Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Vantaan ensi vuoden budjetti vaikuttaa kaupunkilaisten arkeen

Vantaa hyödyntää pilvitoimistoja, räätälöi toimialoille sähköisiä palveluita ja suunnittelee kuntalaisille verkkokauppaa

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Tietohallinnon kehitystiimin Jarmo Pyykkönen (vas.), Elina Koskenniemi, Ossi Karhunen, Lauri Kivistö ja Kristiina Ahtiainen hiovat Vantaan velkaneuvonnan uutta sähköistä palvelua.
Tietohallinnon kehitystiimin Jarmo Pyykkönen (vas.), Elina Koskenniemi, Ossi Karhunen, Lauri Kivistö ja Kristiina Ahtiainen hiovat Vantaan velkaneuvonnan uutta sähköistä palvelua. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Huonossa taloustilanteessa ihminen menettää usein yöunensa.

Uneton ja rahahuolia pohtiva vantaalainen voi jatkossa ottaa yhteyttä kaupungin velkaneuvontaan vaikka keskellä yötä.

Vantaan tietohallinnon kehitystiimi hioo parhaillaan eräänlaista verkkolomaketta, johon asiakas voisi helposti purkaa elämäntilanteensa.

Eri yritysten palvelusuunnittelijoista koottu tiimi ei mielellään edes puhuisi lomakkeista. Ensimmäisellä yhteydenotolla tavoitellaan paljon enemmän kuin vain numerotietoja.

"Neuvonnan ihmisille olisi tärkeintä saada selville ihmisen velkatarina. Miten nykytilanteeseen on tultu? Onko kyse pitkän aikavälin velkaantumisesta vai äkillisestä olosuhteiden muutoksesta", suunnittelija Jarmo Pyykkönen sanoo.

Sen verran näppärä verkonkäyttäjä asiakkaan on oltava, että hän kykenee kirjautumaan palveluun pankkitunnuksillaan.

Sähköisessä vastauksessa neuvoja antaa ohjeita esimerkiksi paperisotaa varten. Ensimmäisessä varsinaisessa tapaamisessa ollaan paljon viisaampia kuin nykyään.

"Säästetään aikaa. Ihmisen ongelmia pystytään purkamaan nopeammin, ja toisaalta velkaneuvonta pystyy ottamaan vastaan enemmän asiakkaita", käyttökokemusasiantuntija Elina Koskenniemi luonnehtii.

Talous- ja velkaneuvonnassa on varauduttu siihen, että asiakasmäärä lisääntyy ainakin 50 prosentilla. Pilotti alkaa helmi–maaliskuussa.

Velkaneuvonta on ensimmäinen askel Vantaan sähköisten palveluiden mullistuksessa, jota on rakennettu jo vuoden päivät. Ohjelmistouudistukset perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Uusia sovelluksia otetaan käyttöön palvelu kerrallaan.

Seuraavina vuorossa ovat äitiysneuvolat, lastenneuvolat, varhaiskasvatus, koulut ja rakentajien palvelut.

Haaveena on kuntalaisen omiin tarpeisiin räätälöity sähköinen palvelu, johon kukin voi liittää, mitä itse tarvitsee.

Vantaa on jo ottanut käyttöön pilvipalvelut, ja tavoitteena on aloittaa ensi vuonna pilviakatemia työttömien kouluttamiseen. Verkkotaidoiltaan lahjakkaat työttömät aiotaan sijoittaa kaupungin henkilöstön tueksi.

Tietohallintojohtaja Antti Ylä-Jarkko lupaa myös kaupungin esimiehille "pölhöjen kerhon", jossa tutustutetaan palveluiden tilaajia ja palvelusovelluksia kehittäviä yrityksiä toisiinsa.

Kehitystyössä tarvitaan käytännön koetilanteita siitä, miten palvelu toimii. Vantaa taas pystyy nopeuttamaan hyviksi havaittujen sovellusten käyttöönottoa.

Kun vielä tietohallinto saa viritettyä verkkokauppansa kuntoon, vantaalaiset voivat ostaa kalastuslupia, latailla matkakortteja, varata konserttilippuja ja maksaa maksuja yhden Vantaa-kaupan kautta.

Kari Pullinen
Länsi-Vantaan huonokuntoisista kouluista peruskorjausurakka on jo alkanut Pähkinärinteen koulussa. Ensi vuonna on korjausvuorossa Rajatorpan koulu.
Länsi-Vantaan huonokuntoisista kouluista peruskorjausurakka on jo alkanut Pähkinärinteen koulussa. Ensi vuonna on korjausvuorossa Rajatorpan koulu.

Koulut ja päiväkodit nielevät varoja

Kehärataan satsatut eurot ovat alkaneet poikia kasvua Vantaalle. Lähinnä juuri radan varteen valmistuu uusia asuntoja tänä ja ensi vuonna 3 000 asunnon tahtia. Viime vuosina uusia asuntoja on valmistunut vain hieman yli toistatuhatta vuosittain.

Aivan ennätyksellisiin lukuihin ei vielä päästä, sillä apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan 1970-luvun hurjimpina vuosina Vantaalle saattoi valmistua 3 500 asuntoa vuodessa.

Myös toimitilarakentaminen on vilkastumassa takavuosien tahtiin. Rakennuslupia on myönnetty tänä vuonna jo 125 000 kerrosneliön hankkeisiin. Toimitilat sijoittuvat lähinnä lentokentän liepeille ja Kehä III:n varteen.

Vantaa sijoittaa lähinnä koulujen ja päiväkotien uudisrakennuksiin ja peruskorjauksiin 37,4 miljoonaa euroa. Ensi vuoden syksyllä avautuu Kivistön alueen uusi neuvola Aurinkokiven palvelukeskuksen yhteyteen. Taloon valmistuu myös opetus- ja päiväkotitiloja.

Uusia päiväkoteja valmistuu Itä-Hakkilaan ja Simonkallioon. Vaaralanpuiston päiväkodin rakentaminen sekä Kuuselan perhekuntoutuskeskuksen laajennusurakka alkavat ensi vuonna.

Lisäksi kuutta päiväkotia korjataan, jos vain lapsille saadaan tilapäisiä päivähoitotiloja urakoiden ajaksi.

Länsi-Vantaan huonokuntoisista kouluista remontti on jo alkanut Pähkinärinteen koulussa ja ensi vuonna myös Rajatorpan koulussa. Martinlaakson Martinus-salin peruskorjaus valmistuu ensi vuonna. Katriinan sairaalan B-osan korjaustyöt valmistuvat vuonna 2018.

Johanna Vuonokari Lehtikuva
Vantaan ensiluokkalaiset tutustuvat englantiin kerran viikossa tunnin ajan.
Vantaan ensiluokkalaiset tutustuvat englantiin kerran viikossa tunnin ajan.

Englantia opetetaan ensi- ja toisluokkalaisille

Vantaa aloittaa ensi syyslukukauden alussa englannin opetuksen kaikille ensimmäisen ja toisen vuosiluokan peruskoululaisille.

Tähän mennessä englannin opetus on alkanut vasta kolmannelta luokalta.

Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth perustelee uudistusta hyvän kielitaidon tarpeella.

"Kielten opetusta tarjotaan vantaalaiseen tapaan kaikille lapsille, ei pelkästään yksittäisten koulujen oppilaille."

Englannin opetus on alussa hyvin kevyttä. Lapset saavat tutustua uuteen kieleen kerran viikossa tunnin verran.

Lisäksi peruskoulun kielitarjonta täydentyy viidennellä valinnaisella kielellä, espanjalla.

Markus Jokela HS
Vastuu Peijaksen sairaalasta siirtyy yksityiseltä Attendolta Husille.
Vastuu Peijaksen sairaalasta siirtyy yksityiseltä Attendolta Husille.

Hus ryhtyy päivystämään Peijaksessa

Peijaksen sairaalan terveyskeskuksessa vetovastuu vaihtuu yksityiseltä Attendo Oy:ltä Helsingin ja Uudenmaan erikoissairaanhoitopiiriin alaisuuteen. Muutoksen jälkeen Peijaksen yhteispäivystyksessä toimivat sisätautien, kirurgian ja yleislääketieteen erikoisalat.

Terveydenhuollossa Vantaa laajentaa palvelusetelien käyttöä. Tähän mennessä palveluseteleitä on saanut hammashoitoon ja vanhusten palveluihin. Ensi vuonna myös perusterveydenhuollossa voi palvelusetelin avulla hakea hoitoa yksityiseltä puolelta.

Päihde- ja mielenterveyspalveluita yhdistetään Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla matalan kynnyksen vastaanotoilla.

Tietojärjestelmäuudistus Apotti otetaan ensimmäiseksi käyttöön Vantaan perusterveydenhuollossa ja lastensuojelussa puolentoista vuoden kuluttua. Vantaa valmistautuu uudistukseen parinsadantuhannen euron määrärahalla ensi vuonna.

Tikkurilan kirjasto sunnuntaisin auki

Vantaan pääkirjasto Tikkurilassa pidentää aukioloaikojaan tammi–helmikuussa. Arkisin kirjasto avaa ovensa jo kello kahdeksalta nykyisen yhdeksän sijasta. Sen lisäksi kirjasto on auki myös sunnuntaisin kello 10–16.

Kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio sanoo, että kahden kuukauden kokemuksista nähdään, mitä kirjaston asiakkaat haluavat. Miehitys on minimissään, joten kaikkia kirjastopalveluita ei sunnuntaisin tarjota. Lainaukset, palautukset ja lehtien luku kuitenkin luistavat.

Tikkurilan kirjastosta ei kovin helposti luoda Pointin ja Pähkinärinteen kirjastojen kaltaista omatoimikirjastoa. Niihin asiakkaat pääsevät, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla. Vainio lupailee, että jonkinlainen räätälöity ratkaisu Tikkurilaankin on luvassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat