Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kasvaa kerroksittain

Monet vanhat talot on rakennettu vielä vanhempien päälle

Kaupunki
 

Helsingin ydinkeskustan kaduilla kiirehtivältä jää usein huomaamatta, kuinka erilaisia rivissä seisovat arkiset talot ovat.

Arkkitehti Juha Iloselle talot ovat persoonallisuuksia, yksilöitä ja inhimillisiä olentoja.

Kuka

Juha Ilonen

Juha Ilonen

Helsinkiläinen Juha Ilonen, 54, tekee suunnittelutyönsä rinnalla omaehtoista tutkimustyötä ydinkeskustan arkkitehtuurista. Hän myös valokuvaa.

1996 julkaistu "Toinen Helsinki"- teos nosti esiin umpikortteleiden kääntöpuolen, piilossa olevat pihat. Teos valittiin Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi.

Olohuone-pamfletissaan (2007) hän kartoitti piileviä, toisarvoisessa käytössä olevia aukioita, puistikoita ja kujia. 31 paikalle hän ideoi uutta käyttöä.

"Ne ovat kuin kaupungin asukkaat: eri-ikäisiä, näköisiä, sivistyneitä, keikaroivia tai mutkattoman luontevia. Toisia ihaillaan, toisia pilkataan."

Ilonen tutki vuosikausia 300 talon tarinaa ja valokuvasi ne. Vanhimmat ovat peräisin 1700-luvun puolivälistä, uusimmat 2010-luvulta. Hänen Kolmas Helsinki -teoksensa ilmestyi kuukausi sitten.

"Helsinki on täynnä kerrostumia: taloja on jatkettu, korotettu, yhdistelty, riisuttu ja muodistettu eri aikoina ja eri syistä. Kaupunki ei ole koskaan valmis", sanoo keskustakorttelit sisältä ja ulkoa tunteva arkkitehti.

Ainakin kolmasosaa rakennuksista on Ilosen mukaan muovattu huomattavasti. Osaa on muutettu taidolla ja tyylillä, osa "tärvelty ja turmeltu".

Arkkitehti vie katsomaan esimerkkejä. Suuntaamme Kalevankadulle, numero 45:een. Ensivilkaisulla uusrenessanssitalo näyttää säilyneen alkuperäisessä muodossaan.

"Ei, ei suinkaan", hän yllättää. Tontille rakennettiin kaksikerroksinen asuintalo ja verstas vuonna 1877. Jo 13 vuoden päästä omistaja halusi käyttää loputkin rakennusoikeudesta ja rakentaa myös vuokra-asuntoja. Kivitaloa laajennettiin ja korotettiin nelikerroksiseksi, saumattomasti samaa tyyliä kunnioittaen.

Matka jatkuu Uudenmaankadun ja Albertinkadun kulmaan. Komeat jugendtornit huikaisevat, ja kaksikerroksista, vanhinta osaa tuskin huomaa, vaikka se on 1860-luvulta.

Säästösyistä uusrenessanssijulkisivu jätettiin ennalleen, kun omistaja suurensi taloaan moninkertaisesti ja vielä kulman ympäri. "Harvoin onnistutaan näin mutkattomasti ja elähdyttävästi", Ilonen arvioi.

Kaupungin uudet kerrostumat ovat syntyneet, koska on tarvittu lisää tilaa. Lisäkerroksia on ilmestynyt kaikkiin keskustan kaupunginosiin.

Kulmiin on rakennettu lisätorneja 1920- luvun pilvenpiirtäjien hengessä.

Vaikka joskus on töppäilty raskaasti, monet tökerötkin korotukset saattavat Ilosen mielestä olla kiinnostavia.

"Nekin ovat olennainen osa kaupungin kehitystä, eikä prosessi ole päättynyt."

Muutosta on vauhdittanut ullakkorakentaminen viime vuosikymmenenä.

Helsinki on laskenut, että kantakaupunkiin on tehty tuhat uutta ullakkoasuntoa ja alapuolella olevien laajennuksia.

"Helsingin perhe kasvaa yhä vauhdilla, ja siksi tarvitaan edelleen lisää asuntoja. Mistään muualta tilaa ei saa kuin ylhäältä", Ilonen arvioi.

Arkkitehti odottaa jännityksellä, minkälaisiksi Helsinki hioo parhaillaan ullakkorakentamisen uusia määräyksiä.

"Jos määräyksiä kiristetään entisestään, kattorakentaminen vaikeutuu ja kaupungin kehitys pysähtyy", hän pelkää.

Ilosen mielestä tarvittaisiin suurpiirteisempi ote, joka antaisi vapautta luoviin ratkaisuihin. "Silloin voisi tapaus tapaukselta ja paikasta riippuen sovitella vaihtoehtoja, jotta asuntoihin saadaan valoa ja näkymiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat