Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Kimmo Oksanen kävi katsomassa, mitä Helsingin hulppeimmassa kartanossa tapahtuu

Uuden Oksasen kaupunki -videosarjan ensimmäisessä osassa käydään Koneen remontoimassa Munkkiniemen kartanossa

Kaupunki
 
Munkkiniemen kartano remontoitiin täysin
Munkkiniemen kartano remontoitiin täysin
200-vuotias kartanon päärakennus on ollut 50 vuotta Koneen pääkonttori. Helsingin Sanomat tutustui peruskorjattuun taloon. Video aloittaa uuden ohjelmasarjan: Oksasen kaupunki. Toimittaja: Kimmo Oksanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Hissiyhtiö Koneen pääomistaja Antti Herlin seisoo hallituksen huoneessa Munkkiniemen kartanossa. Siellä yhtiön hallituksen puheenjohtaja on viettänyt aikaansa pikkupojasta asti.

Isä Pekka Herlin istui aamupäivät yläkerran salissa sohvalla bisnestä seuraten. Lounasvieraat ruokittiin verannalla, ja keskustelu jatkui alakerran kabinetissa, jossa kutsunappi oli oikean olkapään takana seinässä.

Miltä tuntui, kun ympärillä oli isoja ja tärkeitä ihmisiä?

"Ei se ihmeelliseltä tuntunut – silloinkaan", Antti Herlin vastaa.

Kone osti Munkkiniemen kartanon vuonna 1965. Talo valmistui vuonna 1815, joten syytä on tänä vuonna kahteenkin juhlaan: viisikymppisiin ja kaksisataavuotisiin. Näitäkin silmällä pitäen Koneen pääkonttorina toimiva kartano peruskorjattiin täysin parin viime vuoden aikana. Nyt kesän jälkeen kymmenkunta yhtiön työntekijää on asettunut taloksi.

Koneella on Suomessa töissä noin 2 100 ihmistä ja maailmanlaajuisesti noin 50 000. Siinä mielessä Munkkiniemen kartano on varsin pieni mökki yhtymän pääkonttoriksi.

"Tämäkin korostaa Koneen perheyhtiömäisyyttä", sanoo hallituksen sihteeri Jukka Ala-Mello.

Koneen muita toimipisteitä ovat Keilasatama-niminen konttoritorni Espoon Keilaniemessä, tehdas Hyvinkäällä ja toimitilat ympäri maailman. Vain Munkkiniemen kartano on yhtiön oma: muissa toimistokiinteistöissä yhtiö on vuokralla.

Janne Järvinen HS
Koneen hallituksen huone. Pekka Herlin istui aina sohvan vasemmassa nurkkauksessa. Seinällä sohvan takana Akseli Gallen-Kallelan Iso hauki vuodelta 1908.
Koneen hallituksen huone. Pekka Herlin istui aina sohvan vasemmassa nurkkauksessa. Seinällä sohvan takana Akseli Gallen-Kallelan Iso hauki vuodelta 1908.

Juhlavien huoneiden ilme on peruskorjauksessa säilytetty mahdollisimman entisenlaisina. Uutena taloon on rakennettu nykyisen esteettömyyden hengessä hissi.

"Tiukan kilpailutuksen jälkeen Kone voitti urakan", Ala-Mello virnistää.

Talon vesi- ja viemärijärjestelmät sekä sähköt on uusittu ja työhuoneita on nykyaikaistettu. Noin kuuden miljoonan euron remontissa myös lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät uusittiin kokonaan. Silmämääräisesti katsomalla näyttää siltä, että tekniikka on onnistuttu upottamaan lähes huomaamattomasti arvorakennuksen rakenteisiin.

"Aiemmin täällä oli sopiva lämpötila yhtenä päivänä syksyllä ja toisena päivänä keväällä", Antti Herlin kertoo.

Antti Herlinin työhuoneeseen palautettiin alkuperäinen kakluuni. Seinällä Antti (vas.), Heikki ja Harald Herlinin muotokuvat.
Antti Herlinin työhuoneeseen palautettiin alkuperäinen kakluuni. Seinällä Antti (vas.), Heikki ja Harald Herlinin muotokuvat.

Hallituksen puheenjohtajan työhuoneen seinillä on muotokuvamaalaukset edeltäjistä, isoisoisästä, isoisästä ja isästä Harald Herlinistä, Heikki H. Herlinistä, Pekka Herlinistä sekä Antti Herlinistä.

Käytävän päässä erkkerimäisessä syvennyksessä seisoo puuhevonen. Se on saanut kunniapaikan mosaiikki-ikkunalta.

"Se on Haraldin hevonen", kertoo Antti Herlinin poika Jussi Herlin.

Hän työskentelee pääkonttorissa osa-aikaisesti.

Kartanon itäpäädyssä on Harald Herlinin puuhevonen.
Kartanon itäpäädyssä on Harald Herlinin puuhevonen.

Ruokailuhuoneen seinillä on kuvia yhtiön historiasta. Ala-Mello kertoo vaikuttuneensa erään pitkäaikaisen työntekijän läksiäisissä Munkkiniemessä.

"Kuvat ja esineet herättivät muistoja. Pitkään istuttiin ja puhuttiin, että muistatko sitä ja muistatko sitä ja muistatko sitä . . . Koko ajan mentiin kauemmas historiassa", Ala-Mello kertoo.

"Muistelujen ulottuessa yhä kauemmas historiaan perheyhtiömäisyys tuli esiin. Se on aika ainutlaatuista kvartaaleissa elävien globaalien pörssiyhtiöiden maailmassa."

Munkkiniemen kartanon ulkopinnan väri vaaleni ja talotekniikka koki täysremontin peruskorjauksessa.
Munkkiniemen kartanon ulkopinnan väri vaaleni ja talotekniikka koki täysremontin peruskorjauksessa.


Kone Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin on myös Sanoman hallituksen puheenjohtaja. Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat