Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin koulujen ruoka kulkee ilman kylmälaitteita

Helsingin Palmia lupaa, että koulujen ja päiväkotien ruoka pysyy hyvänä oikean pakkauksen ansiosta

Kaupunki
 
Kristian Olá
Leif Rosas
Palmian Catering Pakkala -tuotantolaitokselta lähtevän pakettiauton katolla ei näy kylmälaitteesta kertovaa kompressorikoneikkoa. Kylmälaitteet tulevat pakollisiksi lokakuussa.
Palmian Catering Pakkala -tuotantolaitokselta lähtevän pakettiauton katolla ei näy kylmälaitteesta kertovaa kompressorikoneikkoa. Kylmälaitteet tulevat pakollisiksi lokakuussa. Kuva: Leif Rosas

Elintarvikeasetus määrittelee kuljetusten lämpötilat, muttei sitä, miten ne saavutetaan.

Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa syöville lapsille kuljetetaan ruokaa autoissa, joissa ei ole kylmälaitteita. Tilanne on ollut tämä vuoden alusta alkaen, kun ruokakuljetukset siirtyivät Itellalle. Aiemmin toimituksista vastasi KTK.

Fakta

Itella toimittaa ruoat syksyyn 2016 asti

 Palmia allekirjoitti väliaikaisen suorahankintasopimuksen Itellan kanssa 13. joulukuuta 2012. Väliaikaisen sopimuksen vähimmäisvaatimukset ovat selvästi löyhemmät kuin aiemmassa sopimuksessa ja tarjouspyynnössä.

 Uusi tarjouspyyntö esitettiin maaliskuussa 2013.

 Uusi sopimus tarjouskilpailun voittaneen Itellan ja Palmian välillä allekirjoitettiin toukokuun alussa 2013. Se on voimassa 1. 10. 2013 – 30. 9. 2016.

Tilanne on sikäli erikoinen, että Itellan kuljetuskalusto ei vastaa kouluruoan kilpailutuksesta vastaavan Palmian tarjouspyynnössä esitettyjä vähimmäisvaatimuksia.

Toimituksista aiemmin vastanneen KTK:n autoissa kylmälaitteet sen sijaan olivat. Se hävisi silti kilpailun.

Palmia Cateringin yksikönjohtaja Hannele Vuorikoski sanoo, että kyseessä on tilapäinen järjestely, johon jouduttiin ensimmäisen kilpailutuskierroksen epäonnistuttua.

Ensimmäinen kaikille avoin tarjouspyyntö esitettiin viime vuoden elokuussa. Siihen ei tullut yhtäkään tarjousta. Syynä oli tarjouspyynnön epämääräisyys.

"Suorahankintasopimus on väliaikainen ratkaisu. Tarjouspyynnössä luetellut vähimmäisvaatimukset astuvat voimaan lokakuun ensimmäinen päivä."

Järjestelyyn päädyttiin koska uutta sopimusta ei saatu ajoissa valmiiksi. Tarjouskilpailu on Vuorikosken mukaan kuukausia kestävä prosessi. Uusi sopimus syntyi toukokuun alussa.

Väliaikainen sopimus ei edellytä samoja vähimmäisvaatimuksia. Elintarvikehuoneistoasetus määrittelee kuljetusten lämpötilavaatimukset, mutta ei ota kantaa, miten ne saavutetaan.

"Suorahankitasopimuksen palvelukuvauksessa ei edellytetä kylmälaitteita. Elintarvikkeiden lämpötilavaatimukset täytetään pakkaamalla tavarat asianmukaisesti", Vuorikoski kertoo ja vakuuttaa, että kilpailutus oli lakien ja asetusten mukainen.

"Meidän intresseissämme ei ole suosia tai syrjiä ketään."

Muitakin epämääräisyyksiä on ilmennyt. HS sai selville, että ainakin yksi Itellan alihankkijan kuljetuksissa käyttämä pakettiauto ei Trafin tietojen mukaan ole rekisteröity ammattimaiseen liikenteeseen.

Torstaina tavoitettu Itellan liiketoimintajohtaja Juha Tiittanen ei ollut tietoinen asiasta.

"Jos tämä pitää paikkansa, niin se täytyy heti selvittää ja auto ottaa pois liikenteestä."

Tiittasen mukaan kömmähdyksen syy ei välttämättä ole huono valmistautuminen kouluruokakuljetuksiin. Hän pitää mahdollisena, että luvan uusiminen on voinut venyä jonojen takia.

Opetusviraston ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäen mukaan tilapäisjärjestely ei ole vaikuttanut palvelun laatuun. "Minun korviini ei ole kantautunut tietoa ongelmista ensipäivien myöhästelyn jälkeen."

Kristian Olá HS
Pakkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat