Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorisotilaa sovitetaan kirjastoon

Nuorisotila ja kirjasto ovat tulevaisuudessa yhä tiiviimpi parivaljakko Vantaalla

Kaupunki
 
Leif Rosas
Roosa Tuomi (vas.), Katariina Bau, Janina Mäkinen, Aleksi Eklund ja Severi Kuusisto pelasivat korttia Pähkinärinteen nuorisotilassa Nurkassa, jota on suunniteltu yhdistettäväksi kirjastoon.
Roosa Tuomi (vas.), Katariina Bau, Janina Mäkinen, Aleksi Eklund ja Severi Kuusisto pelasivat korttia Pähkinärinteen nuorisotilassa Nurkassa, jota on suunniteltu yhdistettäväksi kirjastoon. Kuva: Leif Rosas

Vantaan säästöt ajavat Pähkinärinteen nuorisotilaa saman katon alle pienen kirjaston kanssa. Nuoret järkyttyivät aikeista. Virkamiesten mukaan ei ole tätä päivää ajatella, että jokaisella toiminnolla on omat tilansa.

"Siis mihin tänne se tulisi?" Severi Kuusisto, 13, kysyy.

Kuusisto, Sini Salin, 14, ja Roosa Tuomi, 15, seisovat keskellä Pähkinärinteen kirjastoa Vantaalla. Nuoret mittailevat tiloja katseellaan, tyrmistys paistaa silmistä.

"Se" on Pähkinärinteen nuorisotila Nurkka, jonka toimintaa Vantaan virkamiehet sovittelevat kirjastoon.

Taustalla on talous- ja velkaohjelma: kaupunki haluaa eroon vuokratiloistaan, joissa myös Nurkka toimii. Tilalle on tarjolla muutto Pähkinärinteen kirjastoon.

Ajatuksena on, että Nurkka ja kirjasto voisivat toimia sovussa noin 350 neliömetrin kokoisissa tiloissa osin samaan aikaan, osin porrastetusti.

Suunnitelmista on noussut Pähkinärinteessä meteli. Huhtikuussa Nurkan puolustajat luovuttivat kaupunginvaltuustolle adressin, jossa oli runsaat 2 200 allekirjoitusta.

Nurkassa käy päivittäin 50–70 nuorta. Vuokratilasta luopuminen toisi 35 000 euron vuosisäästöt.

Vielä alle vuosi sitten lakkautuslistalla keikkui puolestaan Pähkinärinteen kirjasto. Paikallisten tiukan vastarinnan takia se kuitenkin säilyi.

Nuorisoasiainpäällikkö Ari Tossavaisen mukaan ei ole tätä päivää ajatella, että jokaisella toiminnolla olisi omat tilansa.

Pähkinärinteen muutos on suunta, johon Vantaan nuorisotoimi tähtää yleisemminkin. Yhteistyötä halutaan tiivistää niin kirjasto- kuin koulumaailmankin kanssa.

"Länsimäkeen ajatellaan vähän samantapaista konseptia kuin Pähkinärinteeseen. Siellä kirjasto ja nuorisotila ovat naapureita, mutta niiden välistä seinää on tarkoitus avata."

HS vei Nurkan vakikävijöitä torstaina käymään Pähkinärinteen kirjastoon. Mukana olivat Salinin, Kuusiston ja Tuomen lisäksi Riikka Koskinen, 17, Jessica Luostarinen, 19, ja Ida Malinen, 18.

Nuorten tuomio on yksimielinen: ei, ei ja ei.

"Jos haluaisimme kirjastoon, olisimme jo täällä. Nuorista lähtee välttämättä meteliä. Miten siihen täällä suhtaudutaan?" Malinen miettii.

Myös kirjaston puolella epäluulo on kovaa. Kirjastonhoitaja Yrsa Holmström on varma, että kirjasto kuolisi yhdistämisen jälkeen. Päätään pyörittelee myös moni HS:n haastattelemista kirjastokävijöistä, mutta myös myönteisiä näkökulmia on.

"Kannatan ideaa. Se toisi ikäluokat yhteen", vakioasiakas Maija Öysti kertoo.

Nuorisojohtaja Eija Ahola huomauttaa, etteivät säästöt ole muutoksen ainut kannustin.

"Kyse on myös toiminnan kehittämisestä ja monipuolistamisesta. Lähdemme siitä, että nuorille saadaan kirjastoon sellainen hengailutila, joka heillä nytkin on."

Kaupunki nimeää ensi viikolla työryhmän pohtimaan Nurkan ja kirjaston tulevaisuutta. Mukaan kutsutaan nuorten ja kirjaston edustajat.

Suunnitelma etenee lautakuntakäsittelyyn syksyllä. Nurkka lopettaisi toimintansa aikaisintaan vuodenvaihteessa.

Johanna Sjöholm HS
Pähkinärinne

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat