Kontulan jäätelötehdas osui herkkusuoneen

Kaupunki
 
Heikki Huotari perusti kahden kaverinsa kanssa viime vuonna oman jäätelötehtaan Kontulaan, Itä-Helsingissä. Pienessä jäätelötehtaassa valmistetaan luonnollista lähijäätelöä täysin käsityönä. Päivän aikana tehtaalla valmistuu muutamasta sadasta jopa tuhanteen purkkia jäätelöä päivässä. Toimittaja: Riikka Luukkonen, Kuvaus ja editointi: Jani Viskari.

Ihmiset haluavat ruoalta nyt paikallisuutta ja aitoja makuja. Kysyntään vastataan perustamalla uusia, jopa yhden hengen pienyrityksiä.

Tuore mansikka tuoksuu esivalmistuskeittiössä.

Tänään on purkitettu mansikka–vanilja-jäätelöä. Uusi satsi kermanvalkoista massaa on jo tekeillä pastörointikoneessa.

Fakta

Pientuottajia Helsingin seudulla

 Pasta Factory, Hermanni, Helsinki (tuorepasta)

 Goodio Goods, Herttoniemi, Helsinki (raakasuklaa)

 Harjun makkaratehdas, Harju, Helsinki (makkara)

 Leipomoliike Avikainen, Kallio, Helsinki

(leipä, leivonnaiset)

 Kaffa Roastery,

Punavuori, Helsinki (kahvi)

 Ravintola Bryggeri,

Kruununhaka, Helsinki (olut)

 Emil Halme Oy, Kauklahti, Espoo (leipä, leivonnaiset)

Kerrostalojen keskellä Itä-Helsingin Kontulassa sijaitsee alkukeväällä aloittanut kolmen kaveruksen omistama jäätelötehdas, Kolmen kaverin jäätelö.

Aluksi miehet tekivät jäätelöä kotikoneella. Nyt heidän pienestä tehtaastaan lähtee jäätelöä jo pariinkymmeneen kauppaan pääkaupunkiseudulla.

"Ajattelimme, että jos jäätelöä on joku muukin tehnyt, niin kai sitä jossain opetetaan ja sen tekemisen oppii", kertoo yksi kaveruksista, insinööritaustainen Heikki Huotari.

Entiset työkaverit vuokrasivat leipomo Primulan käytössä olleen tilan kontulalaiselta taloyhtiöltä viime heinäkuussa.

Tiedot yrityksen perustamisesta olivat jo hallussa. Elintarvikealakin oli kaikille tuttu, erityisesti kokkina työskennelleelle Sauli Saarnistolle.

Kokemusta jäätelön tekemisestä kolmikko lähti hakemaan Italiasta viikon jäätelöntekokurssilta.

Ensimmäiset jäätelöt saatiin myyntiin helmikuussa. Nyt yrityksessä on töissä kuusi ihmistä.

"Emme olisi ikinä osanneet kuvitella etukäteen tällaista menekkiä", Huotari toteaa.

Ruoka-Suomen erityisasiantuntija Heidi Valtarille lähijäätelön kysyntä ei tule yllätyksenä. Tätä halutaan juuri nyt.

"Pienyrityksille on tilausta. Kuluttajat hakevat tuotteilta aitoutta ja paikallisuutta. Halutaan, että ruoka tulee läheltä ja että se on tuotettu lyhyiden ruokaketjujen periaatteiden mukaisesti."

Myös ruoka- ja osuuskuntien vilkas perustaminen kielii lähiruoan merkityksestä.

"Alkuvuonna on perustettu monta yhden hengen yritystä. Kolmen hengen aloittaja on jo suuri tämän päivän mittakaavassa", Huotari jatkaa.

Jäätelöyrittäjien lisäksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia pienleipomoita ja juomatehtaita.

Tämä johtuu Valtarin mukaan muun muassa siitä, että näillä aloilla valikoimissa on laajentamisen varaa. Uusille tuotteille on tilaa markkinoilla.

Tilastoissa yhtiöiden perustaminen ei vielä näy. Viime vuonna Uudellamaalla pieniä, alle viiden työntekijän, elintarvikeyrityksiä perustettiin 219, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 242.

Koko Suomessa luvut olivat 2 053 ja 2 047.

Ilmiö selittyy Valtarin mukaan sillä, että samassa tahdissa markkinoilta poistuu yrityksiä esimerkiksi eläköitymisen takia.

Kontulassa jäätelötehtaan kylmätiloihin ja esivalmistuskeittiöön johtavan käytävän teräshyllyillä on siistissä järjestyksessä sitruunalaatikoita, kardemummaa, kanelia, kananmunia, cashewpähkinöitä ja säkkitolkulla sokeria sekä maitojauhetta.

Koneet työstävät jäätelöä päivittäin.

Jäätelötehtailijat arvelevat, että menestyksen salaisuus piilee makuyhdistelmissä, raaka-aineissa ja valmistuspaikassa.

"Aamulla tehty jäätelö voi olla jo puolen päivän aikaan asiakkaan kädessä", Huotari sanoo.

 

Katso, kuinka jäätelöä tehdään Kontulassa: hs.fi/videot

Sanna Jompero HS
Kontula