Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään vietetään Espoo-päivää – suurin koulu avautuu ja 124 muuta tapahtumaa

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Puistotyöntekijät Niko Hyvärinen ja Elli Perko hoitivat torstaina ruusuistutuksia Tapiolan keskuksessa Espoo-päivää varten.
Puistotyöntekijät Niko Hyvärinen ja Elli Perko hoitivat torstaina ruusuistutuksia Tapiolan keskuksessa Espoo-päivää varten. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Tänään lauantaina kymmenettuhannet espoolaiset juhlivat Espoo-päivää eri puolilla kaupunkia.

Yli 265 000 asukkaan vauraassa kaupungissa ollaan tyytyväisiä kaupungin itsenäisyyteen, torjuivathan kaupungin päättäjät alkuvuodesta naapurikuntien yhdistymisehdotukset lähes yksimielisesti.

Espoossa päättäjät haluavat päättää itse omista rahoistaan ja omista asioistaan. Yhteistyötä Helsingin, Kauniaisten, Sipoon, Vantaan, Kirkkonummen ja Vihdin kanssa voidaan tehdä, mutta kuntaliitokset eivät ole tällä haavaa ajankohtaisia.

Yhteistyökuviot naapureiden kanssa ovat kuitenkin esillä tänä syksynä, sillä Espoon on ratkaistava, millä tavalla se tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut. Vaihtoehtoina ovat joko yksin hoitaminen tai yhteistyö naapureiden kanssa.

Koska kaupungin asukasluku on kasvanut jatkuvasti, poliitikkojen on täytynyt tehdä viime vuosina suuria investointipäätöksiä koulujen ja teitten rakentamisesta.

Lauantaina kaikki uteliaat pääsevät katsomaan, mitä verorahoilla on saatu aikaan.

Kiinnostavin lienee kaupungin suurin ja kallein koulukeskus Suurpellossa. Lähes 50 miljoonaa euroa maksaneen Opinmäen keskuksen viralliset avajaiset ovat kello 11, kun kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä pitää jättikoulun avajaispuheen.

Mäkelän jälkeen esiintyy Tapiolan kuoro. Opinmäessä jaetaan myös kaupungin tämänvuotinen esteettömyyspalkinto, joka kiinnostaa varmasti lastenrattaiden kanssa liikkuvien lisäksi myös rollaattoreilla ja pyörätuoleilla kulkevia.

Puoliltapäivin avautuvat keskuksen yhdeksän rakennuksen ovet, ja tiloissa pääsee kiertelemään omatoimisesti tai oppaan johdatuksella. Koulu-, päiväkoti- ja kirjastotilojen lisäksi Opinmäessä on muun muassa Espoon suurin liikuntahalli.

Espoo-päivän kunniaksi myös Espoon pisintä siltaa juhlistetaan avajaisilla. Pyöräilijät, lenkkeilijät ja kävelijät ovat jo ottaneet uuden reitin käyttöönsä. Korkeiden paalujen varassa seisova Finnevikinsilta halkaisee Finnoonlaakson kosteikkoalueen ja yhdistää Finnoon tulevan asuinalueen ja Matinkylän.

Runsaat kymmenen miljoonaa euroa maksaneen sillan viralliset avajaiset alkavat kello 10 nauhanleikkauksella, minkä jälkeen sillalla on musiikkiesityksiä sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton järjestämä peräkonttikirppis kello 13 asti.

Linnuista kiinnostuneiden kannattaa ottaa kiikarit ja kamerat mukaan.

Suomenojan Luonto järjestää sillalla lintujen tunnistus- ja kuvausopastusta kello 10–15.

Espoo-päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Päivän aikana kaupunkilaiset pääsevät moniin paikkoihin, joihin ei tavallisesti pääse. Yhdistysten, yritysten ja kaupungin järjestämiä tapahtumia on kaikkiaan 125.

 

Mitä Espoo-päivänä tapahtuu? HS poimi tapahtumatarjonnasta viisitoista tärppiä.

 

1. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen Espoossa sijaitseviin paloasemiin pääsee tutustumaan klo 12–15. Espoonlahden aseman osoite on Rehtorintie 2, Leppävaaran Portinvartijantie 1, Niittykummun Niittyportti 1 ja Mikkelän Espoontie 4.

 

2. Kelloseppäkoulussa on avoimet ovet ja kotimaisten kellontekijöiden kellonäyttely klo 10–12. Kelloseppäkoulun opettaja Simo Ylitalo kertoo rannekellojen valmistuksesta klo 11. Vanha maantie 11.

 

3. Kaupunginmuseo järjestää kartanokävelyn, jolla tutustutaan Albergan kartanon historiaan sen alkuperäisellä paikalla. Kävelyt järjestetään klo 14–15 ja 15.30–16.30 Vanhan Albergan puistossa. Upseerinkatu 11.

 

4. Espoon keskuksessa toimiva Filoksenia-yhdistyksen avoimien ovien tilaisuudessa voi seurata klo 9–15 eri maiden herkkujen valmistamista. Osallistuminen on ilmaista, herkuista pieni maksu. Kansainvälinen kohtaamispaikka Trapesa, Kotikyläntie 5, sisään Kylänraitin puolelta.

 

5. Lakistossa sijaitsevassa Rinnekodissa juhlitaan Espoo-päivää 1930-luvun hengessä ja tutustutaan alueeseen säätiön perustajan Sisar Ainon jalanjäljissä. Tapahtuma alkaa lastentapahtumalla klo 14–15.30, jolloin pääsee näkemään kaneja, kanoja, ankkoja ja hevosia. Mahdollisuus myös talutusratsastukseen ja grillin käyttöön. Seppola-asumisyksikön pihapiiri talleineen sijaitsee Lakistonniitty 2:ssa.

 

6. Espoo Cine esittää Ingrid Bergmanin 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Casablanca-elokuvan Tapiolan Aurinkoterassilla. Ilmainen ulkoilmanäytös alkaa klo 22.

 

7. Suvisaaristossa voi ihailla tulta, sillä vapaapalokunta sytyttää muinaistulen Suinonsalmen uimarannalle noin klo 20.30. Uimarannalla voi nauttia myös Duo Ylisen musiikista. Suvisaarentie 9.

 

8. Keilalahti NewPort -satamassa on avoimet ovet, ohjelmana muun muassa sup-lautailua ja veneajeluja tasatunnein klo 12–16. Keilasatama 5.

 

9. Luontokeskus Haltiassa on koko perheelle nähtävää ja koettavaa klo 10–15. Kansallispuistokummi Saimi Hoyer ja huippukokit valmistavat sieniherkkuja, Muumipeikko leikittää lapsia, Petteri Saario ja Marko Röhr esittelevät uusimmat luontoelokuvansa. Nuuksiontie 84.

 

10. Taidetalo Pikku-Aurorassa on kasvomaalausta ja sirkusnäyttely. Lisäksi akrobatiaa, hula-hulaa ja sirkus-show klo 11 ja 13. Järvenperäntie 1–3.

 

11. Marketanpuistossa on sadonkorjuumarkkinat ja puutarhaneuvontaa klo 10–15. Pehtorintie 3.

 

12. Koiraharrastamisen eri lajeihin voi tutustua oman koiran kanssa tai ilman klo 11–14. Kivenlahden koirakerhon jäsenet esittelevät muun muassa agilitya, flyballia ja tottelevaisuuskoulutusta. Kivenlahden koirapuisto Meriusva 4.

 

13. Joukkuevoimisteluesityksiä voi ihailla Isossa Omenassa ja Tapiolan keskustassa klo 11–13 välillä. Tapiolan Voimistelijat ja Olarin Voimistelijat yllättävät yhteisellä esityksellä.

 

14. Illan piknikretkellä voi katsella täysikuun nousua ja auringon laskua. Hannusjärven suojeluyhdistys järjestää luontoretken Hannusmetsän silokallioilla klo 19.30–21. Retkellä kuljetaan noin kilometri luontopolkua pitkin jääkaudenaikaisille silokallioille. Omia eväitä voi nauttia täysikuun noustessa klo 20.09 ja auringon laskiessa klo 20.34. Taskulamppu mukaan. Hannusranta 14/17, lähtö tien päästä.

 

15. Muut 110 Espoo-päivän tapahtumaa löytyvät kirjastoissa, kulttuuritaloista ja yhteispalvelupisteistä saatavista ohjelmista sekä espoopaiva.fi-sivustolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat