa julkinen liikenne maksaa paljon ja kaikilla paikallisilla on ladattava Oyster-matkakortti.

Kertalipuista joutuu pulittamaan kaksinkertaisen hinnan, ja niitä ostavat vain turistit. Matkailijat voivat kuitenkin hankkia erityisen vierailijoiden Oyster-kortin.

Monet lontoolaiset saavat alennuksia matkalippujen hinnasta. Yli 60-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi Suur-Lontoon julkisessa liikenteessä. Useimmilla reiteillä kulkevat ilmaiseksi myös alle 11-vuotiaat lapset.

Lisäksi alle 11-vuotiaat kulkevat ilmaiseksi ja ilman lippua, kun he matkustavat yksin bussilla. Useimmiten lapsilla ja nuorilla pitää olla kuitenkin mukana oma alennus- tai ilmaiskortti.

Opiskelijat saavat aikuisten lipusta 30 prosentin alennuksen. Sama alennus tulee ensimmäisen vuoden oppisopimuskoulutettaville.

Vammaiset, kuten sokeat ja liikuntarajoitteiset, saavat ilmaislipun. Myös sotaveteraaneille on joissain tapauksissa alennus.

Annamari Sipilä HS, Lontoo

Wang Zhao AFP
Verryttelyä pekingiläisessä puistossa.
Verryttelyä pekingiläisessä puistossa.

Peking on halpa vanhuksille

Kiinan pääkaupunki Peking antaa kaupunkiliikenteen busseissa maksuttoman kyydin ikääntyville ja vammaisille. Bussiliput ovat tosin halpoja muillekin.

Kalliimmassa kulkuvälineessä metrossa saavat matkustaa ilmaiseksi vain sokeat ja heidän saattajansa sekä alle 1,3-metriset lapset, joille kaikki joukkoliikenne on ilmaista.

Iäkkäiden bussietuus koskee vain yli 65-vuotiaita. Useat eläkeläiset jäävät ilman etuutta, koska monet pääsevät eläkkeelle jo vähän yli viisikymppisinä.

Pekingissä peritään pääsymaksuja myös tavallisiin kaupunkipuistoihin toisin kuin Suomessa. Yli 65-vuotiaat pääsevät kuitenkin ilmaiseksi niihin puistoihin ja museoihin, joihin on käytetty julkista rahaa. Vammaiset pääsevät ilmaiseksi 173 puistoon tai museoon, jotka on listattu erikseen.

Lisäksi kaupunginosien kulttuurikeskusten on tarjottava ikäihmisille vähintään yksi ilmainen elokuvaesitys kuukaudessa.

Mikko Paakkanen HS, Peking

Yuri Gripas Reuters
Ihmisiä matkalla Washingtonista New Yorkiin.
Ihmisiä matkalla Washingtonista New Yorkiin.

USA muistaa veteraanejaan

Washingtonin ja New Yorkin metrossa ja linja-autoliikenteessä alennusta matkalipuista saavat kehitysvammaiset ja kaikki yli 65-vuotiaat. Molemmat ryhmät maksavat vain puolet normaalista hinnasta.

Metrolippu on Washingtonissa 1,75–5,90 dollaria (1,60–5,30 euroa) matka-ajan ja matkan pituuden mukaan. Metrobus-yhtiön bussilippu maksaa 1,75 dollaria (1,60 euroa), alennuslippu 0,85 dollaria (77 senttiä).

New Yorkissa normaali hinta metro- tai bussimatkasta on 2,75 dollaria eli 2,50 euroa. Alennuslippu maksaa 1,35 dollaria eli 1,20 euroa.

Myös Yhdysvaltain armeijan henkilökunta ja sotaveteraanit saavat järjestöjensä välityksellä alennuksia muun muassa matkoista, hotelleista, auton vuokrasta, vakuutuksista ja ostoksista. Lentokentillä he pääsevät koneeseen ennen muita kuten lapsiperheetkin.

Joukkoliikenteessä lastenvaunuja työntävän vanhemman on kuitenkin maksettava matkansa siinä missä muidenkin.

Laura Saarikoski HS, Washington

Moskova tukee sankareitaan

Moskovan tärkein julkinen kulkuväline on metro. Kertalippu on keskiansioihin nähden aika kallis, 50 ruplaa eli lähes euron.

Käytäntö on toinen. Useimmat matkustavat ladattavilla Troika-lipuilla, jotka käyvät myös busseissa, johdinautoissa ja raitiovaunuissa. Lippuun ladataan haluttu rahasumma, jolloin kertalipun hinta on 30 ruplaa. Näyttölippuja on monenlaisia.

Ainut varsinainen alennus on opiskelijoille. Kuukauden opiskelijalippu maksaa 350 ruplaa eli 6,30 euroa, joten etu on selvä.

Julkisessa liikenteessä on satojatuhansia asiakkaita, jotka eivät maksa mitään. Ilmaislipun saa niin sanotulla sosiaalikortilla.

Suurin ilmaisryhmä ovat eläkeläiset. Heillä on myös oikeus kieltäytyä ilmaislipuista ja ottaa pieni rahakorvaus – se kannattaa, jos ulos ei juuri ole asiaa.

Lisäksi ilmaiseksi pääsevät alle 7-vuotiaat, invalidit ja heidän saattajansa sekä koko joukko erilaisia sankareita, kuten Neuvostoliiton, Venäjän federaation ja sosialistisen työn sankarit.

Yllättävin ilmaisryhmä ovat kansallisen družinan eli vapaaehtoisen järjestysjoukon jäsenet. Näitä naapuruston valvojia on Moskovassa noin 20 000.

Pekka Hakala HS, Moskova

Johannesburg suosii takseja

Etelä-Afrikan suurimmassa kaupungissa Johannesburgissa joukkoliikenteen tärkein osa ovat kimppataksit. Pikkubussi ahdetaan täyteen ennen kuin se lähtee reitilleen. Matka maksaa 15 randia eli runsaan euron hengeltä, eikä alennuksia tunneta.

Lastenvaunuja kyytiin ei mahdu. Monesti perillepääsy vaatii useita taksimatkoja. Jokaisesta pitää maksaa erikseen.

Johannesburgissa yksityisautoa ajavat kaikki, joilla on varaa. Joukkoliikennettä pidetään turvattomana ja hitaana.

Viime vuosina Johannesburg on pyrkinyt kehittämään julkista liikennettä. Uudet bussilinjat yhdistävät jo useita kaupunginosia. Gautrain-junalla pääsee keskustasta lentokentälle ja Pretoriaan.

Bussissa ja junassa lippu on sitä halvempi, mitä useammin matkustaa. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Pitkän matkan junissa eläkeläiset saavat 25 prosentin alennuksen.

Sami Sillanpää HS, Johannesburg

Tukholma avustaa alle 20-vuotiaita

Tukholman seudulla julkinen liikenne ei ole halpaa. Esimerkiksi kuukausikortti maksaa noin 85 euroa. Myös kertaliput ovat kalliimpia kuin Suomessa.

Juuri nyt käydään kovaa keskustelua mahdollisista hinnankorotuksista, sillä Tukholman julkista liikennettä hoitavan SL:n kulut ovat kasvaneet.

Alennukset ulottuvat kaikkiin alle 20-vuotiaisiin: esimerkiksi kuukausikortin hinta on runsaat 50 euroa. Alennusta saavat myös vanhemmat opiskelijat, jotka opiskelevat vähintään 75 prosenttia ajasta.

Kaikki yli 65-vuotiaat matkustavat tavallista halvemmalla. Alennus koskee myös tätä nuorempia eläkeläisiä ja esimerkiksi vammautumisen takia yhteiskunnan tukea saavia.

Lastenvaunujen kanssa pääsee liikkumaan ilmaiseksi vain busseissa. Ilmaiseksi matkustavat myös esimerkiksi poliisit ja vartiointiliikkeiden työntekijät.

Elina Kervinen HS, Tukholma

Fabrizio Bensch Reuters
Matkustajia Berliinin päärautatieasemalla. Kaupungin liikenteessä aikuisen kuukausilippu maksaa noin 80 euroa.
Matkustajia Berliinin päärautatieasemalla. Kaupungin liikenteessä aikuisen kuukausilippu maksaa noin 80 euroa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat