Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöohjelma hävittää maakaasubussit Helsingistä

Kaupunki
 

Helsingin Bussiliikenne on ainoana yhtiönä käyttänyt maakaasubusseja. Kaluston myynti tarkoittaa, ettei biokaasulla ole tulevaisuutta polttoaineena.

Helsingin Bussiliikenne aikoo luopua maakaasubusseistaan osana talouden tervehdyttämisohjelmaa. Tavoitteena on, että jo tänä vuonna seitsemän vanhinta bussia vaihdettaisiin joko diesel- tai hybridikalustoon.

Toimitusjohtaja Juha Hakavuori laskee, että 47 kaasubussin huoltokulut ovat vuodessa noin miljoona euroa kalliimmat kuin 47 dieselbussin huollot.

Kaasubussit ovat osoittautuneet häiriöherkiksi. Kun normaalisti dieselbussi otetaan huollon vuoksi pois reitiltä noin 10 000 kilometrin välein, kaasubusseilla matka on 3 000 kilometriä.

"Kaasubusseista on tarkoitus luopua kokonaan, mutta myyntiaikataulu riippuu siitä, miten nopeasti niille löytyy ottajia Euroopasta", Hakavuori summaa.

Helbin aikeet tarkoittavat käytännössä sitä, ettei biokaasulla ole enää tulevaisuutta liikennepolttoaineena. Yhtiö sai juuri Helsingin seudun liikenteen (HSL) ympäristöbonuksen, koska sen seitsemässä kaasubussissa käytetään biokaasua.

"Tämä herätti keskustelua konsernijaostossa. Biokaasun käyttöä edistäisi, jos HSL edellyttäisi tarjouskilpailuissa sen käyttöä. Mutta nyt vähäpäästöinen dieselkalusto ja hybridibussit yleistyvät", sanoo Hakavuori.

Paloturvallisuusmääräysten vuoksi kaasubusseilla ei voi ajaa Kampin terminaaliin. Myös Tapiolan ja Matinkylän tulevissa bussiterminaaleissa on tarkoitus rajoittaa kaasubussien käyttöä.

Yhtiölle ylimääräisiä kuluja tuottavan kaluston myynti sekä tytäryhtiöiden kauppaaminen vaikuttavat keinoilta valmistella bussiyhtiötä myyntiin. Hakavuori kiistää, että tämä olisi tavoitteena.

"Me emme tähtää firman myyntiin. Haemme edellytyksiä pärjätä itsenäisenä. Uskon, että nämä toimenpiteet riittävät siihen", Hakavuori sanoo.

OIKAISU: HS kertoi eilen (20.2.) virheellisesti, että maakaasubussit katoavat Helbin säästöjen myötä täysin Helsingin seudulta.
Tammelundin liikenne aikoo kuitenkin pitää omistamansa kuusi maakaasubussia liikenteessä ainakin seuraavat neljä vuotta, vaikka Helsingin Bussiliikenne (Helb) on luopumassa 47 kaasubussistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat