Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakimuutos voi iskeä kuntosaleihin

Uusi laki muuttaa joukon kunnallisia liikelaitoksia osakeyhtiöiksi

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Ajit Singh käy nyrkkeilemässä Töölön Kisahallilla kolmesti viikossa. Hän on mieltynyt kaupungin kuntosaleihin, koska maksut ovat huokeat. "Kymmenen kerran kortti maksaa 24 euroa. Se on tosi halpa."
Ajit Singh käy nyrkkeilemässä Töölön Kisahallilla kolmesti viikossa. Hän on mieltynyt kaupungin kuntosaleihin, koska maksut ovat huokeat. "Kymmenen kerran kortti maksaa 24 euroa. Se on tosi halpa." Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Kuntien pitää yhtiöittää liikelaitoksensa 2015 mennessä. Helsinki joutuu puntaroimaan myös liikuntapalveluiden ja tilakeskuksen asemaa markkinoilla.

Töölön Kisahallin kuntosali on edullinen paikka pumpata rautaa. Kuukausikortin saa huomattavasti halvemmalla kuin yksityisillä kuntosaleilla.

Fakta

Energian mylläys tulee kalliiksi

 Sunnuntaina voimaan tuleva kuntalain muutos velvoittaa kunnat yhtiöittämään markkinoilla toimivat liikelaitoksensa.

 Helsingin Energian yhtiöittäminen vie kaupungilta vuodessa kymmenien miljoonien eurojen tulot, kun voitosta aletaan maksaa yhteisöveroa.

 Laki voi vaatia muutoksia muihinkin toimintoihin.

Tällainen asetelma saattaa pian rikkoa kilpailusäännöksiä.

Huomenna voimaan tuleva lakimuutos pakottaa kunnat muuttamaan markkinoilla toimivat liikelaitoksensa osakeyhtiöiksi.

Pyrkimyksenä on poistaa kunnilta etumatka yksityisiin yrityksiin: kuntien liikelaitosten ei ole tarvinnut maksaa yhteisöveroa, eikä niitä voi uhata konkurssi.

Pääkaupungissa selviä tapauksia ovat Helsingin Energia sekä satama. Ne muutetaan yhtiöiksi vuonna 2015. Ateria-, siivous-, ja kiinteistöpalveluita tarjoavan Palmian kohtalo on vielä auki: vaihtoehtoina ovat yhtiöittäminen tai palvelujen tuottaminen vain kaupungin käyttöön.

Hämmennystä tuo koko tukku epäselviä tapauksia, joita virkamiehet käyvät nyt läpi.

Suurennuslasin alle joutuvat esimerkiksi kaupungin pyörittämät liikunta- ja kulttuuripalvelut, työterveyskeskus, rakennuspalvelu Stara sekä tilakeskus. Kaupungin on varmistettava, etteivät ne vääristä kilpailua.

"Kyse on siitä, voiko kaupunki tarjota veronmaksajien tuella halvempaa palvelua kuin mitä kilpailluilla markkinoilla", selittää Helsingin rahoitusjohtaja Tapio Korhonen.

Hän ei halua vielä arvioida lain vaikutuksia. "En lähde ennakoimaan. Juuri se pitää selvittää, ollaanko kilpailuilla markkinoilla ja onko hinnoittelumme markkinaehtoista."

Kaupungin kuntosalilla huhkivalle helsinkiläiselle yhtiöittäminen voi aiheuttaa lisäkustannuksia. Nyt kertamaksu on aikuisilta yleisimmin kolme euroa.

"Hinnoittelu yhtiössä pitää olla markkinaehtoista. Eihän se muuten pysy pystyssäkään", huomauttaa Korhonen.

Kuntaliiton mielestä liikuntapalvelut pitäisi nähdä lakisääteisinä peruspalveluina – ei liiketoimintana. Rajanveto voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi.

"Liikuntapalvelut eivät lähtökohtaisesti toimi markkinoilla. Mutta niihinkin voi joissain tapauksissa liittyä markkinaehtoisuutta", arvioi hallintoneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriön kuntaosastolta.

Puntarissa painaa erityisesti toiminnan luonne, mutta myös hinnoittelu ja markkinointi.

Valli-Linnun mukaan kunnilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käydä palvelut yksitellen läpi.

Asiaa esiteltiin kaupunginhallituksen konsernijaostolle tällä viikolla. Puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) kertoo yllättyneensä vaikutuksista.

"Ei riitä, että katsotaan liikelaitoksia, vaan virastojenkin toimintoja pitää käydä läpi. Se yllätti. Toivottavasti selvitään säikähdyksellä."

Jaoston varapuheenjohtajaa Osku Pajamäkeä (sd) tilanne suututtaa.

"Tämä voi todella sekoittaa kaupungin toimintaa. Jos tästä seuraa, että ollaan kilpailuviranomaisten ja hallinto-oikeuden kanssa jatkuvassa ristiriidassa, niin tämä on surkea uudistus."

Poliitikkojen on päätettävä Palmian kohtalosta alkuvuonna 2014.

Kokoomuksen Laura Rissanen ennakoi sen osalta voimakasta ideologista taistelua.

"Mielestäni pitää olla rohkeutta lähteä yhtiöittämään, vaikka Palmiasta ei ole ryhmässämme vielä päätetty. Monissa kaupungeissa yhtiöittämisiä on jo tehty. Helsinki on jälkijunassa."

Helsingin kaupungin kuntosaleja on 12 eri paikassa ympäri kaupunkia.

Pipsa Palttala HS
Taka-Töölö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat