Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan Energia: Greenpeacen tempaus on populistinen mediakikka

Kaupunki
 
matti ikonen
Greenpeace aloitti mielenosoituksen Vantaan kaupungintalolla keskiviikkona aamupäivällä.
Greenpeace aloitti mielenosoituksen Vantaan kaupungintalolla keskiviikkona aamupäivällä. Kuva: matti ikonen

Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen pitää Greenpeacen mielenilmausta Vantaan kaupungintalolla tarkoitushakuisena, populistisena mediakikkana.

Ympäristöjärjestö Greenpeace huputti tänään Vantaan kaupungintalon protestina Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimahanketta vastaan. Järjestön mukaan Vantaan kaupungin ei tulisi rahoittaa ydinvoimaa samalla, kun kaupungin talous on erittäin kireällä ja se joutuu karsimaan peruspalveluista.

”Aktivistit varmasti itsekin tietävät, että Vantaan Energian investointien kytkeminen kaupungin taloustilanteeseen on harhaanjohtavaa. Ei pidä paikkaansa, että Vantaan kaupunki saisi enemmän rahaa käyttöönsä, jos energiayhtiö ei investoisi ydinvoimaan”, energiayhtiön toimitusjohtaja Laukkanen sanoo.

”Ihan eri keskustelu on se, onko meidän syytä sijoittaa vaikka vesivoimaan, ydinvoimaan tai aurinkovoimaan.”

Vantaan Energia on itsenäinen osakeyhtiö, josta Vantaan kaupunki omistaa 60 prosenttia ja Helsingin kaupunki 40 prosenttia.

Greenpeace valitsi mielenosoituksensa kohteeksi Vantaan kaupungintalon, koska Vantaan Energia on yksi suurimmista kunnallisista omistajista Fennovoimassa.  Vantaan Energia omistaa noin 4,5 % Fennovoimasta Voimaosakeyhtiö SF:n kautta.

Myös kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd) kritisoi tempausta.

”Greenpeacen viesti ei mielestäni ole totuudenmukainen. Vantaan Energia on pystynyt tulouttamaan kaupungille täsmälleen sen määrän, mitä olemme vaatineet. Eli energiayhtiö itse asiassa tukee kaupungin käyttötaloutta.”

Aktivistit huputtivat kaupungintalon aamupäivällä ennen yhtätoista. Mukana oli kolmisenkymmentä jäsentä Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä.

Greenpeace purki huputukset neljään mennessä iltapäivällä, ja aktivistit poistuivat kaupungintalon katolta. Poliisin mukaan mielenilmaus sujui rauhanomaisesti. Poliisi keräsi aktivisteilta henkilötiedot.

Komisario Jouko Lettojärven mukaan aktivisteille ei koidu tempauksesta seurauksia, ellei kaupunki vaadi heiltä korvauksia vaikkapa mahdollisesta katon vaurioitumisesta.

”Yleensä Greenpeace on maksanut korvaukset. Tämä oli hyvin ammattimainen mielenosoitus. He toimivat järjestelmällisesti, kuten yleensäkin.”

Mielenosoitus sujui rauhanomaisesti.

"Kaikki on rauhallista. Tosin onhan tämä vähän asiatonta, että kiivetään kaupungintalon katolle", kertoi Vantaan kaupungin valmiuspäällikön Jouko Sillanpää puoliltapäivin.

Sillanpää teki ilmoituksen poliisille, joka seuraa tilannetta paikalla.
Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen ei kuitenkaan ole yhtä sovittelevalla mielellä. Islannissa työmatkalla oleva Nenonen on pyytänyt, että poliisi poistaa kaupungintaloa peittävän lakanan pois.

Fennovoiman osakkaiden on tarkoitus päättää investoinnista Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan tämän syksyn aikana. Hankkeeseen on ilmoittautunut mukaan myös Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom.

Greenpeacen toiminnassa ruotsalais-venäläinen yhteistyö on poikkeuksellista. Venäjän Greenpeacen kampanjoitsija Rashid Alimov on seurannut Rosatomin vastaavaa reaktorihanketta Pietarin lähellä Sosnovyi Borissa, ja suhtautuu hyvin kriittisesti yhtiön kykyyn ydinteknologian viejänä.

"Rosatomin ongelmat Venäjällä ovat niin suuria, että sen ei todellakaan pitäisi viedä ydinteknologiaa muihin maihin", Alimov sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat