Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanliike yrittää pelastaa Töölöntoria, joka näyttää enemmän parkkipaikalta kuin torilta

Pro Töölöntori-liike yrittää elvyttää hiljentynyttä toria. Myös Helsingin kaupunki haluaa eloa torille.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Tämä lähtee rakkaudesta Töölöntoriin", sanoo Pro Töölöntori-liikkeessä vaikuttava Eeva-Liisa Merenmies.
"Tämä lähtee rakkaudesta Töölöntoriin", sanoo Pro Töölöntori-liikkeessä vaikuttava Eeva-Liisa Merenmies. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Torin laidalla seisoo Mersuja, Toyotoja ja Volvoja. Taksikuski on pysäköinyt hetkeksi Töölöntorin laidalle tupakkatauolle ja nojaa autoonsa. Viereisellä kauppatorilla istuu aurinkoisena aamupäivänä tusina ihmistä torikahvilan terassilla kahvilla.

Töölöntorilla myyntikojuja on vain kourallinen, sillä useimmat torimyyjät ovat kaikonneet aikoja sitten muutamaa sinnikästä kauppiasta lukuun ottamatta.

Töölöntori on vähitellen muuttunut pikemminkin autojen kuin ihmisten kohtaamispaikaksi.

Toisin oli ennen. Kun Tiina Ketonen ryhtyi pyörittämään perheensä vihanneskojua 33 vuotta sitten, Töölöntorilla kävi kuhina. Ketonen on vihanneskauppias kolmannessa polvessa. Ketosten myyntipiste on löytynyt Töölöntorilta jo 60 vuoden ajan.

"Tämä hiljenee koko ajan. Ennen täällä oli todella paljon myyjiä, kukkakojuja ja ihmisiä. Nyt asiakkaat eivät oikein riitä", Ketonen sanoo.

"Tämä ei edes näytä enää torilta, vaan parkkipaikalta", hän lisää.

Pieniä toivon pilkahduksia on, sillä näivettynyttä toria on syntynyt auttamaan alueen asukkaiden oma kansanliike, Pro Töölöntori.

"Tämä lähtee rakkaudesta Töölöntoriin. Olen töölöläinen, ja perheeni asuu yhä täällä. Asuin monta vuotta ulkomailla, ja kun tulin takaisin, olin ihan ihmeissäni, että mitä täällä on tapahtunut", sanoo Pro Töölöntorin Eeva-Liisa Merenmies.

"Parempi tämä on säilyttää ja pitää elävänä kuin aloittaa täysin alusta."

Tiina Ketonen on myynyt vihanneksia Töölöntorilla 33 vuotta.
Tiina Ketonen on myynyt vihanneksia Töölöntorilla 33 vuotta.

Yhdistyksen ansiosta tori sai viime viikolla ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tuliterät puistonpenkit, ja sen varoilla torin laidalle istutettiin uudet kukkaistutukset.

Tori on perinteisesti ollut tärkeä paikka oleskella ja vaihtaa kuulumisia. Sinne tullaan myös muualta kuin naapurustosta.

Tausta

Yhdistykset muuttavat kaupunkia

Kaupunginosien ympärille syntyneet liikkeet ovat lähivuosina olleet vaikutusvaltaisia kaupunkikulttuurin kehittämisessä. Perinteisten kaupunginosaseurojen rinnalle on syntynyt niitä vapaamuotoisempia liikkeitä, jotka pyrkivät vaikuttamaan kaupungin päätöksentekoon ja julkiseen keskusteluun sekä järjestävät erilaisia tempauksia. Ehkä tunnetuin niistä on Kallio-liike, joka järjestää suosittuja katukirpputoreja sekä vuosittaisen Kallio Block Party -festivaalin.

Myös uusille asuinalueille kuten Jätkäsaareen on vastikään perustettu oma yhdistys, jonka tavoitteina ovat kaupunginosan viihtyisyyden omaehtoinen lisääminen, kaupungin kaavoituspäätöksiin vaikuttaminen ja rakennusprojektien hoputtaminen.

"Tämä on rauhallinen, eikä liian suuri", kertoo Hannu Hänninen.

Hän viettää päivää torilla vaimonsa Sirkan kanssa. Pariskunta asuu Konalassa ja suosii Töölöntoria, sillä sinne saa viereen auton kätevästi parkkiin.

"Kauppatori ei tunnu enää torilta, koska siellä on vain turisteille tarkoitettua tavaraa", Sirkka Hänninen jatkaa.

Samaa kohtaloa ei Töölöntorille haluta, vaan Pro Töölöntorin tavoitteena on luoda torista kivijalkakauppiaiden ja kaupunkilaisten kauppa- ja tapahtumapaikka. Kansanliikkeen takana on liuta paikallisia pienyrittäjiä – kultasepänliikkeitä, vaatekauppoja, sisustusliikkeitä ja kampaamo.

Suunnitelmissa on järjestää erilaisia taideperformansseja, jäätelöauton vierailu, yhteistyötä paikallisten ravintolayrittäjien kanssa, sekä asukkaiden tavaramyyntiä. Kirpputoria alueelle ei halua. Merenmies korostaa, että tarkoituksena on myydä ylimääräisiä, ehjiä ja puhtaita tavaroita sekä käsitöitä.

"Kaupunki on suhtautunut tähän todella hyvin, ja alueen elävöittäminen on ollut muutenkin tarkoituksena. Tämä on usean vuoden projekti", Merenmies kertoo.

Kaupungilla on pitkän tähtäimen suunnitelma torille, sillä se olisi keskeinen pysähdyspaikka suunnitteilla olevalle Pisararadalle. Jos uusi hallitus hyväksyy hankkeen, se voisi tuoda isoja muutoksia pienelle Töölöntorille.

"Nykyään tori on ollut enemmän läpikulkupaikka töölöläisille. Pisararata toisi erilaista paljon liikkuvuutta, ja sitä kautta enemmän asiakkaita. Torin pintapysäköinti saatettaisiin silloin siirtää maanalaiseen pysäköintilaitokseen", kertoo kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Jukka Kähkönen.

"Nyt siellä kamppaillaan toritoiminnan, pyöräilyn ja autojen pysäköinnin kesken. Haluamme parantaa ympäristöä ja alueen ravintolatoimintaa", Kähkönen sanoo.

Pro Töölöntori aloittaa elvytyksensä kuitenkin ihan pienistä asioista. Seuraavaksi työn alla ovat uudet roskikset.

Hannu ja Sirkka Hänninen viihtynyt Töölöntorilla paremmin kuin Kauppatorilla.
Hannu ja Sirkka Hänninen viihtynyt Töölöntorilla paremmin kuin Kauppatorilla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat