Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taskuvaras iskee raitiovaunussa

HKL suunnittelee raitiovaunuihin taskuvarkaista varoittavaa kampanjaa

Kaupunki
 
Kristian Olá Mari Vaara
Kai Sinervo HS
Taskuvarkaudet raitiovaunuissa lisääntyivät viime vuonna melkein puolella vuoteen 2011 verrattuna. Raitiovaunuihin suunnitellaan varkaista varoittavia kylttejä.
Taskuvarkaudet raitiovaunuissa lisääntyivät viime vuonna melkein puolella vuoteen 2011 verrattuna. Raitiovaunuihin suunnitellaan varkaista varoittavia kylttejä. Kuva: Kai Sinervo HS

Taskuvarkaudet lisääntyivät viime vuonna selvästi raitiovaunuissa ja ravintoloissa.

Laukku tai lompakko lähti viime vuonna keskimäärin melkein kahdeksalta ravintola-asiakkaalta illassa. Ravintolavarkaudet muodostivat kolmanneksen koko Helsingin viime vuoden taskuvarkauksista.

Fakta

Taskuvarkaudet lisääntyvät

 Vuonna 2012 Helsingin poliisille ilmoitettiin 8 447 taskuvarkaudesta. Se on noin viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2011.

 Eniten lisääntyivät taskuvarkaudet raitiovaunuissa. Varkauksia tehtiin viime vuonna melkein puolet enemmän kuin vuonna 2011.

 Myös taskuvarkaudet ravintoloissa yöaikaan lisääntyivät noin neljänneksen vuoden 2011 luvuista.

 Yli puolet varkauksista tehdään Kampissa ja Kluuvissa.

Helsingin taskuvarkaudet lisääntyvät, kertoo rikoskomisario Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

"Tavallisimpia paikkoja ovat raitiovaunut, baaritiskit, yleisötapahtumat ja esimerkiksi tavaratalojen alennusmyynnit. Taskuvaras tarvitsee sen ruuhkan", Niskanen toteaa.

Yli puolet varkauksista tehdään Helsingin ydinkeskustassa, Kampin ja Kluuvin alueella.

Taskuvarkauden uhriksi joutui viime vuonna noin kaksi raitiovaunumatkustajaa päivässä. Helsingin Sanomien toimittaja hyppäsi raitiovaunun kyytiin ja katsoi tilannetta varkaan silmin.

Matka alkaa rautatieasemalta. Raitiovaunu on melkein täynnä, istumapaikkoja vain muutama jäljellä.

Useat matkustajat pitävät laukkuaan sivulla tai selän takana, näkökentän ulkopuolella. Toiset pitävät tavaroitaan viisaammin sylissä.

"En yleensä huolehdi taskuvarkaista. Väentungoksissa pidän vähän tiukemmin tavaroistani kiinni", kertoo raitiovaunun keskiosassa seisova Tuija Alasalmi.

"Ei täällä Suomessa tule oikein ajatelleeksi. Varoituskyltit kyllä varmaan auttaisivat."

Varoituskylteistä liikkuu myös muunlaisia mielipiteitä. Vieressä matkustava Seppo Kurki-Suonio ei pelkää taskuvarkaita eikä pidä ongelmaa kovinkaan akuuttina. "En pidä siitä, että lietsotaan pelkoa. Ongelma ei mielestäni ole niin paha."

Poliisi on asiasta eri mieltä. Raitiovaunussa tehdyt taskuvarkaudet lisääntyivät viime vuonna melkein 50 prosenttia vuodesta 2011.

"Olemme ehdottaneet HKL:lle, että metrojen ja raitiovaunujen oviin laitettaisiin varoitukset taskuvarkaista", rikoskomisario Niskanen sanoo.

Tiedotuskampanja taskuvarkaista on suunnitteilla, kertoo Helsingin kaupungin liikennelaitoksen turvallisuuspäällikkö Jyri Kaisla.

"Haluamme kertoa matkustajille, että tämmöinen mahdollisuus on olemassa. Kuljettajalla ei ole mitään mahdollisuutta valvoa asiaa."

Suunnitelmat kampanjasta pääsevät kunnolla käyntiin ensi viikolla.

Ravintoloiden taskuvarasongelma on tuttu Risto Väntärille, järjestyksenvalvontayritys 4 Secin toimitusjohtajalle. Hänen yrityksensä vastaa useamman yökerhon turvallisuudesta.

"Taskuvarkaudet ovat lisääntyneet huomattavasti muutaman viime vuoden aikana. Poliisi tiedostaa kyllä ongelman, ja olemme viikoittaisessa yhteydessä", Väntär kertoo.

Väntär sanoo, että taskuvarkauksia tekevät usein ulkomaiset ammattivarkaat, jotka toimivat ryhmissä. Taskuvarkaat suosivat isoja yökerhoja, tungosta ja väenpaljoutta, jonka keskellä on helpompi livauttaa käsi huomaamatta taskuun tai laukkuun.

"Ihmiset, jotka eivät huolehdi itsestään, ovat tietysti helpompia maaleja, mutta osa varkaista toimii niin ammattimaisesti, että he vievät kalsaritkin jalasta huomaamatta", hän sanoo naurahtaen.

Kristian Olá HS
Mari Vaara HS
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat