Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä jos söisimme kaupungin rotat ja torakat? Näin citykanista tehtiin kebabia

Kaupungissa riittää eläimiä, joista on ihmisille haittaa. Olisiko ratkaisu pistää eläimet pannulle?

Kaupunki
 
Näin kokataan ja syödään citykani
Näin kokataan ja syödään citykani
Miltä mahtaa maistua citykani? Kaneista on haittaa pääkaupunkiseudulla, joten olisi ekologisesti järkevää syödä saalistetut eläimet. HSTV kokkasi kaniruokia Harju Dönerin ravintoloitsija Jari Lönnbergin ja kaupungin ympärisötarkastaja Raimo Pakarisen kanssa. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala, grafiikka: Boris Stefanov.

Rotat vaanivat ruoanjämiä puistonpenkeillä, hanhet pelottelevat pikkulapsia ja kanit järsivät istutuksia. Torakoita ei halua löytää komerostaan kukaan.

Kaupungissa asuu monta eläintä, joista on ihmisille haittaa.

Toisaalta linnut ja jänikset ovat ihmiselle perinteistä ruokaa ja monissa maissa rotat syödään. Hyönteisten syönti taas voi olla ratkaisu maailman ruokaongelmiin.

Tehdään ajatusleikki: mitä jos cityeläimet syötäisiin Helsingissäkin? Saisiko niin tehdä – jos edes haluaisi?

Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kävi Helsingin Sanomien kanssa läpi, miten laki ja perinteet suhtautuvat eri kaupungeissa asuvien eläinten syömiseen.

Pakarinen lähti myös HS:n kanssa maistamaan citykania, jonka kokkasi Döner Harjun Jari Lönnberg. Lisää kanin syönnistä löytyy tämän jutun yhteydessä olevasta HSTV:n kokkiohjelmasta ja jutun lopusta.

Mutta katsotaanpa ensin, sopivatko hanhet ja torakat ihmisten ravinnoksi.

Valkoposkihanhi
Valkoposkihanhi

Valkoposkihanhi

 Ei voi syödä.

 Rauhoitettu ja EU:n erityisesti suojelema laji.

 Pääkaupunkiseudulla elää noin 6 000 yksilöä.

 Viihtyvät nurmikentillä erityisesti veden läheisyydessä.

Valkoposkihanhet herättävät kaupunkilaisissa närää vuodesta toiseen. Puistot ja rannat täyttyvät ulosteesta ja osa linnuista käyttäytyy aggressiivisesti poikasten ollessa pieniä. Lintua on yritetty karkottaa muun muassa pelottimilla, laservaloilla ja kanelihapolla – tuloksetta.

Voisiko ratkaisu olla lintujen pistäminen pataan?

Valkoposkihanhi on rauhoitettu laji, jonka tappaminen on luonnonsuojelurikos. Sen metsästys on kielletty myös EU-tasolla. Pyynti on sallittua vain erityisperusteluilla esimerkiksi viljelmien suojelemiseksi.

Ruokalinnuksi siitä ei siis ole. Ei, vaikka lintu kuolisi lentäessään ikkunaan.

Rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuun niiden kuolemankaan jälkeen. Jos kyseessä olisi riistaeläin, sekin kuuluisi metsästysoikeuden haltijalle. Jos siis vaikka fasaani lentäisi ikkunaan, vuokratontilla asuessa se kuuluisi Helsingin kaupungille.

"Onhan se aika absurdia. Kyllä sen varmaan voisi pistää pataan, jos tietäisi kuolinhetken", Pakarinen sanoo ja puhuu kokemuksesta. Hänen ikkunaansa nimittäin kuoli fasaani vuosikymmeniä sitten. Hän kuitenkin päätti jättää linnun kokkaamatta, koska ei ole tottunut riistalintujen käsittelijä.

Torakka
Torakka

Torakka

 Voi syödä kasvatettuna.

 Suomen yleisin torakkalaji on russakka. Lisäksi Suomessa esiintyy muun muassa lapin- ja ranskantorakkaa. Hyönteisiä kulkeutuu maahan myös rahdin ja ihmisten mukana.

 Viihtyvät lämpimissä ja pimeissä paikoissa.

 Syövät lähes mitä tahansa ja niiden ulosteet ja eritteet saastuttavat elintarvikkeita.

Hyönteiset kuuluvat noin kahden miljardin ihmisen ruokavalioon. Syötäviä lajeja on lähes 2 000, kuten koppakuoriaiset, muurahaiset sekä heinäsirkat. Proteiinin lisäksi monet hyönteiset sisältävät hyvää rasvaa, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kehottaakin ihmisiä syömään enemmän hyönteisiä.

Olisiko helpoin tapa aloittaa siis omalta takapihalta?

Fakta

Eläimiä suojellaan monin tavoin

 Eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä, myös selkärangattomia. Lain mukaan eläimille ei saa tuottaa tarpeetonta kipua, tuskaa tai kärsimystä.

 Eläimet jaetaan rauhoittamattomiin eläimiin, riistaeläimiin ja luonnonsuojelulailla suojeltuihin eläimiin.

 Rauhoittamattomia eläinlajeja ovat lähinnä jotkin hiiret ja myyrät sekä osa linnuista. Niillä on rauha lisääntymisaikaan. Riistaeläimiä saa pyytää metsästysaikoina, jotka vaihtelevat lajien ja alueiden mukaan.

 Kaikki muut nisäkkäät ja linnut ovat lailla rauhoitettuja. Lisäksi asetuksella on rauhoitettu esimerkiksi hyönteisiä. Rauhoitettuja nisäkkäitä tai lintuja ei saa pyydystää tai tappaa eikä niiden lisääntymistä häiritä.

Ei välttämättä, sanoo hyönteistalouden kehittäjä Santtu Vekkeli.

Hänen mukaansa useita torakkalajeja voi syödä, mutta ongelma on niiden puhtaus. Kaupungin hyönteiset kasvavat likaisissa oloissa, joten niitä ei kannata syödä.

Sen sijaan helppoa syötävää ovat nilviäiset, kuten lehtokotilo ja viinimäkikotilo. Periaatteessa myös sirkkoja voi syödä mahdollisimman myrkyttömästä ja saasteettomasta paikasta.

Keräämisen jälkeen hyönteiset ja nilviäiset kannattaa puhdistaa.

"Niille kannattaa syöttää esimerkiksi pastaa ja odottaa 1–2 päivää, että ne tyhjenevät. Maku paranee huomattavasti", Vekkeli sanoo.

Sitten ne pitää keittää tai paistaa hyvin.

Vekkeli muistuttaa, että osa hyönteisistä ja nilviäisistä on myrkyllisiä, joten syömistä harkitsevalla pitää olla lajituntemusta.

"Kyllähän syötävää löytyy, kun osaa etsiä. Ja kun tietää vähän, mitä ne ovat syöneet, eivätkä tule vaikka kaatopaikalta", Vekkeli sanoo.

Rotta
Rotta

Rotta

 Voi syödä.

 Helsingissä rottia on kaikissa kaupunginosissa. Määrästä ei ole tarkkaa tietoa, arviolta ainakin 100 000.

 Rauhoittamaton laji ja tuhoeläin.

 Aiheuttavat vahinkoja rakennuksille ja voivat tuottaa esimerkiksi tulipaloja pureskelemalla sähköjohtoja.

Moni kokee luontaista inhoa rottia kohtaan eikä pistäisi sellaista lautaselleen mistään hinnasta. Rotan liha kuitenkin soveltuu syömiseen.

"Lähtökohtaisesti rotassa ei pitäisi olla mitään, miksi sitä ei voi syödä, kunhan se on täysin kypsennettyä", sanoo Eviran ylitarkastaja Anne Fagerlund.

Samaa sanoo Pakarinen. Jos rotanloukkuun jää yksilö, joka näyttää ulkoisesti terveeltä myös suolistaessa, sen voisi syödä.

Rottia syödäänkin useissa Afrikan ja Aasian maissa, kuten Thaimaassa.

Pakarisen mukaan kyse on kulttuurikysymyksestä.

"Eläinten syömiseen liittyy vahvoja perinteitä ja tunnereaktioita, mitä voi syödä ja mitä ei. Kynnys rottiin on korkea, koska niihin liittyy korostettu sairauden pelko", Pakarinen sanoo.

Rotta levittää eri tauteja esimerkiksi ulosteessaan. Laji myös kantaa trikiiniä eli loista, joka voisi tarttua niitä syöviin eläimiin ja ihmisiin. Niiden ei tiedetä tartuttaneen Helsingissä vuosikymmeniin hengenvaarallisia tauteja.

Rottaongelmaa on torjuttu Helsingissä myrkyllä, joka tappaa rotan hitaasti sisäiseen tai ulkoiseen verenvuotoon. Pakarisen mielestä se on arveluttavaa eläinsuojelun näkökulmasta.

"Eläimille ei saa tuottaa kärsimystä, mutta rotan kohdalla tämä ei päde."

Myrkky onkin keskeinen syy, miksi cityrottaa ei kannata syödä. Vaikka määrät ovat pieniä eivätkä todennäköisesti aiheuta ihmiselle vaaraa, on parempi pelata varman päälle ja jättää cityrotat viemäreihin.

Kani
Kani

Kani

 Voi syödä.

 Riistaeläin.

 Kaneja esiintyy ympäri Helsinkiä. Vahvoja kanikantoja on muun muassa Haagassa, Ruskeasuolla ja Arabianrannassa.

 Aiheuttavat tuhoja kalutessaan puita, pensaita ja kasveja sekä kaivaessaan koloja.

Citykani on paras mahdollinen syötävä kaupungin eläimistä. Toisin kuin rotta, kani valikoi syötävänsä, mikä tekee lihasta puhtaampaa.

Jäniksen syömistä myös pidetään luonnollisena. Helsingissä kaneja pyydetään paljon niiden aiheuttamien tuhojen takia. Pyynnissä käytetään muun muassa verkkoja, loukkuja ja metsästysjousia.

Kuka tahansa ei voi kuitenkaan lähteä pyyntihommiin omin päin. Riistaeläinten pyyntiin vaaditaan metsästyskortti sekä metsästysoikeus alueelle, jolla pyynti tapahtuu. Metsästysoikeudesta päättää maanomistaja, eikä maanvuokraajalla ole oikeutta päättää metsästyksestä. Kaupungin vuokratontilla tämä tarkoittaa sitä, ettei taloyhtiö voi organisoida kaninpyyntiä ilman kaupungin lupaa.

"Ja jos aikaisempaa kokemusta ei ole, ei ole tuntumaa siitä, mikä on tehokasta ja hyväksyttävää", Pakarinen summaa.

Arttu Luhtala HS
Tältä näyttävät kaniateriat. Jari Lönnbergin (vas.) lautasella on shish kania, Raimo Pakarisella puolestaan kanipataa.
Tältä näyttävät kaniateriat. Jari Lönnbergin (vas.) lautasella on shish kania, Raimo Pakarisella puolestaan kanipataa.

Sitten siirrytään ruokapöytään. Ohi ovat kaninpäivät, kukkien syöminen ja puiden jyrsiminen. Tällä eläimellä on edessä enää pata, varras ja vatsa.

Jari Lönnberg paloittelee päivän aterian ja laskee pannulle reippaasti voita. Pian siinä tirisevät espoolaisen citykanin koivet.

"Se on maultaan samanlainen kuin kana, mutta siinä on pientä riistan makua. Sinänsä tämä on jännittävä kokemus", sanoo Lönnberg, joka on Fleminginkadulla sijaitsevan Döner Harjun toinen ravintoloitsija.

Hän kokkaa HS:n pyynnöstä kaksi kaniruokaa ravintolan esivalmistelukeittiössä Hermannissa.

Jänö. Pupujussi. Vemmelsääri.

Onko oikein syödä söpöksi miellettyä eläintä? Kyllä, sanoo kokkausta seuraava Raimo Pakarinen.

"Vasta siinä vaiheessa jos kanista tulisi kaupallinen tuote elintarviketeollisuudelle, niin etiikka vaatisi varmistuksen, että kanissa ei ole haitta-aineita sisällä".

Tällä hetkellä kiinni otetuista kaneista ovat saaneet nauttia lähinnä Korkeasaaren eläimet.

Kani jaetaan kahdeksi ruokalajiksi.

Ensin haudutetaan kanipata. Sitä Lönnberg maustaa kuusenkerkällä tavoitellen kotimaisen riistaruoan vivahteita. Fileistä hän tekee shish kania – kebab-tyyppisiä vartaita marokkolaisilla mausteilla.

Pyydetystä citykanista Lönnberg saa paloiteltua kaikkiaan 385 grammaa lihaa.

"Todennäköisesti tämän esi-isissä on ollut painavampia yksilöitä. Luonnonvalinta on ohjannut selvästi kohti pienempää kokoa ja alkuperäistä väriä", Pakarinen selittää.

Lönnberg uskoo, että helsinkiläiset ostaisivat citykania, jos sitä tulisi myyntiin.

"Meillä on pieni grillivaunu. Ruvettiin heti miettimään pitäisikö tehdä pop-up-veto – kani-ilta – tästä innostuneena."

Vielä ripaus mausteita, ja Pakarinen pääsee maistamaan omaa erityisosaamistaan.

"Tässä on selvä riistan maku. Todella hyvää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat