Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pasilan mökki jyrättiin – mikä on Helsingin kummallisin talo nyt?

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Pieni punainen puutalo Mannerheimintiellä Invalidiliiton toimitalon vieressä.
Pieni punainen puutalo Mannerheimintiellä Invalidiliiton toimitalon vieressä. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Helsingin kenties kummallisin talo, Länsi-Pasilassa sijainnut punainen mökki, purettiin kaikessa hiljaisuudessa viime kesänä. Helsingin Sanomien juttu talon kohtalosta on herättänyt suurta mielenkiintoa.

Pasilan Veturitien varren muuttumisen näkee tästä kuvaparista:

Menneiden aikojen muistoja, puristukseen jääneitä puutaloja on muitakin. Alla listaamme neljä, mutta tiedätkö sinä useampia? Vinkkaa Helsingissä ja pääkaupunkiseudullakummalliseen paikkaan jääneistä taloista meille! Voit myös lähettää meille julkaistavaksi lukijan kuvan. Sähköpostiosoite on hs.kaupunki@hs.fi.

Tässä kaupungin kasvun jalkoihin jääneiden punaisten tupien tämänhetkinen top 4:

Ruskeasuon mökki

Mannerheimintie, Ruskeasuo

Uusien toimistotalojen välissä Mannerheimintien loppupäässä nököttää punainen mökki, joka päätyi Invalidiliitolle vuonna 2006 tonttikaupan myötä. Viereen valmistui sittemmin liiton uusi toimitalo. Noin vuonna 1920 rakennetussa talossa asuivat aluksi Rannan veljekset Karl ja Nestori perheineen. 1930-luvulla Helsingin kaupunki lunasti mökin. Viisikymmentäluvulla siellä majailivat ainakin metsänvartijat. Tiukimmat paikat talolla oli sen siirryttyä liikennelaitokselle. Mökki aiottiin purkaa ratikkahallin tieltä, mutta lopulta se säästyi ja jäi HKL:n henkilökunnan käyttöön.

Punainen huvila

Kauppaneuvoksentie, Lauttasaari

Juhani Niiranen HS
Punainen huvila on Lauttasaaren vanhin pystyssä oleva rakennus. 1700-luvun puutalo on nykyisin vuokrattu Lauttasaari-seuralle.
Punainen huvila on Lauttasaaren vanhin pystyssä oleva rakennus. 1700-luvun puutalo on nykyisin vuokrattu Lauttasaari-seuralle.

Lauttasaaren kartanon pihapiirissä on puutalo, jonka nurkka puskee melkein viereisen kadun puolelle. Suojeltu talo on rakennettu 1790-luvulla. Se on Lauttasaaren vanhin rakennus ja alkuperäinen päärakennus. Nykyinen, kivinen päärakennus valmistui 1830-luvulla. Helsinki päätti kesäkuussa 2015 myydä koko kartanon Koneen säätiölle. Säätiön suunnitelman mukaan kartanoa käytettäisiin seminaareihin, pieniin konsertteihin ja säätiön tiede- ja taidehankkeiden esittelemiseen. Kartanoon tulisi myös kahvila, säätiön apurahalla työskentelevien tutkijoiden ja taiteilijoiden tiloja sekä henkilökunnan työtiloja.

Mäntymäen mökki

Mäntymäentie, Taka-Töölö

Mäntymäen mökki
Mäntymäen mökki

Olympiastadionin ja Töölönlahden välissä nököttää pieni punainen puumökki kallion juuressa. Juoksijoille se on tuttu maratonin lähtöpaikkana. Vuonna 1917 rakennettu mökki oli alun perin Mäntymäen toisella puolella sijainneen pumppuaseman vartiotupa ja vartijan työsuhdeasunto. Sen jälkeen sitä on vuokrattu järjestöille ja muille toimijoille. Talon omistaa Helsingin kaupunki ja sitä ei ole suojeltu asemakaavassa. Parhaillaan talo toimii yhteisenä työhuoneena 15 ihmiselle. Siellä myös pidetään yksityistilaisuuksia ja avoimia tapahtumia. Mökin lähistöön on suunnitteilla tapahtuma-areena Helsinki Garden, jolloin mökin kohtaloa pitää lähivuosina miettiä. Areena saattaa kuitenkin sijoittua myös muualle.

Reijolan mökki
Reijolan mökki

Reijolan mökki

Kivihaankuja, Haaga

Hakamäentien ja Hämeenlinnanväylän risteyksessä seisoo puutalo kallion päällä. Kulmatonttia vastapäätä on Ruskeasuon bussivarikko. Punaisen talon omistaa yksityishenkilö, suvun hallussa talo on ollut yli sata vuotta. Talossa asuivat aikoinaan asukkaan vossikkakuskina toiminut isoisoisä ja tämän vaimo. Jo 1700-luvulla paikalla oli Huopalahden kartanon muonamiehen talo. Talo on suojeltu, eikä esimerkiksi suuri Hakamäentien parannustyö Mannerheimintien alittavine tunneleineen vaikuttanut sen tulevaisuuteen.

HS kävi keväällä myynnissä olleessa Lauttasaaren kartanossa:

Ostaisitko metroasemalta kartanon?
Ostaisitko metroasemalta kartanon?
Harva helsinkiläinen tietää, että Lauttasaaren tulevan metroaseman vieressä sijaitsee kartano. 1920-luvulla kartanossa asui Tallbergin perhe. Nyt kartano on kaupan. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat