Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes puolen miljoonan lisäraha pyöräteiden auraukseen Helsingissä

Työmatkapyöräilijöitä on ärsyttänyt etenkin Kulosaaren ja Lauttasaaren siltojen ajoväylien kunto.

Kaupunki
 
Sanna Jompero
Ville Männikkö
Marko Skyttä pyöräilee Herttoniemestä päivittäin Torkkelinmäelle. "Kulosaaren silta on tänä talvena ollut monesti heikosti aurattu. Autoväylä on höylätty vimpan päälle, mutta pyöräilijät ovat olleet umpihangessa."
Marko Skyttä pyöräilee Herttoniemestä päivittäin Torkkelinmäelle. "Kulosaaren silta on tänä talvena ollut monesti heikosti aurattu. Autoväylä on höylätty vimpan päälle, mutta pyöräilijät ovat olleet umpihangessa." Kuva: Ville Männikkö

Kulosaari. Helsingin itäväylää seuraileva kevyen liikenteen väylä on keskiviikkoaamuna erinomaisessa kunnossa.

Väylä on aurattu oikeaoppisesti niin, että ajoradan lumia ei ole työnnetty yhdistetylle pyörä- ja jalankulkuväylälle. Molemmat väylät on raivattu lumesta puhtaiksi.

Artikkeliin liittyvät

Pyöräilijät antavat reitin kunnosta aamutuimaan hyvää palautetta.

"Ennen joulua väylä oli monesti huonossa kunnossa. Välillä joutui jopa taluttamaan. Nyt on parempi. Jos halutaan, että pyöräily kaksinkertaistuu, niin sen pitäisi yksinkertaistua", lainaa Pekka Riikonen kuulemaansa heittoa.

Näin on ajatellut myös Helsingin kaupunki, jonka pitkän aikavälin tavoitteena on kaksinkertaistaa pyöräilijöiden määrä.

Kaupungin talvihoidon budjettiin lisättiin kuluvalle vuodelle 450 000 euroa pyöräteiden talvikunnossapidon tehostamiseen. Tarkoitus on muun muassa aurata kevyen liikenteen väyliä entistä tiuhemmin.

"Työmatkaliikenteessä pyritään lisäämään erityisesti pyöräilyn osuutta. Se edellyttää sitä, että pyöräilyn olosuhteita parannetaan", sanoo Helsingin rakennusviraston ylläpitoinsinööri Pekka Isoniemi.

Pyörämatkojen osuus kaikista liikkumismuodoista pyritään nostamaan nykyisestä yhdeksästä viiteentoista prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Tänä talvena on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa pyöräilyn tehostetun talvihoidon alue, jolla on omat laatuvaatimuksensa. Kriteerinä on muun muassa se, että verkostoon kuuluvan pyörätien tulee olla aamuseitsemään mennessä vastaavassa kunnossa kuin se oli ennen yön lumisadetta.

Verkostoon on valittu suosittuja pyöräteitä Itäväylältä Töölöön ja aina Ruoholahteen asti.

"Itäväylä on Helsingin vilkkaimmin liikennöity ajoneuvoliikenteen väylä ja sen rinnalla kulkeva pääpyöräreitti esimerkiksi Kulosaaren sillan kohdalla kuuluu myös tähän ykkösluokkaan", Isoniemi toteaa.

Pyöräteiden kunnossapidosta vastaavat alueesta riippuen rakennusviraston lisäksi yksityiset urakoitsijat ja YIT.

Helsingin polkupyöräilijöiden puheenjohtajan Janne Nurmisen mukaan lumenauraus pyöräteiltä on tänä talvena sujunut suhteellisen hyvin verrattuna moniin edellisiin vuosiin.

"Talvikunnossapitoon pitäisi panostaa vieläkin enemmän ja tarkistaa, mitkä ovat pyöräilyn kannalta olennaisimmat reitit. Pyöräilijöiden pitäisi voida luottaa siihen, että tiet on hoidettu, jotta heidän ei tarvitse aamulla arpoa reittiä."

Nurminen korostaa auraamisen oikea-aikaisuutta. Pyöräteitä ei aurata ennen ajoväylää vaan päinvastoin.

Rakennusvirasto on saanut pyöräilijöiltä palautetta muun muassa Lauttasaaren sillan ja ahtaan Bulevardin lisäksi Kulosaaren sillan kunnosta. Itäväylän vieressä kulkeva kävely- ja pyörätie on ainoa reitti itäisestä Helsingistä keskustaan.

"Tehostamista tullaan tekemään edelleen. On olemassa yhä enemmän keinoja hoitaa lumet pois nopeammin", ylläpitoinsinööri Pekka Isoniemi kertoo.

Esimerkiksi pysäköintijärjestelyitä voidaan muuttaa ja ajoneuvojen siirtoa tehostaa.

Viime talvena lumenpoiston takia Helsingissä siirrettiin noin 20 000 ajoneuvoa. Edellisinä vuosina siirtoja on talvisin tehty 5 000–7 000.

Sanna Jompero HS
Kulosaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat