Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ottaa pyöräilyyn mallia nyt 1930-luvulta

Uudet pyöräverkkosuunnitelmat nostavat pyöräilyn liikenteessä autoilun rinnalle. Samoin ajateltiin 1930-luvulla.

Kaupunki
 

Polkupyörien määrä kaksinkertaistui Helsingin kaduilla 1930-luvulla. Seurauksena pyörille suunniteltiin omat kaistat muun muassa Mechelininkadulle. Suuret suunnitelmat jäivät kuitenkin sodan jalkoihin. Sotien jälkeen autoilun yleistyminen sysäsi pyöräilyn marginaaliin.

Fillarivirkamies Marek Salermon sormi piirtää viivaa 75 vuotta vanhalle paperille.

"Ihan samanlaisia ratkaisuja tässä on tehty kuin nytkin tehtäisiin."

Sormi osoittaa Mechelininkatua, jolle on piirretty pyöräkaistat molemmille puolille katua.

Salermo on liikenneinsinööri, joka vastaa Helsingin pyöräväylien suunnittelusta. Hänen edessään on Helsingin pyörätiesuunnitelma vuodelta 1937.

Se muistuttaa hämmentävän paljon hänen omia suunnitelmiaan kantakaupungin pyörätieverkosta vuodelle 2025.

Kummassakin suunnitelmassa pyöräilyn reitit kulkevat yksisuuntaisina pyöräteinä tai -kaistoina samojen pääkatujen varsia.

Eikö 75 vuodessa siis ole päästy mihinkään?

Päinvastoin, sanoo Salermo. Vuosikymmenten aikana on ehditty käydä kääntymässä kaukana, mutta nyt on palattu takaisin.

HS
Pyöräilijöille oli tilaa Mechelininkadulla kesällä 1939. Kadulle suunniteltiin kaksi vuotta aiemmin pyöräkaistat, joita ei koskaan rakennettu.
Pyöräilijöille oli tilaa Mechelininkadulla kesällä 1939. Kadulle suunniteltiin kaksi vuotta aiemmin pyöräkaistat, joita ei koskaan rakennettu.

"Polkupyöräliikenne järjestettävä uudelleen Helsingin kaupungin alueella", uutisoi HS 23. marraskuuta 1937.

Pyöräilyn suosio oli kasvanut pitkin 1930-lukua. Vuoden 1931 syyskuun liikennelaskennassa Hakaniementorin oli ohittanut alle kaksituhatta pyöräilijää.

Vuonna 1936 ja 1938 määrä oli yli kaksinkertaistunut 4 400:ään päivässä.

Se on saman verran kuin pyöräilyn uudella superväylällä Baanalla nykyään.

Autot tekivät tuloaan, mutta henkilöliikenteessä polkupyörät olivat vielä autoja edellä.

Vuonna 1931 henkilöautojen määrä oli Hakaniementorin laskentapisteessä 3 654 ja vuonna 1938 jo 4 252. Kuorma-autoja kaduilla kulki jonkin verran enemmän.

Nykyään Hakaniemen torin kulmalta kulkee noin 36 000 autoa joka päivä.

1930-luvulle asti autot ja pyörät käyttivät samaa ajorataa. 1930-luvun lopussa liikennemäärät olivat kuitenkin jo niin suuret, että jotain piti tehdä.

HS:n uutisessa tarvetta erillisille pyöräilyteille perusteltiin kahdella "tosiseikalla": Pyöräilyn suosion nähtiin vastedes kasvavan entisestään.

"Toiseksi kahden niin erilaisen kulkuneuvon kuin polkupyörän ja moottoriajoneuvon jatkuva pitäminen yhdessä samoilla kulkuradoilla vie liikenteen kasvaessa lopuksi siihen, että katujen liikennekapasiteetti tulee laskemaan."

Tästä huolimatta pyörätiet piirrettiin pääväylien varteen, ei syrjäisempiä katuja kulkeville kiertoreiteille.

"Pyöräilijätkin haluavat kulkea suorinta ja helpointa reittiä paikasta toiseen, ja yleensä se on kaupungissa pääkatu", Salermo sanoo.

Sen vuoksi vanhat suunnitelmat muistuttavat kovasti nykyisiä. Helsingin pääväylät ovat pysyneet pitkälti samoina, ja nyt myös suunnittelussa on palattu samoihin periaatteisiin.

Mallia suunnitelmille oli 1930-luvulla haettu Ruotsista. Siellä pyöräilyä oli tutkittu. Ajan oppien mukaan erillinen pyörätie tai -kaista oli tarpeen paikoissa, joissa kadulla kulki päivässä vähintään 300 moottoriajoneuvoa ja 500 pyörää.

Lisäksi suunnitteluohjeissa todettiin, että pyöräilijät ajavat mieluiten tasaisella tiepinnalla.

Siksi suunnitelmissa esitettiin keskustan mukulakivikatujen asvaltoimista pyöräilyä varten.

Mitä vuoden 1937 suunnitelmille sitten tapahtui?

Keväällä 1938 lautakunta ehdotti, että pyörätieverkoston rakentaminen aloitettaisiin Mechelininkadulta. Koska Suomeen sopivasta pyörätien pintamateriaalista ei ollut varmuutta, voitaisiin sopivaa asvalttia kokeilla Caloniuksenkadun ja Kesäkadun välisellä osuudella.

Kuukautta myöhemmin kaupunginhallitukselta tuli tyrmäys.

Sen mielestä Mechelininkatu oli liian hiljainen kokeilutieksi. Se kehotti lautakuntaa etsimään asvalttikokeilulle sopivamman paikan.

Sitten tuli sota.

Arkistoista ei helposti löydy yksiselitteistä vastausta, miten pyöräteille kävi. Mitä ilmeisimmin ne jäivät rakentamatta, kun pommituksen tuhoamassa kaupungissa oli muitakin tarpeita verorahoille.

Aarni Pietinen Helsingin kaupunginmuseo
1930-luvulla ei ollut pyöräteitä, vaan pyörät ja autot luovivat samalla ajoradalla. Kuva Heikinkadun (nykyisin Mannerheimintie) ja Kaivokadun risteyksestä 1930-luvulta.
1930-luvulla ei ollut pyöräteitä, vaan pyörät ja autot luovivat samalla ajoradalla. Kuva Heikinkadun (nykyisin Mannerheimintie) ja Kaivokadun risteyksestä 1930-luvulta.

Sotien jälkeen alkoi autoilun nopea kasvu.

"Ilmapiiri muuttui täysin", sanoo diplomi-insinööri Johanna Taskinen. Hän selvitti diplomityötään varten pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelussa.

"1930-luvulla ammattilehdissä pohdittiin pyöräilyä, mutta 1940-luvulla mielenkiinto pyöräilyyn liikenteenä katosi."

Suhtautuminen pyöräilyyn muuttui hiljalleen. Kun pyöräily tuli pitkän tauon jälkeen muotiin 1970-luvulla, se miellettiin pikemminkin liikunnaksi kuin liikenteeksi.

Suunniteltiin kevyenliikenteenväyliä, jolla pyöräilijät ja jalankulkijat saattoivat ulkoilla yhdessä.

Nyt, 2000-luvulla, asenne on taas muuttunut. Pyöräily nähdään kaupunkiliikenteenä.

"On siis palattu samoihin ajatuksiin, jotka olivat pinnalla 1930-luvulla", Salermo sanoo. "Ympyrä on sulkeutumassa."

Tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen. Kun 1930-luvulla pyörät haluttiin pois yleistyvien autojen tieltä, nyt pyöräilyn kasvulle yritetään löytää tilaa autojen täyttämiltä kaduilta.

Uusissa katusuunnitelmissa Mechelininkadullekin oli taas piirretty pyörätiet, ja taas ne ovat vaarassa jäädä rakentamatta. Tällä kertaa niitä ei tyrmännyt kaupunginhallitus, vaan lähikorttelien aktiiviset asukkaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat