Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kampin keskukseen voi tulla oma tila teineille

Ostoskeskuksen päällikkö ei tyrmää ajatusta teinien omasta tilasta. Mallia saisi Lahden Triosta

Kaupunki
 
Lauri Rotko
Kauppakeskus Trion nuorisotilassa Lahdessa Jerry Sihvonen (vas.) voitti tiistaina Markus Kilpisen jääkiekkopelissä. Keskellä kannustivat Biu Böö ja Sanna Nieminen.
Kauppakeskus Trion nuorisotilassa Lahdessa Jerry Sihvonen (vas.) voitti tiistaina Markus Kilpisen jääkiekkopelissä. Keskellä kannustivat Biu Böö ja Sanna Nieminen. Kuva: Lauri Rotko

Kampin kauppakeskus joutui turvautumaan pääsiäisenä poliisin apuun nuorten häätämiseksi. Lahdessa kauppakeskus Triossa on tehty toisin: nuorilla on oma tila.

Lahdessa kauppakeskus Triossa on 116 neliön Triplaksi-nimetty tila. Siellä kävi tiistaina kymmeniä 13–25-vuotiaita lukemassa päätteiltä viestejä, kuuntelemassa radiota ja pelaamassa lauta- ja korttipelejä.

Tästä on kyse

Poliisi ajoi nuoret Kampista

 Poliisi hääti pääsiäismaanantaina satakunta nuorta Kampin ostoskeskuksesta.

 Nuoret saivat lähdön, koska osa heistä oli aiheuttanut häiriötä koko pääsiäisen ajan.

 Nuoret puolestaan vaativat paikkaa, jossa voisi olla.

Eeli Asukas, Vili Turunen ja Daniel Leite-Ferraz tulivat tutkimaan netin mopoilmoituksia.

Pojat kertovat käyvänsä Triplassa liki päivittäin.

Lahden nuorisopalvelu on vuokrannut Triplan nuorten kohtaamispaikaksi. Se on auki kello 14–19 neljänä päivänä viikossa.

Helsingissä kauppakeskus Kampissa ei ole varta vasten nuorille varattua tilaa. Siellä nuorten ajanvietto äityi pääsiäisenä niin levottomaksi, että paikalle tarvittiin poliisia.

Lahden Trio paini neljä vuotta sitten samanlaisten ongelmien kanssa. Nuorisoa yritettiin häätää korkeilla äänillä ja klassisella musiikilla.

"Se oli hirveää", Vili Turunen muistelee. Katja Nyman, Sarita Borg, Leiffi Granfors ja Gunnar Nyman sen sijaan eivät muista karkotinkohua.

He ovat tyytyväisiä paikkaan, jossa voi tavata kavereita ja olla ostamatta mitään. Samaa vakuuttavat Jerry Sihvonen ja Markus Kilpinen.

Artikkeliin liittyvät

Trion kauppakeskuspäällikkö Ulla-Maija Kemppi perustelee teinikarkottimista luopumista sillä, että "nuoret ovat nykyisten asiakkaidemme lapsia ja tulevia asiakkaita."

"Päivisin täällä käy tukkimiehenkirjanpitomme mukaan 100–150 nuorta. Paikalla on kolme nuorisotyöntekijää, jotka pystyvät auttamaan muun muassa opiskelupaikan etsimisessä", kertoo Lahden kaupungin nuorisotyöntekijä Sari Immonen.

Tilaan ei pääse päihtyneenä. "Joskus joku on jouduttu poistamaan epäasiallisen käytöksen takia, mutta yleensä keskustelu yhteisistä säännöistä on riittänyt", Kemppi kertoo.

Toimisiko Lahden malli myös Helsingissä? Kampin ostoskeskuksen päällikkö Heli Vainio ei pidä ajatusta mahdottomana.

Vainio korostaa, että jos Kamppiin tulisi oma tila nuorille, sen tulisi olla hyvin suunniteltu ja jonkun tahon pitäisi vastata toiminnasta. "Emme voi vain avata ovea nuorille ja laittaa sinne muutamaa tuolia."

Lähimmät kaupungin omat nuorisotilat ydinkeskustassa löytyvät Ruoholahdesta, Punavuoresta ja Töölöstä.

Kiinteiden toimintapisteiden lisäksi keskustaan voisi kuitenkin perustaa nuorisolle väliaikaisia pop up -nuorisotiloja, ehdottaa nuorisolautakunnan puheenjohtaja Timo Kontio:

"Niitä voisi perustaa esimerkiksi tyhjillään oleviin liiketiloihin."

Kampin kauppakeskuksen johto tapaa keskiviikkona poliisin ja nuorisokeskuksen työntekijöitä.

He keskustelevat pääsiäisen tapahtumista ja mitä siitä voidaan oppia. "Nuoret täytyy ehdottomasti ottaa mukana keskusteluun", Vainio sanoo.

Poliisi tyhjensi Kampin nuorista – nuoret vastasivat huutokuorolla
Poliisi tyhjensi Kampin nuorista – nuoret vastasivat huutokuorolla
Poliisi hääti Kampin kauppakeskuksesta kymmeniä nuoria maanantai-iltana. Joidenkin arvioiden mukaan häädettyjä oli yli sata. Helsingin poliisin yleisjohtajan Jarkko Lehtisen mukaan toimenpide johtui siitä, että eräät nuoret ovat aiheuttaneet keskuksessa häiriötä jo useita päiviä. Nuoria häätömääräys ärsytti. Haastateltavina videolla "Mege" ja Ylikonstaapeli Jarmo Niininen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat