Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valo pilkottaa huumeluolaan

Katuklinikka auttaa yhteiskunnan kelkasta pudonneita huumeidenkäyttäjiä

Kaupunki
 
Janne Koivisto
Sami Kilpiö
Olli Seitalahti on Katuklinikan yhteyshenkilö syvällä huumepiireissä. Seitalahti soittaa Katuklinikalle, kun joku hänen asuintalossaan tarvitsee apua.
Olli Seitalahti on Katuklinikan yhteyshenkilö syvällä huumepiireissä. Seitalahti soittaa Katuklinikalle, kun joku hänen asuintalossaan tarvitsee apua. Kuva: Sami Kilpiö

Helsingissä elää jopa tuhansia huumeidenkäyttäjiä vailla sosiaali- ja terveyspalveluita. Katuklinikka tavoittelee heitä vertaistyöntekijöiden avulla.

Pieni punainen auto on lastattu puhtailla huumeruiskuilla.

Katuklinikan projektisuunnittelija Liisa Osolanus nostaa kytkintä. Kyydissä istuvat lääkäri Maarit Rauhala ja vertaistyöntekijät Sari Haikarainen ja Petteri Vuorio.

Määränpäänä on ränsistynyt helsinkiläinen pienkerrostalo, jossa asuu toistakymmentä huumeidenkäyttäjää. Tuliaisina on neulojen lisäksi hiv-pikatestejä ja pari pitkoa pullaa.

Yleensä kaikki sujuu hyvin, mutta silti Osolanus varoittaa: "Jos joku meistä sanoo, että nyt lähdetään pois, sitten lähdetään pois."

Käynti liittyy vuonna 2011 käynnistyneeseen Osis-hankkeeseen, jossa ammattilaiset ja vertaistyöntekijät auttavat huumeidenkäyttäjiä.

Nelivuotisen hankkeen tulokset ovat lupaavia, kertoo projektipäällikkö Helena Virokannas. Pari kenttätyöntekijää ja kymmenet vapaaehtoiset ovat tavoittaneet yli kolmesataa käyttäjää.

Vertaistyöntekijät ovat nykyisiä tai entisiä käyttäjiä. Siksi he löytävät ihmiset, joita sosiaali- ja terveyspalvelut eivät tavoita. Katuklinikka ohjaa pudokkaita takaisin palveluihin.

Petteri Vuorio on yksi aktiivisista vertaistyöntekijöistä. Hän pääsi korvaushoitoon kymmenen vuotta sitten. Samalla heräsi auttamisen halu.

"Se tuntui oikealta ja hyvältä."

Käyttäjät suhtautuvat Vuorion mukaan vertaisiin hyvin.

"Sanon yleensä, että olen ollut itse samassa tilanteessa, ja kerron oman tarinani. Se auttaa", hän kertoo.

Perillä odottaakin lämmin vastaanotto. Asukkaat ovat siistineet paikkoja.

Moni tosin leijailee omissa maailmoissaan. Vanha rouva polttaa olohuoneessa sätkää ja juo teetä.

Rouva on Katuklinikalle kiitollinen. Hän on saanut lääkkeet, rollaattorin ja uudet hampaat.

Keittiössä Osolanus tekee humalaiselle miehelle hiv-testin. Miehen naisystävällä on hiv. Testi kertoo, ettei se ole tarttunut.

Yläkerrassa Olli Seitalahti soittaa sähkökitaraa. Hän on niin kutsuttuja etävertaisia, jotka ovat Katuklinikan luottohenkilöitä syvällä huumepiireissä.

"Ihan ylivertainen projekti. Kun joku tarvitsee apua, soitan Liisalle ja palvelu löytyy nopeasti", Seitalahti kehuu.

Huumeidenkäyttäjien terveydentilassa ei ole kehumista, kertoo lääkäri Maarit Rauhala. Yleisiä ongelmia ovat tulehtuneet pistoskohdat, tartuntataudit, muuntohuumeiden sivuvaikutukset ja hoitamattomat krooniset sairaudet.

Rauhalan mukaan terveyspalvelut eivät tavoita käyttäjiä, koska nämä kohtaavat terveysasemilla asenneongelmia. Hän on jopa joutunut vakuuttelemaan kollegoilleen, että potilas kelpaa hoitoon.

Epäluulo on molemminpuolista. Vuorion mukaan moni käyttäjä mieluummin kuolee kuin hakeutuu sairaalaan. "Poliisin pelko", hän huokaisee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat