Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa vuosituhannen ensimmäinen maanjäristys

Kaupunki
 

Edellisen maanjäristyksen kirjasi kulosaarelainen insinööri G. E. Sandström helmikuussa 1923.

Maanjäristykset vavisuttivat pääkaupunkiseutua ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella.

Espoossa sattui kaksi heikkoa järistystä: ensin sunnuntai-iltapäivänä ennen kello neljää, sitten varhain maanantaiaamuna kello kolmen jälkeen.

Helsingin yliopiston seismologian instituutti mittasi ensimmäisen järistyksen voimakkuudeksi 1.7 ja jälkimmäisen 1.0 magnitudiasteikolla. Voimakkaamman järistyksen keskus eli episentri oli Laajalahdessa, heikomman jossain lähistöllä.

Instituutti sai ensimmäisestä järistyksestä parikymmentä ilmoitusta muun muassa Otaniemestä, Tapiolasta, Etelä-Haagasta ja Pitäjänmäeltä.

Erään mukaan järistys tuntui siltä kuin naapurissa olisi kaatunut painava kirjahylly tai piano. "Moni on kuullut matalaa jyrinää", sanoo seismologi Marja Uski.

Järistysten syy voi löytyä läheltä tai kaukaa: joko alueen louhintatyömaista tai Atlantin keskiselänteen leviämisestä.

"Mannerlaattojen liikkeet aiheuttavat jännitystä maan kuoreen, ja me olemme aika kaukana laattojen rajoista. On katsottu, että jännitys Suomen kallioperässä aiheutuu Atlantin keskiselänteestä, jossa maan kuori leviää ja repeytyy. Työmaiden vaikutustakaan ei voi sulkea pois", Uski sanoo.

Espoon järistykset olivat hyvin vaimeita. Esimerkiksi Japanin tsunamiin johtanut maanjäristys vuonna 2011 oli voimakkuudeltaan 9.0.

Viimeksi seudulla järisi mahdollisesti 24. helmikuuta 1923. Insinööri G. E. Sandström teki ilmoituksen, jonka mukaan järistykset tärisyttivät hänen sänkyään Helsingin Kulosaaressa. Ilmoitus on varustettu kysymysmerkillä, sillä kyseessä saattoi olla myös esimerkiksi pakkasen aiheuttama tärinä, Uski sanoo.

Vaikka edellisestä mahdollisesta maanjäristyksestä on aikaa, Mäntsälässä 19. maaliskuuta vuonna 2011 sattunut 2.6 magnitudin järistys tuntui pääkaupunkiseudulla asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat