Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahdistus vei lapsivuoteelta mielisairaalaan

Kaupunki
 
Kai Sinervo HS
Alisa, 13, (vas.) ja Erika Niskanen, 15, kertovat, ettei heillä ole juurikaan ikäviä muistoja lapsuudestaan. Äidin, Marja Niskasen, opetuksista tärkein on, että uskaltaa olla oma itsensä.
Alisa, 13, (vas.) ja Erika Niskanen, 15, kertovat, ettei heillä ole juurikaan ikäviä muistoja lapsuudestaan. Äidin, Marja Niskasen, opetuksista tärkein on, että uskaltaa olla oma itsensä. Kuva: Kai Sinervo HS

Marja Niskanen ei muista sitä hetkeä, kun hänen poikansa ensimmäisen kerran kääntyi selältä vatsalleen. Tai kun tämä lähti ryömimään tai nousi pystyyn.

Äiti ei tuolloin ollut paikalla. Hän oli mielisairaalassa, hetken myös suljetulla osastolla.

Poika, Nooa, oli sellainen kuin pitääkin: terve, kaunis ja pieni. Silti äidin mieli oli ahdistava möykky: tuskaa ja perusteetonta syyllisyyttä. "Sanoin miehelleni, että minun on päästävä sairaalaan. En kestä enää."

Äiti pakkasi laukkunsa ja lähti Lapinlahteen. Mies jäi kotiin Vantaalle kolmen lapsen kanssa.

Nooan syntymästä ei ollut vielä viittä kuukautta.

Hoitojakso Lapinlahdessa ei ollut ensimmäinen. Puoli vuotta aikaisemmin, odottaessaan Nooaa, Marja Niskanen vietti kaksi viikkoa psykiatrisella osastolla Peijaksen sairaalassa.

"Minut pumpattiin hirveisiin lääkkeisiin, ja muistan, kuinka pyörtyilin siellä osastolla lääkehuuruissa ison vatsani kanssa."

Mustat ajatukset olivat pyörineet päässä 9-vuotiaasta. Äidin voimakas uskonnollinen herätys ahdisti, isoveljen väkivaltaisuus, päihdeongelmat ja lopulta kuolema rikkoivat herkän mielen. Sitä ei korjannut äidiksi tulo 21-vuotiaana – vaaleanpunaisista kuvitelmista huolimatta.

Kolmatta lasta odottaessa olo paheni niin, että Niskanen halusi itse eristäytyä perheestään, jotta nämä eivät kärsisi hänen tuskastaan. Äiti jätti lapsensa muiden hoitoon.

Ai miltäkö ajatus tuntuu nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin?

Kauhealta, kipeältä, karvaalta.

"Tunnen valtavaa surua siitä, etten pystynyt olemaan lapseni kanssa, kun hän oli vauva. Muutkin lapset olivat herkässä iässä, esikoinen aloitti kouluaan."

Niskasen tarina rikkoo monia äitiyden myyttejä: Odottava nainen ei aina hehku onnea, eikä äiti aina jaksa tai pysty, vaikka oma vauva olisi äidin syliä vailla.

Kun äiti oli hoidossa, lapsilla oli ympärillään terveitä aikuisia, isä, täti ja isovanhemmat.

Niskanen on kiitollinen, että juuri ex-mies on lasten isä. Tämä ymmärsi tilanteen, näki syvemmälle, antoi vaimolleen tilaisuuden hajota ja parantua.

"Joku toinen olisi voinut ajatella, että helvetin hullu, laittakaa se loppuelämäksi lukkojen taakse."

Äiti palasi Lapinlahdesta kotiin neljän kuukauden jälkeen, jouluksi. Kesällä 2005 hän oli vielä hetken hoidossa Lapinlahdessa.

Parantuminen ei tapahtunut kerralla tai hetkessä, siihen meni vuosia. Mutta pikkuhiljaa, jotenkin, elämä alkoi rullata.

Psykiatrisen sairaanhoitajan koulutuksen saanut Niskanen työskenteli lääketeollisuuden palveluksessa. Vuonna 2007 ote elämästä alkoi toden teolla löytyä.

"Aloin avautua, saada elämästä kiinni ja tuntea tunteita."

Ja mikä parasta: hellyyttä omia lapsiaan kohtaan.

Nyt, yhdeksän vuotta romahduksen jälkeen, hellyyttä ja aikaa riittää omille ja muidenkin lapsille. Niskanen työskentelee huostaan otettujen nuorten kanssa. Hän on kouluttautunut myös energiahoitajaksi.

Äidin, Erikan, 15, Alisan, 13 ja Nooan, 9, koti on Lauttasaaressa. Erosta huolimatta isä on tiivisti mukana lastensa elämässä.

Romahduksen ja toipumisen kautta Niskanen tuntee saaneensa toisen mahdollisuuden olla äiti ja kasvattaa lapsiaan. "Ja he kasvattavat ihanasti minua."

Poikansa Nooan elämän alussa Marja Niskanen ei ollut henkisesti tai fyysisesti läsnä.

"Nyt äiti on tosi lähellä", Niskanen nauraa.

Nooan sänky on äidin makuuhuoneessa. Nyt tämäkin äiti kuulee nukkuvan lapsensa tuhinan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat